Navigation

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 23 mei - van NVDA tot Envipco tot SOL

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 23 mei - van NVDA tot Envipco tot SOL

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen begonnen de dag vriendelijk, maar verdeeld, en op een gegeven moment waren er zelfs iets lagere noteringen zichtbaar op een aantal indices. Dit nadat NVIDIA woensdag nabeurs met hele sterke cijfers kwam. De godfather van artificiële intelligentie, Jensen Huang, heeft het weer gedaan.

De handel ging vervolgens op weg naar de middag, waarbij de Amerikaanse futuresmarkten aantrokken en daardoor ook Europa richting de opening van Amerika het steeds beter deed.

Amerika wist de plussen echter niet volledig vast te houden (als momentopname). Europa is overwegend verdeeld gesloten met de AEX de uitblinker door chips.

De rentemarkten vertoonden geen richting, ondanks de hawkish notulen die de Federal Reserve gisteren bekendmaakte van de laatste vergadering.

De dollar werd iets zwakker, terwijl er vraag was naar olie. De goud- en zilverprijzen consolideerden met een bullish ondertoon.

Bij de cryptomarkten is de toon vriendelijk en zien we dat de koers van Bitcoin net onder de top blijft liggen, terwijl Ethereum weer wist aan te trekken.

  • Opvallend is dat de rentemarkten zijwaarts ondanks de hawkish Fed-notulen van gisteren. De Amerikaanse S&P Manufacturing PMI voor mei kwam uit op 50,9, boven de verwachting van 49,9. Bedrijven verhoogden hun prijzen sneller dan in april. Deze ontwikkeling, samen met de recente Fed-notulen, maakte de markt later toch wat wiebeliger met betrekking tot het rentebeleid van de Fed.
  • De index van inkoopmanagers voor de industrie in Europa was sterker dan verwacht. Ze bleven wel onder de 50. Toch is dit een opsteker omdat het aantoont dat de inflatie mogelijk terugloopt, terwijl de economie niet verder wegdipt. Vooral voor de Duitse industrie mag dit als positief worden ervaren.
  • Het draaide vandaag grotendeels om NVIDIA, waarbij deze cijfers ook veel beter waren dan verwacht. Wij blijven op een stijging zitten, hoewel we niet uitsluiten dat er ook weer dagen met winstnemingen komen.
  • Een partner van Nvidia is Snowflake, ook die cijfers waren beter dan verwacht en ook daar zitten we op een stijging.
  • In Amsterdam kwam Ahold met haar beleggersdag. Wij vonden de mededelingen redelijk goed. We doen overigens nog niks met Ahold, omdat we denken dat het aandeel zal performen in lijn met de gehele markt.
  • Unilever bereikte een nieuwe high. Sinds de nieuwe topman Hein Schumacher de boel aan het omgooien is, reageren beleggers positief. We sluiten niet uit dat het aandeel nog wat verder stijgt, maar hier geldt dat we vooralsnog niks willen doen.
  • UCB reageerde positief op nieuwe onderzoeksresultaten, waarbij we denken dat het aandeel nog steeds ondergewaardeerd is.
  • Envipco had woensdag nabeurs een interview met ABM-FN. De uitspraken in het interview kunnen we als bullish ervaren. Wij verwachten meer winsten.
  • Opnieuw is er weer ellende bij Ebusco, hoewel het de productie niet gaat schaden. Er is in Venray een brand geweest waarbij een medewerker gewond is geraakt, en dit is het zoveelste incident. Wij zien op dit moment geen reden om wat te doen met Ebusco.
  • Het Belgische Greenyard kwam met resultaten die een record aantoonden. Voor ons is er geen reden om iets te doen, omdat we denken dat de aard van het bedrijf nogal wispelturig kan zijn. Aan de andere kant moeten we ook zeggen dat onze mening misschien te voorzichtig is. Misschien stellen we deze bij naar boven, maar nu nog niet.
  • Taiwan Semiconductor heeft een groot symposium gehouden. Daar kwam positief nieuws uit. We zien dit als gunstig voor Taiwan Semiconductor zelf, maar ook voor ASML. Bij beide aandelen zitten we op een stijging.
  • Morgen is het een vrij rustige dag, waarbij we zien dat NN Groep zijn AGM houdt. Daar rekenen we op positief nieuws. Hoewel we zelf rit in NN Groep hebben gemist, denken we dat dit aandeel verder naar boven gaat. We zitten overigens wel op een stijging van ABN AMRO en Aegon. Gesproken over de Nederlandse financials, deze hebben inderdaad ruimte aan de bovenkant.
  • De goud- en zilverprijs deden het even een dagje rustig aan, maar de toon blijft goed en we zien meer winsten.
  • Gesproken over commodities, opnieuw wist olie zijn supportlijnen te houden, we zitten nog steeds op een stijging van olie.
  • Bij de metalenmarkten, voor industrie en basis, hadden we te maken met de laatste tijd een rondje aan winstnemingen. Deze winstnemingen zijn volgens ons slechts een tijdelijk fenomeen, want we durven dit zelfs te koppelen aan de ontwikkelingen bij NVIDIA. Er is straks namelijk een enorme vraag naar koper voor de bouw van AI-datacenters, wat bovenop de huidige tekorten komt. We blijven dan ook op een stijging zitten in koper.
  • Bij crypto blijft Ethereum het goed doen, op de hoop van een spot Ethereum ETF. Deze dagen krijgen we al meer informatie hierover, niet over een goedkeuring, maar wel over de invulling van formulieren en hoe de SEC daarop reageert.
  • Bitcoin blijft het ook redelijk goed doen, maar blijft onder haar all-time high staan. In Amerika moet de munt wel inleveren. Wel zitten we nog steeds long op Bitcoin. Een outbreak naar boven door de zeer zware weerstand zou voor een melt-up kunnen zorgen.
  • Binnen crypto was er ook weer een flink onzinverhaal. De CEO van BKZM, Brian Kelly, bracht op CNBC het bericht dat er misschien ook een Solana spot ETF komt. Wij zien dit puur als hype, en we denken dat dit soort uitlatingen meer zijn gericht op het verdedigen van zijn eigen positie. Puur onzin dus.

Resumerend, het was een wisselende beursdag, waarbij de markten overwegend positief nieuws kenden. De trend blijft zich voortzetten, het lonken naar nieuwe records ook, de rente heeft steeds minder invloed en misschien is de markt nu wel gewend aan een hogere rente. Dat moet blijken, want we verliezen het effect niet uit het oog van de rente.

Een verstoring zou er zijn als de Fed de rente verhoogt, wat overigens voor ons ook geen basisscenario is. We sluiten correcties nog steeds niet uit, maar momenteel zien we dat een echt grote correctie misschien wel wat langer vooruit wordt geschoven, want de markten willen graag stijgen.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.