Navigation

Dagafsluiting SCE Trader maandag 24 juni - Europa sterk - ARGX en auto's - NVDA

Dagafsluiting SCE Trader maandag 24 juni - Europa sterk - ARGX en auto's - NVDA

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen begonnen de dag positief, mede door enkele selectieve stijgende aandelen zoals de autofondsen en bijvoorbeeld Argenx, wat de Belgische beurs aanzienlijk opstuwde. De winsten werden in de loop van de dag geconsolideerd.

In Amerika was er bij de start een zigzagpatroon zichtbaar, waarna de technologie-aandelen toch begonnen te herstellen. Hierop reageerde Europa door de winsten vast te houden. Maar tech liep onder aanvoering van NVIDIA toch weer terug waarbij het aandeel als momentopname 6% lager staat en waardoor de AEX met haar chippers een underperformer werd in Europa.

Daarnaast zagen we dat de dollar wat zwakker werd. De olieprijs steeg iets. Goud was ook weer sterk. Industriële metalen vertoonden een onduidelijke beweging, terwijl de prijs van Bitcoin daalde. De rente is iets opgelopen.

  • Op politiek vlak was er een opvallende enquête in de Financial Times. Hieruit blijkt dat de kiezers meer vertrouwen hebben in Le Pen met betrekking tot economische beslissingen dan in Macron.
  • Wat betreft politiek, het Kremlin heeft de ATCMS-aanval op de Krim barbaars genoemd en beschuldigt de Verenigde Staten van betrokkenheid. Volgens het Kremlin kan dit gevolgen hebben.
  • De spanningen bij de grens in het noorden van Israël, waar Hezbollah is gevestigd, blijven toenemen. De kans dat dit uit de hand loopt en tot een grote oorlog leidt, is nog steeds aanwezig. Dit is iets wat de markten in de gaten moeten houden.
  • De Duitse Ifo-index was zwakker dan verwacht, met 88,6 tegen een verwachting van 89,6. Dit geeft aan dat de Duitse economie nog steeds aan het kwakkelen is.
  • De prijs van auto-aandelen probeerde te herstellen nu duidelijk is dat Europa en China opnieuw aan de onderhandelingstafel gaan om te praten over de sancties en invoerrechten. Dit is dit vooral gunstig voor de Duitse automakers die grote belangen in China hebben.
  • Ferrari was een grote winnaar, juist omdat de kans bestaat dat als er een concessies worden gedaan tussen de EU en China dit goed is voor dit merk. Ook heeft de topman zich positief uitgelaten over het elektrisch voertuig dat in de toekomst op de markt komt. Exor, genoteerd op de Nederlandse beurs en met een groot belang in Ferrari, kan hiervan profiteren.
  • Heineken heeft een brouwerij in Vietnam stilgelegd. Het gaat om een brouwerij in de provincie Quang Nam. Reden is volgens Bloomberg de tegenvallende bierverkoop in Vietnam, één van die groeilanden voor Heineken. We doen niks met Heineken.
  • Samsung en Hynix werken aan een hybride toepassing voor 3D-DRAM. Overigens vinden we Besi een goed bedrijf, maar momenteel zouden we niks met het aandeel doen na de enorme stijging. Daar hebben we van geprofiteerd, we hebben onze posities gesloten en nu wachten we af.
  • Prosus heeft vandaag cijfers gepubliceerd die redelijk waren, met winst uit e-commerce. Dit was echter al enigszins verwacht. We denken dat het aandeel Prosus verder kan stijgen, maar het blijft ook te afhankelijk van het grote belang in Tencent, waar het van af moet zien te komen. En het moet op zoek naar nieuwe cash cows.
