Navigation

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 25 juli - weer lager - Besi - NVDA en meer

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 25 juli - weer lager - Besi - NVDA en meer

De Europese beurzen hebben een zware dag achter de rug. In Parijs waren het opnieuw de luxe aandelen, zoals die van Kering, die na een winstwaarschuwing hard onderuit gingen. In Amsterdam kampte Besi met teleurstellende resultaten die niet aan de verwachtingen konden voldoen.

In België, Brussel dus, was er echter wel een lichtpuntje door de stijging van aandelen van Argenx en UCB. Ook Unilever heeft het vertrouwen terug van beleggers en steeg fors. Verder viel er echter weinig positief nieuws te melden.

De markt maakt zich steeds meer zorgen over de afbouw van de carry trade, oftewel de dollar-yen trade, nu de dollar begint te dalen ten opzichte van de yen.

In de Verenigde Staten openden de beurzen min of meer onbeslist, maar vervolgens zagen we onder aanvoering van technologieaandelen zoals NVIDIA (noteerde op een gegeven moment 6% lager), dat de neerwaartse trend doorzette.

Zelfs sterke cijfers van IBM, die hoger noteerde en zorgde voor een betere prestatie van de Dow Jones, konden weinig verandering teweegbrengen. Tijdens de laatste check werd een poging tot herstel gedaan.

De Dow Jones noteert dus hoger en ook de Russell 2000 laat een lichte verbetering zien, terwijl de Nasdaq probeert te rebounden. NVIDIA heeft het grote verlies van 6% volledig ingelopen. Maar waar de beurs over 10 minuten of uur staat, is niet te zeggen gezien de grote volatiliteit. Wel krijgen we het idee dat er nu zulke spookverhalen zijn dat vandaag er meerdere pogingen worden gewaagd om te rallyen zonder dat dit iets zegt over de trend voor de komende dagen. Ook moet blijken of deze rally’s slagen.

De dollar beweegt zijwaarts en de dollar-yen is aan het dalen in rap tempo, wat de afbouw van de carry trade bevestigt. Tegelijkertijd moest goud door winstnemingen terug, industriële metalen presteren nog steeds ondermaats, en olieprijzen zakten flink. Ook op de cryptomarkten was er weinig vrolijkheid te bespeuren, met over de hele linie lagere noteringen, inclusief Ethereum.

