Navigation

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 26 juni - EU lager - Alfen in crash

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 26 juni - EU lager - Alfen in crash

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


Europa begon de dag al terughoudend, hoewel er voorbeurs nog een betere start werd verwacht. Dit gold echter niet voor Alfen, dat met een grote winstwaarschuwing kwam.

In de loop van de dag trad er geen herstel meer op en de meeste indices in Europa sloten lager. In Amerika was het beeld onbeslist, waarbij de markten geen duidelijke trend lieten zien.

Tegelijkertijd steeg de rente weer en hadden we te maken met een sterkere dollar. De olieprijs daalde, maar vond steun op lagere niveaus, terwijl goud onder druk bleef. De basismetalen en industriële metalen hebben blijkbaar nog steeds geen goede bodem voor de korte termijn gevonden.

Ook op de cryptomarkten zien we dat elk herstel wordt gevolgd door een verkoopronde, hoewel Bitcoin redelijk stabiel bleef.

  • De rente loopt weer op in aanloop naar de PCE-index vrijdag in Amerika. De markten houden er rekening mee dat de rente voorlopig niet wordt verlaagd. Als de PCE tegenvalt, kunnen de renteverwachtingen weer worden bijgesteld. Een meevallend cijfer kan juist leiden tot meer optimisme over een renteverlaging door de Federal Reserve.
  • Vandaag kwam er een bericht dat Noord-Korea van plan is (militaire) ingenieurs naar Oekraïne te sturen om de Russen te helpen.
  • De winstwaarschuwing van Alfen wijst op onderliggende problemen en misschien wel gegoochel met de boekhouding. Dit kwam voor ons niet als een verrassing, omdat we al eerder hebben gewaarschuwd dat dit bedrijf mogelijk in de problemen zou komen. We zouden nu nog steeds niet investeren in Alfen.
  • Wat betreft winstwaarschuwingen, hebben we vandaag een lijst samengesteld voor Amsterdam met bedrijven die mogelijk hun verwachtingen moeten temperen. Dit lijstje is niet compleet en we kunnen ernaast zitten.
  • Eén van die bedrijven is AMG, maar ook Fastned staat op de lijst. Dit betekent niet dat het slechte bedrijven zijn, maar dat ze mogelijk last hebben van marktomstandigheden.
  • Het aandeel Volkswagen reageerde vandaag lauw op een investering van 5 miljard in het Amerikaanse Rivian. Dit is logisch, omdat Volkswagen, met name op het gebied van software voor elektrische voertuigen, de zaken niet onder controle heeft en daardoor miljarden naar Rivian smijt. We denken dat deze investering nog veel hoger kan worden. Voor Rivian is dit bullish, hoewel we niet zeker weten of de koers permanent verder stijgt, denken we dat dips mogelijk koopkansen bieden.
  • Er zijn rapporten dat de aankomende verkoopcijfers van Tesla tegenvallen. We verwachten ook slechte cijfers, maar kijken vooruit en verwachten veel van de humanoid robots van Tesla. Zodra Tesla verder daalt, zien we nieuwe kansen. Nu doen we nog niets.
  • Over groene energie gesproken, Meloni van Italië heeft gezegd dat het niet realistisch is om benzine- en dieselmotoren voor 2035 te verbannen. Gezien de rommelige gang van zaken in Brussel bij de politici, denken wij ook dat dit niet mogelijk is. Dit betekent dat deze auto's waarschijnlijk langer op de weg blijven. Dit geeft aan dat een topman als die van Shell gelijk had toen hij zei dat er nog steeds in fossiele brandstoffen geïnvesteerd moet worden. Wij zitten long in Shell.
  • Morgen houdt ASR haar Capital Markets Day. We verwachten veel positief nieuws.
  • Aalberts en Inpost zijn aanwezig bij een conference van ABN, evenals TKH Groep. Deze drie aandelen doen er momenteel niets mee, hoewel we Aalberts wel een heel goed bedrijf vinden.
  • FedEx reageerde positief op de cijfers van gisteren, maar we blijven weg van het aandeel. We denken dat de markt te moeilijk is en vragen ons af of er niet later een neerwaartse bijstelling komt. Wel moeten we stellen dat FedEx voorloopt op concurrenten en vroegtijdig begon met reorganiseren.
  • Het bericht dat Exor, het beleggingsvehikel van de familie Agnelli, een groter belang heeft genomen in Philips, is positief. Dit geeft aan dat het vertrouwen in Philips terecht is, ook bij ons. We verwachten een stijging van Exor en zoeken een goed instapmoment bij Philips.
  • Het aandeel NVIDIA probeerde te herstellen, maar echte overtuiging ontbreekt nog. Op de lange termijn zien we een opgaande trend, maar op korte termijn sluiten we een verder dieptepunt niet uit.
  • De Bloomberg dollar index is gestegen naar het hoogste niveau sinds november. De sterke dollar is een inflatie exporteur en dit is minder goed voor Emerging Markets.
  • Bij industriële metalen is er nog steeds geen overtuiging, vooral zichtbaar in de prijzen op de futuresmarkten in China. Hoewel de prijzen recent probeerde te herstellen, wachten we nog steeds op een betere bodem.
  • De prijs van goud lijkt te haperen, wat past bij de gehele markt waar meer risicoaversie heerst.
  • De prijs van olie blijft stijgen, mogelijk veroorzaakt door zorgen over het Midden-Oosten.
  • Bij crypto is volgens ons de ellende nog niet voorbij. De handel kenmerkt zich door negatief sentiment en de realisatie dat veel crypto-munten puur op hype zijn gestegen.

Samenvattend, de markten kenden vandaag een moeizame dag. Er is nog steeds sprake van risicoaversie, wat soms tijdelijk voorkomt.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.