Dagafsluiting SCE Trader woensdag 18 september - als een natte krant
Europa nam een afwachtende houding aan. Dit vanwege de Federal Reserve meeting die op dinsdag begon en vanavond wordt bekend met hoeveel de Federal Reserve de rente gaat verlagen. Uiteindelijk eindigde de markten lager, maar in een totaal leeg beeld en met een zeer lage news flow.
Obligatiemarkten consolideerden. Opvallend was dat de dollar iets zwakker werd. Goud staat iets hoger, hoewel gesteld moet worden dat de goudprijs erg gevoelig is voor wat de Federal Reserve gaat doen. De prijs van olie reageerde verder niet op het pieper-incident met Hezbollah en was lager. De cryptomarkten, daar zagen we vandaag een overwegend iets lager beeld.
Wall Street noteert om half zes ook afwachtend en iets lager. Zodoende moeten we gewoon een dagje of misschien wel twee wachten voor echte richting.
- Vanavond dus hebben we de Federal Reserve en wij zullen op Twitter daar eventueel mededelingen over doen en dan natuurlijk morgen op onze website op terugkomen hoe we er tegen aankijken.
- De Federal Reserve gaat dus vanavond haar rentebesluit bekendmaken en ons inziens is er een overhyped debat gaande of het 25 of 50 basispunten wordt. Zoals eerder verteld, denken we dat dat helemaal niet belangrijk is. Het gaat er puur en alleen maar om wat Powell gaat zeggen, de chairman, en of hij dovish klinkt of minder dovish of heel dovish.
- Ook al zou er een negatieve reactie komen, wat altijd mogelijk is, er geldt dat de onderliggende trend van aandelen niet geschaad wordt omdat de rente waarschijnlijk nu een verder dalend pad gaat inzetten.
- De Hezbollah-pieperaffaire, om het zo maar even te noemen, was vandaag het onderwerp van een artikel dat we hebben geschreven, waarna er nog veel meer nieuws naar buiten kwam. Vandaag ontploften spontaan walkie-talkies van deze terroristische organisatie, die gesteund wordt door Iran. Het wordt in ieder geval als een meesterzet gezien dat dit heeft plaatsgevonden. De één zegt dat dit tot een escalatie zal leiden, terwijl de ander juist spreekt van de-escalatie, omdat Hezbollah nu, om het zo uit te drukken, een toontje lager zingt.
- Wat betreft centrale banken zullen Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, en Turkije hun rentebesluiten morgen bekendmaken.
- Aanstaande donderdag krijgen we economische data zoals de werkloosheidscijfers in Nederland. Ook komen de wekelijkse steunaanvragen (jobless claims), de Philadelphia Fed-index, bestaande woningverkopen, en leading indicators uit in de VS.
- Op het gebied van bedrijfsresultaten staan er geen grote namen op de agenda. In de Verenigde Staten komt FedEx wel met haar cijfers. Daar doen we niks mee. België krijgen we de halfjaarresultaten van NyrStar, Viohalco, en Sequana Medical.
- In de eurozone kwamen de definitieve consumentenprijzen uit. Inflatie dus. Die lagen in lijn met de verwachtingen. Diensteninflatie blijft wel hoog, maar het zal de ECB niet weerhouden om de rente mogelijk al in oktober toch weer verder te verlagen.
- Deutsche Bank heeft het koersdoel van ASML verlaagd. In principe is dit niet de eerste bank die dit doet en daardoor dat het effect waarschijnlijk ook beperkt bleef. Wel willen we toevoegen dat we voor de lange termijn bullish zijn op ASML, maar ook een tempering van winstverwachting zien voor de korte termijn. Hier hebben we eerder over geschreven.
- Microsoft, BlackRock en MFX gaan een AI-infrastructuurfonds opzetten voor 30 miljard dollar en via leningen (en externe investeringen) moet dat 100 miljard dollar worden. Dit geeft weer aan dat artificiële intelligentie nog veel verder gaat groeien.
- Continental, de Duitse bandenmaker, gaat toch door met de afsplitsing van zijn autoafdeling. Dit nadat de koers onlangs scherp daalde door de recalls die BMW had en dat had te maken met onderdelen van Continental. Helaas zijn we te lang blijven zitten in Continental. We hadden een mooie winst en die is nu verspeeld. We blijven nu nog op een stijging zitten.
- Novo Nordisk gaat eventueel last krijgen in de Verenigde Staten van de Medicare-prijsonderhandeling rond Ozempec. Dit kan in de toekomst leiden tot lagere prijzen. Wij zitten nog steeds op een stijging van Novo Nordisk, maar hebben onlangs wel onze positie gehalveerd. We staan overigens fors in de winst.