  • De markten zijn daarnaast ook onzekerder geworden door de aanstaande verkiezingen. Hoewel Kamala Harris aanvankelijk werd afgeschreven als kanshebber, suggereren steeds meer politieke analisten dat het verloop anders kan zijn.
  • Economische cijfers uit de Verenigde Staten tonen een sterkere dan verwachte groei. Het BBP groeide met 2,8%, terwijl een groei van 2% was voorspeld. De kern-PCE prijzen stegen met 2,9% op jaarbasis, tegenover een verwachte 2,7%. Ook de werkloosheidsclaims waren beter dan verwacht. Deze cijfers suggereren een robuustere economie, wat de kans op een renteverlaging door de Federal Reserve in juli en september weer verkleint.
  • De zogenaamde Sahm-indicator voorspelt nu echt een recessie op korte termijn in Amerika, wat ertoe kan leiden dat de Federal Reserve vaker dan verwacht de rente gaat verlagen. We hebben ook eerder al aandacht aan besteed.
  • De zwakke Duitse Ifo-index is voor ons een signaal dat de ECB mogelijk de rente nogmaals zal verlagen. Of dit al bij de volgende vergadering gebeurt, is afwachten, maar meerdere renteverlagingen worden verwacht.
  • De rentemarkten hebben ook invloed op de dollar-yen carry trade, die nu in hoog tempo wordt afgebouwd vanwege de kans van een dalende Amerikaanse rente en stijgende Japanse rente. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor risk assets zoals aandelen, die dan verkocht worden. We hebben dit vandaag ook uitgelegd op onze website.
  • In Frankrijk wordt het consumentenvertrouwen morgen bekendgemaakt. In de VS krijgen we gegevens over persoonlijke bestedingen en de PCE-inflatie-indicator, en wordt het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan bekendgemaakt.
  • Wat bedrijfsresultaten betreft, komen onder meer Signify, Vopak, WDP, Heijmans, Ctac en Basic-Fit met hun cijfers. In België presenteren onder andere Proximus, Cofinimmo, Bekaert en Umicore hun resultaten. Daarnaast geven ook 3M, Chevron, Colgate-Palmolive en ExxonMobil hun cijfers vrij.
  • De cijfers van Berliner Semiconductor, oftewel Besi, stelde teleur. Deze resultaten kunnen gezien worden als een indicator dat we mogelijk rekening moeten houden met een afzwakking van de vooruitzichten van het bedrijf.
  • Aalberts presenteerde cijfers die aan de zwakke kant waren. Hoewel we Aalberts als een goed bedrijf beschouwen, ondernemen we voorlopig geen actie.
  • Marel kwam ook met resultaten die tegenvielen. Dit aandeel laten we links liggen vanwege de aanzienlijke uitdagingen die we voorzien.
  • Arcadis, daarentegen, presenteerde cijfers waar we positief over zijn. We verwachten dat er meer winst in het verschiet ligt voor dit aandeel.
  • Opvallend was dat het Zuid-Koreaanse SK Hynix een sterke winststijging van 89,5% zag in het tweede kwartaal: maar hoewel het aandeel daalde. Dit weerspiegelt de huidige stemming in de sector.
  • IBM kwam gisteren nabeurs in Amerika met redelijk sterke cijfers, maar we ondernemen geen actie met dit aandeel.
  • Gesproken over sterke cijfers, Deutsche Boerse verhoogde haar outlook, en we zien dit aandeel als één van de betere in de sector.
  • Kering kwam met zwakke cijfers. Dit modehuis, dat onder andere Gucci onder haar beheer heeft, fungeert als een proxy voor de luxe sector en de Chinese markt.
  • Unilever presenteerde cijfers die aan de magere kant waren, maar kondigde een aandeleninkoop van 1,5 miljard euro aan en er is veel vertrouwen in de nieuwe strategie van topman Hein Schumacher. Morgen komen we terug op Unilever en gaan mogelijk onze waardering verhogen.
  • In België presenteerde UCB uitstekende cijfers, en daar zijn we al lange tijd positief over.
  • Ook de cijfers van Argenx waren sterk. We zien in deze aandelen meer opwaarts potentieel, maar minder heftig dan in het verleden.
  • De resultaten van de uitgever RELX waren goed en we beschouwen dit als een langetermijngroeier.
  • Stellantis daalde na het presenteren van zeer zwakke cijfers. Hoewel we eerder een positie hadden ingenomen op een opwaartse trend, hebben we vandaag besloten weer uit te stappen vanwege aanhoudende zwakte.
  • Binnen de chipsector presenteerde STMicroelectronics teleurstellende resultaten en meldde geen verbetering in de voorraden bij haar klanten, wat negatief geïnterpreteerd kan worden.
  • In Amerika kwam onder andere Honeywell met cijfers die redelijk waren, maar we wachten af of deze positieve trend zich voortzet. Het aandeel lijkt tegen een weerstand aan te lopen.
  • RTX kwam met prima cijfers en is positiever over de toekomst. Het profiteert van de groei in de defensie. Net als veel andere aandelen in deze sector zien we ook meer winst en een betere dan gemiddelde marktprestatie van dit aandeel in de komende jaren.
  • De goudprijs daalde vandaag, een mogelijk teken van de afbouw van de carry trade en vanwege de druk op industriële metalen in China, die nu ook goud beïnvloedt.
  • De olieprijs was zwak door zorgen over de economie en de mogelijke afbouw van de carry trade.
  • In de cryptomarkt daalden de koersen opnieuw. Ethereum presteerde slecht, mede door grote uitstroom uit de Grayscale Ethereum Trust. Zolang deze outflows aanhouden, kan de koers blijven dalen.

Samenvattend blijven de vooruitzichten voor de financiële markten op de korte termijn momenteel onzeker. De huidige neerwaartse beweging zien wij voornamelijk als een correctie en niet als een ommekeer in de langetermijn bullmarkt die opwaarts blijft.

Door de enorme stijgingen van de afgelopen tijd zou een correctie, zoals nu wordt gesuggereerd door enkele institutionele partijen die hun posities afbouwen, nog heviger kunnen uitpakken. Een daling van 10% zou dan mogelijk kunnen zijn, hoewel dit slechts een getal is en de werkelijke daling meer of minder kan zijn. Ook kan het zijn dat er nu eerst een paar dagen van rust komt en dat de handel dan zich gaat weer positioneren.

Wij blijven voorlopig voorzichtig en willen eerst zien hoe de situatie zich de komende dagen ontwikkelt. Op de lange termijn blijven we optimistisch en hopen zelfs op een fikse correctie (of dat zal gebeuren is een tweede), omdat dit de enige manier is om weer ruimte naar boven te creëren.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.