Navigation

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 24 juli - lager en nog eens lager

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 24 juli - lager en nog eens lager

De financiële markten begonnen de dag lager en het bleef ellende. Brussel deed het wel goed. Dit doordat onder meer Elia met een hogere winstprognose kwam en ook één van de aandelen waar we misschien serieus naar moeten gaan kijken, nu het lijkt dat het eindelijk een echte turnaround gaat maken. Dat wilde we even als opsteker in het begin brengen, want voor de rest was het verkopen en nog eens verkopen. Vooral in chips en tech en luxe.

Amerika opende lager en kon zelfs niet haar bekende neutralisatie (tijdelijke beweging naar evenwicht) laten zien net voor of net na de opening en bleef lager noteren. Europa is uiteindelijk in een defensieve houding de dag geëindigd met flinke verliezen.

De rente bewoog zijwaarts en is geen verstoring. De dollar werd iets sterker. We hadden te maken met een goudprijs die iets hoger noteerde. Olie was toch uiteindelijk wat lager. Zware metalen gerelateerd aan China blijven onder druk liggen. Crypto bewoog onduidelijk.

  • De huidige daling van de markt, en liever nog dieper, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, is precies wat nodig is. Een verdere dip, inclusief in de technologische sector, kan helpen om de overhype en speculatie te verminderen. Dan komt er ook echt weer flink ruimte aan de bovenkant.
  • De economische data in Europa, gemeten aan de inkoopmanagers-indexen, waren wisselend tot zwak, vooral in Duitsland. We verwachten dat de ECB meer renteverlagingen zal doorvoeren, hoewel de kans klein is dat dit al in september gebeurt vanwege de hardnekkige inflatie.
  • Bill Dudley, een voormalig Fed-lid, is 180 graden gedraaid in zijn mening. Nadat hij eerst vond dat de Fed voorlopig de rente niet moest verlagen, is hij nu van mening dat de Federal Reserve de rente zelfs bij de volgende vergadering, en die is al volgende week, moet verlagen. Anders neemt de kans op een recessie toe.
  • Het blijkt dat United Airlines een verlies heeft geleden van 500 miljoen dollar door de storing bij CrowdStrike. Ook andere luchtvaartmaatschappijen en bedrijven hebben grote schade geleden. Iemand zal dit moeten betalen, en we sluiten niet uit dat er grote schadeclaims richting CrowdStrike komen. Microsoft zou mogelijk ook betrokken kunnen raken bij schadeclaims, maar die kans achten we kleiner.
  • De cijfers van ASMI werden verdeeld ontvangen, ondanks een verhoging van de outlook. ASMPT, waarin ASMI een belang heeft, daalde met bijna een kwart nadat het bedrijf met slechter dan verwachte cijfers kwam. Hoewel de vooruitzichten op de lange termijn prima zijn voor ASMI, blijft het aandeel relatief duur. We doen nog steeds niks.
  • Ook Besi, dat morgen met de cijfers komt, lijkt veelbelovend maar mogelijk wat duur. We zijn benieuwd naar nieuwe orders voor hybrid bonding en of het gerucht dat er een deal met Apple is, uitkomt. We doen na eerder winst te hebben genomen niks met Besi.
  • Morgen wordt sowieso een drukke dag met veel bedrijfsresultaten. Onder andere Unilever, RELX, Euronext, Arcadis, Flow Traders, Fastnet, Air France-KLM, Aalberts en MotorK in Nederland presenteren hun cijfers.
  • We verwachten veel van RELX en houden Unilever in de gaten, vooral vanwege de nieuwe topman Schumacher. Flow Traders zouden wij links laten liggen, maar over Arcadis zijn we al langer positief gestemd.
  • In België wordt het ook spannend. Argenx komt met de cijfers en we zitten al langer op een stijging. UCB, dat we eerder als één van onze favorieten hebben gekenmerkt, zal ook zijn cijfers presenteren. Daarnaast komen Dassault Systèmes, Renault, AbbVie en Honeywell met hun resultaten.
  • De meeste van deze belangrijke resultaten zullen we natuurlijk bespreken op onze website. Mogelijk brengen we eerst een headline of een korte instant view en later op de dag een uitgebreider artikel.
  • De Amerikaanse bedrijven die dinsdagavond met hun cijfers kwamen - Texas Instruments, Tesla en Alphabet - staan duidelijk lager. Ook daar hebben we reeds aandacht aan besteed en hoe we er tegenaan kijken.
  • In Europa kwam Rémy Cointreau met de zoveelste omzetwaarschuwing. We denken mog steeds dat je deze sector beter kunt vermijden.
  • Het Belgische Elia heeft haar vooruitzichten verhoogd. We doen momenteel niets met Elia, maar de positieve ontwikkelingen in de energietransitie kunnen gunstig uitpakken voor deze netwerkbeheerder. We hebben langere tijd een negatieve kijk gehad op Elia, maar dat zou kunnen veranderen.
  • KPN kwam met redelijke cijfers en een gelijke outlook. We zien niet veel potentieel voor koersstijgingen, maar het dividendrendement en de kans op consolidatie in de sector maken het interessant.
  • LVMH kwam met slechte cijfers en drukte de gehele luxesector. We vinden het nog te vroeg om terug te keren in deze sector, maar LVMH blijft een kandidaat voor toekomstige stijgingen. Echter, eerst moet de bodem worden geraakt
  • Sofina meldde dat haar intrinsieke waarde is gestegen van 274 euro naar 286 euro. We zien daar nog steeds potentieel voor een stijging en vinden het aandeel ondergewaardeerd.
  • Rheinmetall verhoogde haar outlook, wat onze positieve verwachting bevestigt. Al langer zitten we op een up.
  • Goud blijft goed presteren, terwijl de olieprijs de afgelopen 24 uur een dip liet zien. Zware metalen zoals koper blijven last hebben van de zwakke situatie in China.
  • De dollar tegen de yen begint eindelijk hard te dalen. Dat komt ons goed uit, omdat we al langer van mening zijn dat er een ommekeer komt in dit valutapaar. De huidige daling komt doordat inflatiegegevens en loonstijgingen aangeven dat de Bank of Japan actiever op de rem moet gaan trappen.
  • Bij crypto was de introductie van de spot Ethereum ETF's teleurstellend. Wij zouden daar ook niets mee doen.
  • De cryptomarkt lijkt nu weer weerstand te ondervinden na eerdere euforie dat Trump de nieuwe 'Bitcoin-president' zou worden. We willen benadrukken dat alles wat Trump zegt, ook in zijn eigen voordeel is, en daar moet je rekening mee houden.

Resumerend kunnen we stellen dat de handel nog steeds te maken heeft met een voorzichtige houding. Uiteraard valt het op, zoals we eerder hebben besproken, dat op dips wordt gekocht maar op rally's snel wordt verkocht. Dat was vandaag niet het geval.

Beleggers zijn niet tevreden over de bedrijfsresultaten in de technologiesector, omdat de lat zo hoog ligt dat als ze maar een beetje missen in hun cijfers, de koers al naar beneden gaat. Zoals een handelaar het omschreef: er is geen zekerheid meer in technologie. En zolang die er niet is, kunnen de markten waarschijnlijk onduidelijk blijven bewegen.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.