- Salesforce en NVIDIA gaan samenwerken op het gebied van artificiële avatars. Dit geeft weer aan dat NVIDIA in de voorhoede zit met betrekking tot artificiële intelligentie. Salesforce zien we niet als een AI-bedrijf, maar gaat er nu wel op een slimme manier gebruik van maken. Dat kan eventueel positief gaan uitpakken.
- De Superchargers van Tesla zijn inderdaad op weg om de tweede standaard in Amerika te worden. Ook klanten van General Motors krijgen toegang tot dit netwerk, wat overigens al werd verwacht.
- Stellantis heeft vandaag een aantal AI-innovaties aangekondigd tijdens de zogenaamde Factory Booster Day. Toch zien we dit op de korte termijn niet als een game changer.
- JP Morgan is met een rapport gekomen over Apple en ziet neerwaarts potentieel tot 200 dollar. Op zich zouden we dat helemaal niet erg vinden, want we zoeken eigenlijk naar een mogelijkheid om Apple ook voor de lange termijn te kopen. En een koersdip zou dan dus natuurlijk uitstekend zijn.
- Boeing blijkt maar liefst 500 miljoen dollar per week te verbranden. Dit kan betekenen dat het bedrijf in de toekomst extra kapitaal moet aantrekken via een emissie of extra leningen, of schulden moet saneren, of zelfs steun van de overheid nodig heeft. Wij denken in ieder geval dat Boeing voorlopig een aandeel is waar je beter vanaf kunt blijven.
- Bij de valutamarkten kan het er vandaag om gaan spannen vanwege de Federal Reserve, vooral rond de dollar-yen. Immers als de Federal Reserve wel de rente met 50 basispunten verlaagt, wordt het verschil met Japan kleiner. En dit zou kunnen leiden tot een verdere afbouw van de carry trade. Hoewel Europa hier tot nu toe beperkt op reageert, wordt het in Amerika toch vaak aangegeven als reden dat de koersen steeds weer in weerstand lopen vanwege de afbouw van die carry trade waar we vaker over hebben geschreven.
- Bij commodities kunnen we constateren dat het blijft opvallen dat timmerhout, (lumber), nog steeds aan het stijgen is. Wij schrijven dit mogelijkerwijs toe aan het feit dat de markt rekent op een overwinning van Kamala Harris en die wil subsidies verlenen aan mensen die voor het eerst een huis kopen.
- Granen zijn iets in herstel zijn, maar die hebben onlangs onder de duk gelegen. Industriële metalen proberen wel te herstellen, maar dit is absoluut nog niet overtuigend.
- Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan, heeft gezegd dat de bank veel met blockchain gaat werken, maar hij is niet enthousiast over crypto. Zijn beeld past eigenlijk bij iets waar we het al veel langer over hebben. Blockchain functioneert ook zonder crypto en op dit moment zijn we vrij somber over de toekomst van crypto. Wel denken als er meer regelgeving komt dat er eindelijk een opleving komt.
- Tether, de uitgever van de stablecoin USDT, blijkt momenteel de 18e grootste houder van Amerikaanse staatsobligaties te zijn. Het bedrijf had in het tweede kwartaal totale reserves van 118,4 miljard dollar, waarvan meer dan 97,6 miljard dollar is geïnvesteerd in Amerikaanse staatsleningen.
- Bij de crypto-markten zien we nog steeds dat het beeld belabberd is. Bitcoin denken we dat uiteindelijk wel weer gaat stijgen, maar vele altcoins, daar worden we, en daar waren we eigenlijk al somber over. Er zijn geen use cases, er wordt geen vooruitgang geboekt. Partijen die wel in crypto zitten, althans een gedeelte, niet allemaal natuurlijk, die willen geen regelgeving die o zo nodig is om crypto verdere vooruitgang te geven. We hebben wel eens de vergelijking gemaakt tussen crypto en artificiële intelligentie. Als je ziet hoeveel geld en hoeveel brainpower naar artificiële intelligentie gaat, is dit niet zichtbaar bij crypto waar iedereen elkaar alleen maar nadoet. We "hopen" op meer regelgeving zodat crypto op basis van richtlijnen wel weer gaat meedoen en er door deze regelgeving een paar honderd echte projecten overblijven.
Resumerend gaan we dus op weg naar de Fed-meeting. En hoe dat gaat worden, dat moeten we dan maar weer eens zien. Zoals gezegd, het gaat om wat Chairman Powell gaat zeggen. Ook al komt er eerst wel een dip, we denken we dat de lange trending van de markten naar boven blijft.
Maar we moeten ook stellen dat het opvalt op vooral de Amerikaanse S&P 500-index dat deze steeds, als hij zijn oude all-time high nadert, daar toch weerstand ligt.
We gaan het morgen verder bekijken en vanavond eventueel op Twitter natuurlijk enige korte berichtgeving over de gang van zaken aan de hand van de rentebeslissing in Amerika.
Tot morgen!
© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.