Navigation

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 20 juni - hoger slot EU - concentratie NVDA

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 20 juni - hoger slot EU - concentratie NVDA

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


Europa begon de dag goed en heeft deze vaste toon aangehouden. De Franse perikelen hadden vandaag weinig invloed, hoewel de Franse financiële waarden weer achterbleven. Maar het feit dat een obligatieveiling goed verliep bij de Fransen bood wellicht enige steun.

In de middag zagen we dat economische data in Amerika, waaronder de jobless claims en huizendata, overwegend wat zwakker waren dan verwacht. De markten reageerden hier niet duidelijk op en waren vooral gefocust op NVIDIA, dat weer hoger startte.

Uiteindelijk is Europa de dag beter afgegaan met een wisselend beeld in Amerika waar verkopers de overhand namen buiten de bekende namen die weer trachtte te klimmen.

Tegelijkertijd zien we dat de euro zijwaarts beweegt, de rente iets is gestegen, goud blijft rallyen, evenals olie, en ook koper is in herstel. Crypto aanvoering van Bitcoin trachtte te stijgen, maar deze stijging had te weinig kracht waardoor er op stijgingen weer verkopers kwamen.

  • Zonder een glazen bol te hebben krijgen wij een beetje het idee dat de huidige stijging te veel gecentreerd is op NVIDIA en alles wat eraan hangt. Dat houdt vandaag in, Dell wat hoger noteert door een deal met XAI, waar ook NVIDIA tussen zit, brokers die de koersdoelen van NVIDIA gigantisch aan het verhogen zijn. En terwijl ook wij longposities op NVIDIA hebben en een verdere stijging verwachten, vinden we het voor de zeer korte termijn, de komende dagen, dat NVIDIA een geïsoleerd fenomeen begint te worden en dat daardoor door emotie de boel enkel nog stijgt. Dat kan leiden tot een situatie van sell on rallies, wat we dus niet uitsluiten.
  • Bij NVIDIA overtreffen de brokers elkaar nu met het stellen van de hoogste koersdoelen. Vandaag was het de beurt aan de bank Stifel, die het koersdoel voor NVIDIA heeft verhoogd naar maar liefst 165 dollar. Toen wij vóór de splitsing van het aandeel weleens bespraken dat de koers naar 1000 dollar zou kunnen gaan, wat na de splitsing 100 dollar zou zijn, werd dat al door velen als onrealistisch gezien. Nu blijkt dit zelfs laag te zijn. We willen echter melden dat NVIDIA niet elke dag deze stijging kan voortzetten. Er zal ook een moment van correctie komen. Dat gezegd hebbende, de trend van het aandeel is nog steeds opwaarts
  • Op het gebied van centrale banken liet Groot-Brittannië de rente onveranderd, evenals de Noorwegen. Verrassend was dat de Zwitsers de rente verlaagden.
  • De meeste Franse financials tonen nog steeds geen overtuigend patroon. Een obligatieveiling van de Fransen verliep wel redelijk goed.
  • Rheinmetall meldde een contract van €8,5 miljard van de Duitse strijdkrachten. Dit was verwacht, dus de koers steeg licht. We zitten nog steeds op een stijging.
  • De koers van ASMI profiteerde van een broker upgrade qua koersdoel van Bank of America. Bank of America verhoogde haar koersdoel voor het aandeel van 758 euro naar 860 euro. Daarmee is Bank of America nu het meest bullish van alle brokers die het aandeel volgen.
  • Van Lanschot verraste op haar Investors Day met vooral positief nieuws. Een verdere stijging van het aandeel met 20% zou ons niet verbazen.
  • Noorwegen gaat haar defensiebudget verhogen, maar dit had weinig effect op defensieaandelen in Europa.
  • NN Group is van plan om de competitieve betaalmarkt in Nederland te betreden. We denken dat dit plan goed doordacht is en verwachten dat financiële waarden in Amsterdam qua trend verder stijgen.
  • Avantium maakte bekend dat haar nieuwe FDCA-fabriek op 22 oktober wordt geopend. Hierdoor werd het aandeel beloond met een koerswinst. Dit is naar ons inziens vooral een sentimentmatige reactie op het nieuws. Wij volgen Avantium met grote interesse, maar stappen nog steeds niet in.
  • AMG is van plan om te investeren in Savannah Resources en heeft een belang genomen. Dit duidt erop dat het bedrijf na de recente winstwaarschuwing vooruitkijkt. We vinden het nog te vroeg om actie te ondernemen, maar volgen het aandeel nu meer met de gedachte dat het glas eerder halfvol dan halfleeg is.
  • DEME kwam met een grote order voor hoogspanningskabels. We zien DEME als een goed aandeel en hebben eerder op een stijging ingezet, wellicht te vroeg winst genomen. We zouden nu blijven zitten, maar met een stop in de winst.
  • Maandag zijn er er enige activiteiten, want dan is Aalberts aanwezig op de ING ESG Conference. Arcadis, waar we een verdere stijging van verwachten, is aanwezig op de Goldman Sachs Business Services Conference. Fagron is aanwezig op de ING Benelux Equities ESG Conference en ASML is ook aanwezig op de ING Benelux Equities ESG Conference. ASML zit in een duidelijke uptrend.
  • Het blijkt dat Taiwan Semiconductor de vraag nog steeds niet aankan. Dit is bullish voor zowel Taiwan Semiconductor als voor ASML. Dit betekent niet dat deze aandelen in een rechte lijn stijgen, maar de onderliggende trend is wel opwaarts.
  • JPMorgan is met een positief rapport gekomen over Chinese technologieaandelen. Dit is opvallend, want JP Morgan was lange tijd vrij negatief. Nu ziet de bank een duidelijk opwaarts potentieel.
  • Bij industriële metalen was koper in herstel nadat de laatste tijd winstennemingen zichtbaar waren. Op de korte termijn vinden we het beeld nog onzeker, qua trend is deze opwaarts.
  • Olie blijft redelijk stabiel liggen na een eerdere rally. Goud was duidelijk hoger
  • Na de ongewijzigde rente door de BoE en de dovish toon bij de persconferentie daalde het Britse pond.
  • Crypto was tijdelijk herstel. Misschien dat er nog wat meer winsten bijkomen. Echter, overtuigend is het nog steeds niet.

Resumerend, Europa heeft een goede dag gehad. Onderliggend blijft de trend ook prima en de toon positief. De komende dagen moet blijken hoe Amerika zich verder ontwikkelt en tegelijkertijd hebben we het idee dat de markten de aankomende Franse verkiezingen meer gaan relativeren. Ook vinden we dat er nu wel heel veel hype rond slechts een paar aandelen is ontstaan.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.