Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 25 mei - vlakke dag - van Philips tot Ethereum

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 25 mei - vlakke dag - van Philips tot Ethereum

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


Na de koersdip op Wall Street op donderdag, waar NVIDIA een grote plus liet zien terwijl de rest van de markt daalde door nieuwe zorgen over de rente, begon Europa vandaag lager.

Gedurende de dag zagen we echter een herstel met lage omzetten en een markt die dicht bij huis bleef. Dit komt ook doordat maandag Amerika gesloten is vanwege Memorial Day. Amerika opende met een mild herstel en ging daarna een versnelling hoger.

Uiteindelijk ging Europa afwachtend en voorzichtig, maar kalm de dag door. Bij het slot waren de meeste verliezen als sneeuw voor de zon verdwenen en waren de plussen zelfs iets in de meerderheid.

De dollar werd iets zwakker, terwijl de rentemarkten, na de stijging van de yields gisteren eerste verbeterde en daarna weer verslechterde.

De olieprijs wist wat te herstellen, terwijl goud en zilver opnieuw de opwaartse trend probeerden voort te zetten. Basismetalen en industriële metalen blijven nog steeds onder druk staan, wat gezien wordt als een momentopname.

Bij crypto is de kans op goedkeuring van een spot Ethereum ETF dichterbij gekomen. Toch liet crypto een daling zien.

  • De markten hebben opnieuw te maken met renteontwikkelingen. Gisteren was er een kleine paniek over wanneer de Federal Reserve de rente zal verlagen. Dit maakt het beeld momenteel wat moeilijker. Hoewel de onderliggende trend van aandelen sterk genoeg lijkt om verder naar boven te kijken, blijft er onzekerheid over een mogelijke plotselinge correctie.
  •  ECB lid Nagel (Bundesbank) heeft gezegd dat het misschien beter is om te wachten tot september met een renteverlaging in Europa. Ondanks zijn woorden heeft de markt als basis scenario een verlaging in juli.
  • Goldman Sachs heeft zijn renteverwachtingen voor de Fed bijgesteld en verwacht nu een renteverlaging in september in plaats van juli. De Fed swaps gaat nu uit van een "volle" renteverlaging in december.
  • De markten kijken ook met een schuin oog naar China en Taiwan. China houdt momenteel militaire oefeningen, maar het is onwaarschijnlijk dat zij een oorlog beginnen.
  • De koers van Philips daalde licht door een terugroepactie van de FDA voor bepaalde apneu-apparaten. Dit lijkt een klein probleem te zijn.
  • De koers van Ontex ging lager ondanks de aankondiging van een nieuwe technologie voor babyluiers. Wij zitten op een stijging.
  • Just Eat zit weer in de dump. We gokken op een korte opwaartse beweging. Dat gaat mis, waarschijnlijk sluiten we deze volgende week af. Voor de lange termijn zien we weinig in het aandeel, net zoals de rest van de Europese gig-economie. Deze aandelen blijven dus qua langere trend in een dalende beweging zitten, met op zijn best consolidatie. We kiezen voor Uber (Uber Eats), wat overigens ook aan het corrigeren is.
  • Tesla wil de productie van onderdelen in China terugbrengen, wat deel lijkt te zijn van een bredere trend waarbij bedrijven zich terugtrekken uit China vanwege politieke spanningen.
  • Vooruitkijkend naar de agenda, verwachten we maandag weinig activiteit. Dinsdag zijn er meer evenementen, zoals de Local Champions Conference van KBC, waar onder andere Akzo Nobel, Ontex, Sofina en ASML aanwezig zijn.
  • Taiwan Semiconductor houdt dan ook (dinsdag) haar China Technology Symposium, met kans dat positief nieuws buiten blijft komen. We houden onze up dan ook vast.
  • Bij de basismetalen en industriële metalen zien we nog steeds wat winstnemingen. Toch denken we dat dit slechts een tijdelijke dip is.
  • De goud- en zilverprijs herstelden zich vandaag enigszins. Deze prijzen kunnen uiteraard niet in een rechte lijn omhoog gaan. De vooruitzichten blijven gunstig en we sluiten nieuwe toppen niet uit.
  • Olie blijft haperen. We zitten nog steeds op een stijgende trend. We houden deze positie vast omdat we denken dat olie rond het huidige niveau een bodem vormt. Als dit niet het geval is, verwachten we dat de OPEC weer zal ingrijpen.
  • Bij crypto was er goed nieuws na de goedkeuring van het Form 19B4-formulier voor voor acht uitgevers van Ethereum Exchange Traded Funds (ETF's). Dit brengt een spot Ethereum ETF dichterbij, hoewel dit niet meteen zal plaatsvinden. De marktreactie was echter schouderophalend. Zoals we eerder hebben geschreven, denken we dat deze spot ETF een teleurstelling kan worden. We blijven kiezen voor Bitcoin, dat vandaag ook niet goed wist wat het moest doen.

Samenvattend hadden we vandaag te maken met een lege nieuws-dag en weinig economische data. Tegelijkertijd wisten de markten bij lage omzetten de dip in Amerika te relativeren.

Toch moeten we de rente in de gaten houden. Misschien niet zozeer omdat het bedrijven direct zal schaden, maar veel Amerikaanse consumenten hangen letterlijk in de touwen. Dit vergroot de kans op een hardere landing van de Amerikaanse economie. Dat zou een minder gunstig scenario zijn.

Alleen als de rente echt veel verder stijgt, kunnen de markten in paniek raken. Ondertussen waart ook nog altijd het spook van 1987 door de markten, iets om over na te denken maar niet per se uit zal komen. Er zijn bepaalde partijen die erop blijven wijzen dat dit op een gegeven moment kan gebeuren. Een plotselinge koude douche dat de financiële wereld de rente totaal verkeerd heeft ingeschat.

Dat gezegd hebbende, hoewel we op de zeer korte termijn de markt wat onduidelijk vinden, denken we dat de onderliggende tendens nog steeds opwaarts is. Technisch gezien liggen de meeste charts van indices op koers en deze zijn nog altijd duidelijk in een uptrend. Volgende week gaan we er verder mee.

Iedereen een mooi weekend!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.