Navigation

Dagafsluiting SCE Trader maandag 20 mei - lage versnelling - metalen sterk

Dagafsluiting SCE Trader maandag 20 mei - lage versnelling - metalen sterk

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen begonnen verdeeld na een eveneens verdeeld Wall Street op vrijdag, een hogere markt in Azië vannacht, en een aantal Europese beurzen die gesloten waren vanwege een feestdag.

De markten bleven dicht bij huis met een redelijke ondertoon zonder al te grote bewegingen naar boven of naar beneden. De Belgische beurs liet in het begin een outperformance zien doordat UCB door een hoger koersdoel van Deutsche Bank kreeg en werd later de underperformer in Europa.

In Amerika opende de handel gemixt tot hoger en zo gingen we uiteindelijk verdeeld de dag af, ook in afwachting van de cijfers van Nvidia die woensdag worden gepresenteerd.

Op de obligatiemarkten is de rente iets opgelopen door nog steeds hawkish uitspraken van Fed-leden

De dollar werd iets zwakker, hoewel beperkt, olie deed weinig en bij goud en zilver zet de stijging zich voort. Bij crypto was Bitcoin sterk met een winst en een notering rond de 67.000 dollar, maar milde druk in de VS .

  • Fed-lid Bowman geeft aan dat de inflatie hoog blijft, wat kan leiden tot verdere renteverhogingen. Fed's Jefferson (stemgerechtigd) zegt dat hij gelooft dat de beleidsrente zich in restrictief gebied bevindt. Fed's Barr (stemgerechtigd) noemt de inflatie in het eerste kwartaal teleurstellend en zegt dat deze niet het vertrouwen geeft dat nodig is om het monetaire beleid te versoepelen, de Fed bevindt zich in een goede positie om het beleid stabiel te houden en de economie te observeren.
  • Morgan Stanley voorspelt een stijging van de S&P 500, met een nieuw doel van 5400 in plaats van 4500. Daarmee is er weer een bear gecapituleerd
  • Zilver blijft stijgen. We zitten op een stijging van goud en van zilver.
  • In Duitsland dalen de prijzen van tweedehands auto's, vooral elektrische voertuigen, wat implicaties heeft voor de markt. Dit geeft aan dat de zwakte in EV's nog niet voorbij is. De wereldwijde verkoop van elektrische voertuigen is in het eerste kwartaal van 2024 met 18% gestegen, dankzij plug-in hybrides (PHEV) en China, aldus Counterpoint. Dit is echter nog steeds een vertraging in groei.
  • Woensdag is het de beurt aan NVIDIA om met cijfers te komen. Daar zijn we vandaag reeds op ingegaan.
  • JPMorgan heeft de rente-baten-verwachtingen voor 2024 verhoogd. Toch ziet het tegenwind. Wij blijven op een stijging zitten.
  • We hebben vandaag ook aandacht besteed aan Just Eat. Wij hebben de ontwikkelingen van de afgelopen drie jaar bekeken. Ons oordeel over het aandeel blijft hetzelfde. Het artikel is hier te vinden.
  • Tevens hebben we naar Philips gekeken over de afgelopen drie jaar en hoe de ontwikkelingen zijn geweest. Bij Philips zie je dat het van heel slecht naar steeds beter gaat. We zitten nog niet op een stijging bij Philips, maar als de koers gecorrigeerd, gaan we waarschijnlijk inderdaad het aandeel kopen.
  • Unifiedpost presenteerde cijfers. We zien geen reden om iets met het aandeel te doen.
  • Ageas heeft een belang in China Taiping Insurance genomen. Wij wachten nog steeds af.
  • Deutsche Bank verhoogde het koersdoel van UCB naar 140 euro. Wij zitten al langer op een stijging.
  • Een aandeel op de Amerikaanse beurs dat de stijgende lijn blijft voortzetten, is 3M. Wij zijn in maart ingestapt op een stijging rond de 87 dollar. Het aandeel doet nu 105 dollar. De turnaround die gaande is, begint vruchten af te werpen en veel negatieve zaken zoals de claims rond de oordoppenaffaire zijn achter zich gelaten. We wilden 3M apart even noemen omdat dit zo'n aandeel is buiten de techsector dat kansen biedt. We zoeken nu veel meer van dit soort 'fallen angels' die weer eventueel rijp zijn om te stijgen.
  • Nabeurs komt Alfen met cijfers. Het zal wel weer een hoera-verhaal worden, maar wij doen niks met dit aandeel.
  • Goud, zilver, basismetalen en industriële metalen zijn los. We rekenen op meer winst.
  • Er was afgelopen week een significante instroom van digitale activa, ondanks lage handelsvolumes. Dit mag als positief worden gezien voor Bitcoin.

Resumerend hebben we gezien dat de markten vandaag relatief dicht bij huis zijn gebleven. Het was goed om te zien dat de edelmetalen, maar ook andere commodities en metalen, stegen. Bitcoin liet een prima performance zien. De toon in de markt blijft redelijk, maar we moeten de rente in de gaten blijven houden. De markt lijkt nu toch echt afwachtend te worden, omdat wordt verondersteld dat NVIDIA de korte termijn trend kan gaan bepalen.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.