Navigation

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 22 mei - van Heijmans tot Ethereum

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 22 mei - van Heijmans tot Ethereum

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


Na een ongeïnspireerde dag in Amerika op dinsdag en een onduidelijk Azië, begon Europa vandaag behoudend. Er waren een beperkt aantal bedrijfsresultaten die voor beperkte impulsen zorgden.

Amerika opende 's middags verdeeld, waardoor Europa overwegend in de min eindigde in afwachting van de cijfers van NVIDIA nabeurs.

De obligatiemarkten zagen een lichte neerwaartse beweging, wat resulteerde in een iets hoger effectief rendement. De dollar werd iets sterker, de goudprijs kon de winsten van de afgelopen dagen niet vasthouden en leverde iets in, terwijl olie iets lager was.

De cryptomarkten toonden een verdeeld beeld met winstnemingen in Ethereum en Bitcoin dat maar niet door de oude toppen komt.

  • In Amsterdam kwam Heijmans met een strategie-update die ronduit sterk was. Wij voorzien in de toekomst meer winst voor het aandeel.
  • Aalberts kwam met een trading-update, die echter te weinig was om het aandeel te liften. De onderliggende toon was goed, maar ook wij wachten nog even met kopen tot het aandeel meer is gecorrigeerd.
  • Wat betreft bedrijven met cijfers, de Amerikaanse retailer Target ging onderuit vanwege een zwakke outlook. Er zijn onderliggend nog steeds veel problemen bij dit bedrijf.
  • Analog Devices rapporteerde sterke financiële prestaties voor het tweede kwartaal en positieve outlook. Het aandeel staat duidelijk hoger.
  • In België presenteerde Elia cijfers, maar we zien daar nog geen reden om actie te ondernemen.
  • Op donderdag houdt Ahold zijn Strategy Day 2024. Momenteel staan we aan de zijlijn, maar we verwachten dat deze Strategy Day positief zal verlopen.
  • Rheinmetall is aanwezig op de Deutsche Bank conferentie. Het defensieaandeel zal mogelijk meer details prijsgeven over de toekomst. Wij anticiperen nog steeds op een verdere stijging.
  • Morgen houdt Deliveroo haar AGM. Mogelijk brengt dit nieuws voor Just Eat met zich mee. Voor de korte termijn gokken we bij Just Eat op een stijging, maar op lange termijn zijn we niet zo positief over Just Eat, noch over deze sector in Europa.
  • Een belangrijk punt morgen is Taiwan Semiconductor, dat het Taiwan Technology Symposium heeft. We verwachten dat Taiwan Semiconductor misschien meer zal onthullen over haar kapitaaluitgaven, wat invloed kan hebben op ASML, en mogelijk ook over de groeiprognoses. We zitten op een stijging van het aandeel Taiwan Semiconductor en ASML.
  • De autoverkopen in Europa werden vrijgegeven en waren redelijk sterk, behalve voor Tesla, dat opnieuw een daling in de verkopen zag. We denken dat Tesla voorlopig een grotere dan verwachte terugval zal zien in haar elektrische voertuigenverkopen. We doen nu nog niks met Tesla en wachten af tot het aandeel verder is gedaald.
  • Opvallend was dat Amazon bekendmaakte dat het artikel van gisteren in de Financial Times over het afzeggen van chipbestellingen bij NVIDIA incorrect was. Hierop moest de Financial Times haar verhaal aanpassen.
  • Nabeurs vandaag zal Snowflake haar cijfers presenteren. Dit wordt spannend, omdat we dan zien of het bedrijf daadwerkelijk de vruchten begint te plukken van al haar investeringen in kunstmatige intelligentie. We zitten op een stijgende trend.
  • BHP heeft een hoger aanbiedingsratio uitgebracht voor Anglo-American, en deze aanbieding is definitief en daarna stop het. De strijd voor koper gaat door.
  • Bij de basismetalen en industriële metalen zien we momenteel nog steeds een lichte correctie op de markten. We beschouwen dit nog steeds als een tijdelijk dip. We zitten nog steeds op een up in koper [copper] ondanks de kans van een tijdelijke correctie.
  • Binnen crypto zien we dat verschillende ETF-uitgevers niet van plan zijn om een Ethereum ETF uit te geven vanwege problemen met staking. Wij houden er rekening mee dat de euforie rond Ethereum en de mogelijke toestemming voor de handel in ETF's overdreven kan zijn. Zoals eerder vermeld, blijven we kiezen voor Bitcoin, hoewel Bitcoin momenteel moeite heeft om een nieuw record te bereiken.

Resumerend was het een dag die we kunnen omschrijven als overwegend defensief. Dit is logisch, omdat de markten wachten op de cijfers van NVIDIA, die de komende 24 uur alles kunnen bepalen.

Wij hopen eigenlijk dat de cijfers van NVIDIA slecht zijn. Dit klinkt misschien vreemd, maar dan zakt de markt en ontstaan er kansen. Wij denken namelijk dat als de cijfers van NVIDIA slecht zijn, het bedrijf dit zo heeft gefabriceerd om tijdelijk de hype eraf te halen, waarna ze in de komende kwartalen weer in groei versnellen. Of dit gebeurt, weten we natuurlijk niet. We gaan het vanavond zien.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.