Navigation

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 19 juni - het was een dag van slaapwandelen

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 19 juni - het was een dag van slaapwandelen

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


Op de Europese beurzen was het vandaag een rustige dag. De meeste beurzen sloten iets lager. Amerika was dicht vanwege de viering van Juneteenth, waardoor er minder impulsen waren.

Vandaag hebben we op onze website een nieuwe rubriek geïntroduceerd: de optiestrategie door specialist Hubert Meijles. De eerste optiestrategie van Hubert heeft betrekking op het aandeel NN Group.

Azië liet vannacht een gemengd beeld zien, hoewel Hong Kong en Korea hoger sloten. Dit was echter niet voldoende om een significante impact te hebben, net zoals het nieuwe recordslot in Amerika van de S&P 500 index en de Nasdaq. De handel zal waarschijnlijk morgen actiever zijn, maar vandaag was het bijna letterlijk een slaapwandeldag.

De obligatiemarkten toonden overwegend een gemengd beeld. De dollar bleef stabiel en we zagen dat de goudprijs weer iets steeg. Basismetalen bewogen onduidelijk en de olieprijs consolideerde de winsten van de afgelopen dagen.

Crypto liet een lichte herstel zien, waarbij de koers van Ethereum weer iets verder steeg zonder overtuiging in de hoop dat er snel een spot Ethereum ETF zal komen.

  • Morgen vergadert de Bank of England. De meningen zijn verdeeld over een mogelijke renteverlaging.
  • We kijken ook met meer interesse naar de Franse beurs als geheel. Misschien gaan we wel een ETF aanschaffen. Nu nog niet, maar zodra de rust terugkeert kan er een kans liggen. We zitten overigens al langer long op een Duitse ETF die het prima doet.
  • Chinese autofabrikanten hebben voorgesteld om een flinke heffing in te voeren op Europese auto's van 25%. Dit nadat de Europese Unie eerder bekend maakte invoerheffingen te gaan invoeren op Chinese auto's. Mocht dit gaan gebeuren dan raakt het iets minder de Franse automakers, maar vooral de Duitse die steeds grotere belangen in China hebben.
  • De Hang Seng Tech Index $HSTECH steeg vandaag met 3,6%. Eén van de belangrijkste factoren is het nieuws dat de China Securities Regulatory Commission (CSRC) hervormingen wil doorvoeren in de STAR Market, een technologiegerichte beurs in China die vergelijkbaar is met de Nasdaq in de Verenigde Staten. Dit is ook goed voor aandelen zoals Alibaba en indirect voor Prosus dat een belang in Tencent heeft.
  • Philips is aanwezig op het JP Morgan European Health Forum in Londen. We "hopen" dat Philips een lichte terugval laat zien zodat we kunnen instappen.
  • Van der Valk heeft zijn belang in Inbusco iets heeft teruggebracht. Wij doen momenteel niets met het aandeel Inbusco.
  • Just Eat gaat gratis bezorgen voor Amazon Prime-leden in Duitsland, Oostenrijk en Spanje. De koers reageerde op deze deal door te stijgen. Een broker note van Citi gaf aan dat dit positief is, maar heeft ook zo de nodige twijfels over de bijdrage.
  • Morgen houdt Van Lanschot zijn Investor Day, waar mogelijk nog nieuws uit kan komen. Momenteel doen we niks met het aandeel.
  • De koers van TUI zou de komende tijd mogelijk kunnen profiteren van steeds meer signalen dat het zomerseizoen goed verloopt. Vandaag deed het aandeel weinig.
  • Het Duitse SMA Solar Technology heeft een aanzienlijke winstwaarschuwing gegeven, wat aangeeft dat de solarsector nog steeds onder druk staat.
  • Prosus wist terrein te winnen, in lijn met de stijging van de beurs in Hongkong. Prosus zou verder kunnen klimmen.
  • De koers van ASML bleef stabiel, maar de vooruitzichten zijn sterk, gezien de sterke groei bij TSMC en NVIDIA. Dit kan gunstig uitpakken voor ASML.
  • TomTom heeft een uitbreiding in de samenwerking met BMW Motorrad aangekondigd en een nieuwe samenwerking met Marelli. We blijven echter weg uit het aandeel TomTom, omdat we denken dat er te weinig te halen valt, ook gezien de chart.
  • Er is enige verwarring in de markt of Ebusco $EBUS morgen zijn analistendag houdt doordat sommige agenda's van persbureaus dit wel vermelden. Om deze verwarring weg te nemen: al eerder heeft het bedrijf bekendgemaakt dat de analistendag van donderdag 20 juni is verplaatst naar eind 2024.
  • De olieprijs heeft de winsten van de afgelopen dagen goed weten te consolideren. Er wordt gezegd dat de opwaartse "zomercyclus" van olie weleens kan gaan beginnen. Wij blijven bij onze stijgings-verwachting.
  • Goud heeft de winsten van de afgelopen 48 uur geconsolideerd, wat een goed teken is gezien de stijgende rente.
  • Bij crypto zagen we een licht herstel, maar onderliggend blijft de markt zwak. We denken zelfs dat een goedkeuring van een spot Ethereum ETF slechts tijdelijk effect zal hebben.

Samenvattend, de handel heeft vandaag een vrije dag genomen. Amerika is dicht en er gebeurt weinig. Morgenochtend zal waarschijnlijk ook nog rustig zijn, waarna we weer in volle gang verder gaan in de middag.

De handel blijft stijgen zolang er liquiditeit is voor technologisch gerelateerde bedrijven. We denken echter niet dat de beurzen in één rechte lijn blijven klimmen.

Aan de andere kant is het aantal records op de S&P 500 index dit jaar, 31 stuks, nog steeds niet het hoogste ooit. Wat dat betreft zou je kunnen zeggen dat de recordrally zich blijft voortzetten.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.