Navigation

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 21 mei - van Alfen tot NVIDIA

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 21 mei - van Alfen tot NVIDIA

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


Europa opende al enigszins verdeeld na onzekerheid in Azië, vooral in Hong Kong, waar elektrische auto-aandelen daalden vanwege de voorzichtige houding van Li Auto, terwijl ook de technologiesector lager stond.

De markt richtte zijn blik op Amerika, waar een verdeelde opening plaatsvond in afwachting van de resultaten morgen na sluitingstijd van NVIDIA. Uiteindelijk eindigde Europa de dag iets lager.

Er was lichte daling in de rente. In de grondstoffenmarkt zagen we voornamelijk winstnemingen, hoewel goud en zilver hoger waren.

De dollar bleef stabiel, terwijl Bitcoin consolideerde. Ethereum bleef stijgen in anticipatie op een mogelijke spot Ethereum ETF.

  • Amazon stopt tijdelijk met bestellen van de NVIDIA's superchip, wachtend op updates, wat investeerders zorgen baart over vraagdips. Dit schrijft The Financial Times.
  • Morgen nabeurs komt NVIDIA met de cijfers. Deze kunnen de markt op korte termijn maken of breken. Hoewel NVIDIA weinig te maken heeft met hoeveel zeepjes bijvoorbeeld Unilever verkoopt, gaat het hier vooral om het sentiment. Wat de reactie van het aandeel zal zijn, weten we niet, wel zien we dips als koopkansen.
  • De koers van Alfen daalde sterk op de cijfers, waarbij we herhaaldelijk hebben benadrukt dat we dit aandeel vermijden vanwege het onbetrouwbare management.
  • De koers van Fastned daalde mee, hoewel deze twee bedrijven niet direct vergelijkbaar zijn, ze opereren deels in dezelfde sector. We hebben hier ook op onze website aandacht aan besteed.
  • We hebben vandaag Bekeart gekocht in Brussel. Hoewel we niet weten of het aandeel meteen zal stijgen, zien we wel een mooie toekomst.
  • Vandaag hadden we ook het verhaal van Bloomberg over ASML, het zogenaamde "klickbait-verhaal" zoals wij het zien. Onze excuses voor de term, we hebben Bloomberg hoog zitten, maar dit beschouwen we toch als een misser. Er werd groots gemeld dat ASML een killswitch zou hebben waarmee ze op afstand hun machines kunnen uitzetten als China Taiwan zou binnenvallen, hoewel daar momenteel geen sprake van is. Dit is echter onjuist, aangezien ASML sowieso de mogelijkheid heeft om hun machines op afstand uit te schakelen voor onderhoudsdoeleinden. Dus die functionaliteit bestaat al. Bovendien is er zo veel onderhoud nodig dat zelfs als China daadwerkelijk Taiwan zou binnenvallen en de fabrieken van Taiwan Semiconductor zou willen overnemen, dit sowieso niet zou werken vanwege dit onderhoud.
  • Shell-aandeelhouders hebben ingestemd met het nieuwe groene transitieplan, wat wij als realistischer beschouwen en waarbij we een verdere stijging van het aandeel verwachten.
  • Insiders melden dat Apple opnieuw de prijzen van iPhones heeft verlaagd in China. We vermoeden dat de uitdagingen voor Apple nog niet voorbij zijn.
  • Envipco heeft vanochtend voorbeurs cijfers bekendgemaakt, waar we lof voor hebben. We zitten al op een stijging en hebben vertrouwen in verdere groei bij dit bedrijf.
  • Commerzbank bereikte een nieuw 52-weeks hoogtepunt. We zitten hier al sinds vorig jaar op een stijging, nadat op een investorconference werd aangegeven dat het bedrijf van plan was om grootschalig eigen aandelen in te kopen en de zaken er beter voorstonden. Ook nu zijn we nog steeds van mening dat de Commerzbank ondergewaardeerd is
  • Morgen komt Evotec met cijfers en een conference call. Wij zijn eerder uitgestapt, omdat we vonden dat de prestaties van het aandeel niet goed genoeg waren. Dit aandeel staat genoteerd op de Duitse beurs.
  • Ook komt Snowflake morgen met cijfers en dat wordt spannend, want ook daar verwachten we een stijging. Het zal moeten blijken of hun AI-strategie vruchten gaat afwerpen.
  • Philips kan morgen ook in de belangstelling staan, omdat het zowel bij Deutsche Bank als bij ABN AMRO aanwezig is op een conferentie.
  • Wat betreft andere bedrijven die morgen in de schijnwerpers kunnen staan: TKH is bij Berenberg op de European Conference in New York.
  • Tevens komt Aalberts met cijfers en is zowel bij ABN AMRO, als bij Berenberg op een conferentie aanwezig. We doen momenteel niets met Aalberts, maar volgen het wel met grote interesse.
  • Daarnaast zien we dat Fagron en Inpost ook op conferenties aanwezig zijn, evenals het Duitse Aumann, dat we eerder hebben gekocht. Nokia is bij de DB Access European Champions Conference aanwezig, wat eventueel invloed kan hebben op de aandelen.
  • Basismetalen en industriële metalen vertoonden haperingen. Sommige analisten beweren dat de koersen nu te ver zijn gestegen en ze beginnen hoogtevrees te krijgen. Maar grondstoffen zijn aparte "wezens". Denk maar terug aan de recente enorme koersstijging van cacao. Sterker nog, vaak zien we op het moment dat er gesproken wordt over haperingen en partijen short gaan, juist een verdere opwaartse beweging. Wij blijven dus optimistisch, vooral wat betreft koper (copper). Natuurlijk moeten we erbij vermelden dat onze visie ook fout kan zijn. We staan momenteel op een aanzienlijke winst in koper en hebben alle tijd om af te wachten wat er gaat gebeuren.
  • Ethereum heeft het bij crypto's buitengewoon goed gedaan, mede door de verwachting dat een spot Ethereum ETF wordt goedgekeurd. Dit lijkt voornamelijk politiek gemotiveerd, gezien Biden's anti-crypto-imago en zijn streven naar steun van kiezers die anders naar Trump zouden kunnen neigen. Hoewel de koers sterk is gestegen, blijven wij toch voorkeur geven aan Bitcoin.

Resumerend, de markten maken momenteel een pauze door. Hoewel de fundamenten solide kunnen zijn, zien we toch enige nervositeit in de markt. Alles zal nu afhangen van de resultaten van NVIDIA. Ondanks dat het bedrijf weinig te maken heeft met veel andere sectoren, zal emotie een grote rol spelen.

De komende dagen worden spannend en we kunnen alleen maar afwachten (geen idee hoe de reactie wordt) hoe de markten reageren op de cijfers die morgen na sluitingstijd in Amerika worden bekendgemaakt.

Dus we staan voor nog een dag van onzekerheid. Niettemin, we hopen zelfs op een teleurstellende uitkomst van NVIDIA, want een dip in de markt kan mogelijk mooie nieuwe koopmogelijkheden bieden. Ook denken we dat als NVIDIA dipt dat dit slechts tijdelijk is.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.