Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 21 juni - zwakke chippers en meer
Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.
Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.
De Europese beurzen startte vandaag aan de minzijde en in de aanloop naar Amerika was er wat meer koersdruk zichtbaar. Qua nieuws was het uiterst dun gezaaid en gebeurde er dus heel weinig wat dat betreft, behalve dat de indexmanagers indexen uitkwam in Europa die zwakker waren dan verwacht.
In de middag zagen we dat in Amerika milde druk was in een flip-flop handel, waardoor Europa uiteindelijk lager de dag is afgegaan. De AEX was zwak door de chippers en Akzo.
De dollar werd sterker, de olieprijs wist toch weer iets te stijgen en ook goud en zilver waren sterker. De rente daalde omdat de zwakke economische data in Europa de kans op een nieuwe renteverlaging door de ECB groter maken, hoewel bij de volgende vergadering een pauze wordt verwacht.
Tegelijkertijd was bij crypto toch weer zwakte zichtbaar, waarbij de koers van Bitcoin een verdere daling vertoonde. Bitcoin staat op dit moment rond de 64.000 dollar.
- De indexen van inkoopmanagers in Europa waren zwakker dan verwacht. Dit wijst op een fragielere economie. Ook wordt door economen gezegd dat dit de eerste signalen zijn dat een zwakkere Chinese economie nu zichtbaar gaat worden in andere werelddelen.
- De rente wist te profiteren van de zwakke inkoopmanagersgegevens. Hoewel wij denken dat het de ECB niet meteen zal verleiden om bij de volgende vergadering al de rente te verlagen.
- Canada overweegt ook importheffingen te gaan invoeren op elektrische voertuigen. Dit leidt ertoe dat ook Tesla in dit geval er last van zal krijgen. China overigens laat het er niet bij zitten hoe het Westen bezig is met allerlei sancties. Er wordt nu ook overwogen om zuivel uit Europa extra te gaan belasten.
- De mondiale staalproductie is in mei iets gestegen, maar de trend is nog steeds aan de zwakke kant, zo kunnen we veronderstellen.
- Canada overweegt ook importheffingen te gaan invoeren op elektrische voertuigen. Dit leidt ertoe dat ook Tesla in dit geval er last van zal krijgen. China overigens laat het er nog niet bij zitten hoe het Westen bezig is met allerlei sancties. Er wordt nu ook overwogen om zuivel uit Europa extra te gaan belasten. De mondiale staalproductie is in mei iets gestegen, maar de trend is nog steeds aan de zwakke kant, zo kunnen we veronderstellen.
- Maandag is Aalberts aanwezig op de ING ESG Conference. We vinden Aalberts een goed bedrijf, maar wachten nog steeds met kopen.
- Arcadis is maandag aanwezig bij de Goldman Sachs Business Services Conference. Arcadis zien we nog steeds als een aandeel met meer opwaarts potentieel.
- Fargron is maandag bij de ING Benelux Equities ESG Conference aanwezig, evenals ASML. Met Fagron doen we niks, maar in ASML zien we meer winstpotentieel, hoewel het op de korte termijn mogelijk is dat ook daar winstnemingen zichtbaar zijn.
- ABN AMRO zou overwegen nog een overname te doen in Duitsland, deze keer van de Duitse Private Bank van HSBC. Onlangs heeft ABN AMRO ook al Hauck Aufhäuser Lamp overgenomen. We denken dat ABN AMRO meer opwaarts potentieel heeft.
- Rheinmetall meldde, op donderdag nabeurs, de grootste order uit haar geschiedenis te hebben gekregen. We willen hieraan toevoegen dat dit niet onverwacht was, omdat dit al in het geruchtencircuit de ronde deed. Het gaat om een order van de Duitse Bundeswehr ter waarde van 8,5 miljard euro. Dit geeft aan dat binnen de defensiesector grote orders aan de orde van de dag blijven nu Europa zich aan het herbewapenen is. Dit is goed voor de onderliggende trend van deze fondsen.
- Het aandeel in NVIDIA blijft op dit moment een speelbal van speculanten en emotionele trading. Het aandeel, dat gisteren van plus naar min ging, moet vandaag weer een terug. Een gezonde ronde winstnemingen zal overigens alleen maar prima zijn.
- Goud deed een dagje niet mee en heeft de winsten van de afgelopen tijd geconsolideerd. Goud heeft de laatste tijd een forse stijging laten zien en de vooruitzichten voor goud blijven, zo wordt verondersteld, nog altijd gunstig.
- De olieprijs, die deze week opliep, kan wel eens een grotere premie gaan krijgen. Het zogenaamde driving season in Amerika is begonnen, en er is ook weer kans op oplopende spanningen in het Midden-Oosten.
- Bij de industriële en basismetalen moest koper toch weer inleveren. We zien daar nog steeds twijfel of de koers op korte termijn verder naar boven kan. Voor de langere termijn lijkt de trend opwaarts te blijven.
- De cryptomarkten blijven moeite hebben. De veronderstelling is dat de liquiditeitsstromen in crypto momenteel aan het afnemen zijn. Zolang dit doorgaat, moeten we er rekening mee houden dat er verdere koersdalingen kunnen plaatsvinden.
- Over crypto gesproken, MicroStrategy maakte bekend nog eens 11.931 Bitcoins te hebben bijgekocht. Dit had weinig effect op de koers van Bitcoin. MicroStrategy is ook van plan om deze Bitcoins langer aan te houden.
- Bij Crypto gaat volgens de media Standard Chartered een handelsdesk gaat oprichten. Dit kunnen we zien als goed voor de langere termijn.
Resumerend, we gaan richting het weekend met een markt die tegen wat verkeerstrempels is opgereden. De toon in de markt is wat voorzichtiger geworden, maar waarschijnlijk doet dit niets af aan de onderliggende trend.
Wel vinden we, maar dat hebben we al eerder gemeld deze week, dat de hype en de opgeblazen situatie rond aandelen zoals NVIDIA op de korte termijn moeten worden meegenomen in het totaalbeeld. Mocht de boel wat verder dalen, dan komen er waarschijnlijk wel nieuwe kansen.
Mooi weekend iedereen!
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.