Navigation

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 24 april - weinig enthousiasme - ASMI - MELE

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 24 april - weinig enthousiasme - ASMI - MELE

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €3 op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen openden de dag beter, dit door de positieve reactie op de cijfers van Tesla die slecht waren, maar Elon Musk heeft weer het een en ander beloofd voor de toekomst. ASMI was natuurlijk in Nederland de uitblinker en in België wist Melexis te stijgen doordat de CEO zegt dat de voorraadcorrectie voorbij is.

In de aanloop naar Wall Street werd het enthousiasme minder en de Amerikaanse beurs opende verdeeld met de Nasdaq hoger. Uiteindelijk doofde het enthousiasme in Europa en sloten de beurzen overwegend iets lager.

De dollar is iets zwakker, olie kiest geen richting, goud en zilver kunnen de opwaartse draad nog steeds niet oppakken en bij crypto was het een lege markt zoekend naar een katalysator.

  • De nieuwe stijging van de rente met de Amerikaanse yield voor 10 jaar op 4,67% als momentopname blijft een negatieve factor voor aandelen.
  • De Duitse rente is vandaag ook gestegen nadat ondermeer het Ifo-instituut met een positievere macrovisie kwam dan werd verwacht. Interessant is echter dat in de toelichting werd gezegd door het Ifo-instituut dat het een verdere daling van de inflatie verwacht in Duitsland. Dus eigenlijk waren deze gegevens niet zo slecht voor de markten en blijft de deur openstaan voor een renteverlaging door de ECB voor de zomer.
  • Technisch gezien zouden de markten nog wat ruimte kunnen hebben voor verdere stijgingen in de huidige bear squeeze als gevolg van shortcovering. Maar het zou ons ook niet verbazen als het feest nu alweer voorbij is, hoewel dit ook afhangt van zaken zoals bijvoorbeeld de resultaten van Meta die vanavond nabeurs worden vrijgegeven.
  • De koers van Melexis knalde vandaag omhoog nadat de CEO had gezegd dat de voorraadcorrectie voorbij is. Het is mooi nieuws, maar een voorraadcorrectie die voorbij is, betekent nog niet meteen dat de vraag ook weer hoog zal zijn. Daarom wachten wij nog af.
  • Heineken blijft er na de cijfers als een natte krant bijliggen. We zien nog steeds niks in het aandeel, hoewel de cijfers iets beter waren dan verwacht.
  • Het aandeel Boeing profiteerde van het feit dat het allemaal minder dramatisch was dan verwacht, zo bleek uit de cijfers. Toch zien we nog steeds een hoge cashburn en sluiten we nog steeds niet uit dat Boeing mogelijk extra financiering nodig heeft. Daarom nemen we geen actie met betrekking tot het aandeel.
  • Bij Apple blijft de malaise voortduren. Volgens een invloedrijke insider analist gaat Apple haar prognose voor de verkoop van haar virtuele bril verlagen. Ook zou het Zuid-Koreaanse leger hebben opgeroepen om de iPhone te verbieden vanwege gevoelige informatie die het kan lekken. Vooralsnog doen we nog niets met Apple.
  • Nabeurs op Wall Street presenteert Meta de cijfers. Mogelijk zijn deze sterk, maar we verwachten ook nog steeds een correctie van de koers. Op de lange termijn wordt Meta beschouwd als één van de betere fondsen.
  • Ook IBM komt nabeurs met de cijfers. Hoewel we eerder overwogen om het aandeel naar up te zetten hebben we dat nog niet gedaan. We willen een beter instapniveau zien, omdat het aandeel anders te duur is.
  • Adyen zal morgen met de cijfers komen. We beoordelen het aandeel als neutraal en zien het rond zijn eerlijke waardekoers liggen. We zijn vooral benieuwd wat over de marges wordt gezegd.
  • Besi zal ook morgen cijfers presenteren. Hoewel deze waarschijnlijk aan de marktverwachtingen kunnen voldoen vinden we het aandeel vrij duur. We hebben onze positie in Besi reeds verminderd en zouden nu niet opnieuw instappen.
  • Flow Traders komt morgen ook met cijfers. We verwachten hier weinig van en vragen ons soms af waarom het bedrijf door de grootaandeelhouders niet van de beurs wordt gehaald zodat beleggers nog een premie ontvangen.
  • Fugro, één van onze favoriete aandelen in Amsterdam, kan morgen mogelijk verrassen met haar cijfers. We blijven positief over dit aandeel.
  • Ook RELX zal morgen resultaten presenteren. Dit aandeel zien we als een goede keuze voor de lange termijn, vooral omdat het nu ook profiteert van het ontsluiten van databanken via AI.
  • We zijn minder positief over Unilever dat op donderdag ook cijfers vrijgeeft en denken dat het aandeel voorlopig in een handelsbereik zal blijven. Wel is het bedrijf bezig om meer aandeelhouders-vriendelijk te worden. Hindustan Lever kwam vandaag met cijfers die niet konden voldoen aan de verwachtingen.
  • De olieprijs daalde opnieuw vandaag. Het is nu belangrijk dat we steunniveaus behouden, anders kan de olieprijs nog verder dalen. We moeten wel opmerken dat deze daling van de olieprijs niet overeenkomt met de vraag die de komende 12 maanden wordt verwacht door onderzoeksbureaus.
  • De goud- en zilverprijzen konden opnieuw niet stijgen vandaag. Deze edelmetalen bevinden zich nog steeds in een correctieve fase door vraaguitval in Azië.
  • Wat betreft crypto hebben we gemerkt dat het rustig was. De magie van de Amerikaanse spot Bitcoin ETF's lijkt op dit moment af te nemen, waardoor de markt mogelijk nog een verdere daling kan ervaren.
  • Resumerend, het is leuk om te zien dat sommige bedrijven op hun resultaten naar boven knallen, maar ondertussen blijft het gevecht tussen de stijgende rente en bedrijfsresultaten doorgaan. Op dit moment hebben wij het idee dat de stijgende rente het op de zeer korte termijn gaat winnen en bedrijfsresultaten op de langere termijn. Hierdoor worden opwaartse bewegingen op de zeer korte termijn in aandelen met terughoudendheid bekeken.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.