  • Argenx was een grote uitblinker. Het bedrijf heeft aangekondigd dat de Amerikaanse FDA goedkeuring heeft verleend voor VYVGART Hytrulo voor de behandeling van volwassen patiënten met chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP). Dit medicijn is de eerste en enige neonatale Fc-receptorblokker die is goedgekeurd voor de behandeling van CIDP. We hebben het aandeel al in ons bezit vanaf €33 was en hebben onlangs onze positie gehalveerd. Hoewel dit nieuws zeer positief is, gaan we onze positie niet uitbreiden omdat veel goed nieuws al in de koers verwerkt zit. We voorzien echter wel een verdere geleidelijke stijging van het aandeel.
  • Deutsche Bank heeft een hoger koersdoel voor ASML gesteld, van 1000 euro naar 1100 euro. We denken dat dit realistisch is, hoewel dit niet in één keer zal worden bereikt.
  • Vopak en Gasunie onderzoeken het gebruik van de EemsEnergyTerminal voor nieuwe toepassingen richting groene energie. We denken dat dit wederom bewijst dat Vopak zal profiteren van de groene omwenteling en nog steeds ondergewaardeerd is als aandeel.
  • Zalando ging vandaag flink onderuit vanwege een downgrade door Morgan Stanley. Zij zijn vrij negatief over Zalando. Wij delen die mening, want ondanks dat Zalando de grootste is in Europa, zien wij niet in hoe het bedrijf naar een permanente hoge winstgevendheid kan groeien.
  • Aegon heeft morgen zijn zogenaamde Aegon UK Strategy Teach-in. Het is mogelijk dat er meer informatie naar buiten komt. We vinden Aegon nog steeds ondergewaardeerd.
  • Taiwan Semiconductor heeft morgen haar Israel Technology Workshop. Wij zien Taiwan Semiconductor als één van de belangrijkste fondsen in de chipsector op dit moment, waarbij de signalen uitermate gunstig blijven. Dat betekent niet dat de koers in één rechte lijn zal stijgen, maar we denken wel dat er veel meer winst geboekt kan worden. Dat is ook de reden dat we positief zijn over dit aandeel.
  • Bij commodities probeert goud haar belangrijkste steunlijnen vast te houden. Zolang dat zo is, blijft goud opwaarts bewegen.
  • Olie noteert ook boven haar steunlijnen. Mocht er een verdere escalatie plaatsvinden in het Midden-Oosten, zou dit de olieprijs kunnen doen stijgen. In ieder geval lijkt olie momenteel rond een belangrijke steun te liggen, wat mogelijk meer opwaarts potentieel biedt.
  • Bij de industriële en basismetalen blijft het afwachten totdat de uptrend wordt opgepakt. Er wordt nog steeds gesuggereerd dat China, in plaats van een koper, een verkoper is. Dit kan de prijzen op de korte termijn onder druk zetten. Desondanks blijven wij optimistisch over koper gezien de lange termijn vooruitzichten.
  • Bij crypto was weer een daling zichtbaar. We denken dat crypto voorlopig zwak kan blijven. Bitcoin staat onder druk, mogelijk door technische factoren en doordat overheden wellicht hun voorraden geconfisqueerde Bitcoin aan het verkopen zijn.
  • Uit gegevens blijkt dat er vorige week opnieuw een uitstroom was in digitale assets. Zolang Bitcoin geen nieuwe uitbraak naar boven maakt, blijft de cryptomarkt gevoelig voor outflows en verdere dalingen. Ook de altcoinmarkt ligt er zwak bij.
  • Bij de miners zien we ook een recordaantal verkopen van Bitcoin. Dit doen ze om hun kosten te dekken, maar de zwakkere partijen zullen toch afvallen. Zolang dit patroon aanhoudt, moeten we rekening houden met neerwaartse volatiliteit bij de miners. Echter, de risk-reward vinden wij aantrekkelijk bij de aandelen Clean Spark, Marathon Digital en Riot, waar we op een stijging blijven inzetten.

Resumerend, de markten blijven op hun hoede, ondanks winsten. Geopolitiek wordt misschien grotendeels genegeerd, maar staat wel degelijk op de agenda. Later deze week komt ook de PCE-data uit in Amerika, wat weer invloed kan hebben. En de vraag is hoeveel NVIDIA nog zal dalen voordat kopers zich weer melden.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.