Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 26 juli - rebound na heftige week - van HEIJM tot MMM

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 26 juli - rebound na heftige week - van HEIJM tot MMM

Vandaag hebben de beurzen een kleine opleving laten zien, hoewel de stijging over het algemeen bescheiden was. Met uitzondering van Parijs, dat een sterke winst boekte. In Amerika was er een poging tot herstel na de publicatie van de PCE-index, een belangrijke indicator voor de Federal Reserve, die als neutraal tot vriendelijk werd beschouwd. De inflatie van de Michigan-index nam iets af, wat geen verstoring veroorzaakte.

Toch zien we in Amerika vooral een zogenaamde 'choppy' sessie zonder duidelijke richting na een hogere start. Dit geeft aan als momentopname dat het momenteel onduidelijk is hoe de Amerikaanse beurzen zich verder ontwikkelen, hoewel er wel een kans op herstel aanwezig lijkt te zijn. De Russell 2000 is wel weer sterk.

De euro werd iets sterker, en de goudprijs probeert weer te stijgen. De handel in industriële metalen blijft onbeslist en defensief. De olieprijzen zijn overwegend lager en bij de rentemarkten zien we een duidelijke verbetering. Dit is natuurlijk gunstig voor aandelen, aangezien de kans op meerdere renteverlagingen door de Federal Reserve dit jaar is toegenomen en de kapitaalmarktrente deze overtuiging aantoont.

De cryptomarkt liet zich van zijn beste kant zien, met mooie plussen op dit moment.

  • Barack en Michele Obama hebben nu ook officieel gezegd dat zij Kamala Harris steunen. De strijd om het presidentschap kan overigens wel eens heviger worden dan verwacht, nu blijkt dat Kamala Harris mogelijk meer steun gaat krijgen van kiezers.
  • Maandag worden ondermeer de voorlopige cijfers van de economische groei voor het tweede kwartaal in Frankrijk, Spanje en Duitsland vrijgegeven.
  • Maandag maakt Heineken de cijfers voor het tweede kwartaal bekend, evenals Philips. Daarnaast worden ook de cijfers voor het tweede kwartaal van McDonald's in de Verenigde Staten gepubliceerd. Met Heineken doen we niets. Philips willen we graag oppakken, maar na de rally die we hebben gemist, wachten we even af. McDonald's zien we wel als een lange groeier.
  • De Amerikaanse PCE- en persoonlijke inkomen- & uitgaven-data zijn neutraal tot positief en suggereren dat de Amerikaanse economie sneller afkoelt dan verwacht, met een gunstige inflatieontwikkeling. Dit vergroot de kans op meerdere renteverlagingen door de Federal Reserve dit jaar. Dit kan ook weer rust brengen op obligatiemarkten.
  • Heijmans kwam met ijzersterke cijfers en een verhoging van de outlook, wat onze positieve visie bevestigde.
  • Basic-Fit verraste in positieve zin, hoewel we nog steeds niet overtuigd zijn. Het jaar 2025 kan volgens ons een jaar met tegenvallers worden en we vinden de schuld te hoog.
  • Vopak verhoogde haar outlook: dit is een aandeel waar we al langer op een stijging zitten en dat profiteert van de energietransitie.
  • In Amerika kwam ondermeer 3M met veel sterkere dan verwachte resultaten en een verhoging van de outlook. Ook daar zijn we eerder op een stijging gaan zitten.
  • In Duitsland kwam het defensiebedrijf Hensoldt met prima cijfers, wat onze visie bevestigt dat dit aandeel verder mag stijgen.
  • Mercedes-Benz is juist somberder geworden over de toekomst, mede door ontwikkelingen in China. Zoals we eerder hebben aangegeven, zitten de automakers momenteel in een moeilijke situatie.
  • De cijfers van Bekaert, het Belgische bedrijf, kunnen we als verdeeld omschrijven. Toch blijven we hier op een stijging zitten vanwege een te duidelijke fundamentele onderwaardering.
  • Signify kwam met cijfers die we eigenlijk best redelijk vonden. Toch twijfelen we of het nu alweer tijd is om in te stappen.
  • Umicore, dat ook met cijfers kwam in België, heeft de outlook herhaald. Wij denken dat het bedrijf nog steeds te positief is over de toekomst.
  • Proximus verhoogt haar outlook. Toch doen we hier nog niks mee, omdat we niet uitsluiten dat er in de toekomst nog steeds te hevige concurrentie is.
  • Meta heeft bevestigd dat het interesse heeft in een belang in de Franse brillenmaker EssilorLuxottica. Dit is een grote deal voor EssilorLuxottica als het doorgaat en een slimme zet van Meta om dominant te worden binnen de virtuele brillensector.
  • Ebusco meldde een grote order, de grootste ooit in Duitsland. Toch denken we dat dit niet genoeg is om het aandeel daadwerkelijk uit de problemen te halen.
  • Cofinimmo kwam met cijfers en wij blijven weg uit dit aandeel. Als we iets zouden doen, zouden we kiezen voor Aedifica.
  • WDP kwam ook met cijfers, hier zien we geen reden om iets mee te doen.
  • Het blijkt dat de verkoop van iPhones in China (Apple) is gedaald, volgens IDC. Hier werd al rekening mee gehouden en kunnen we als neutraal beschouwen.
  • Ford maakte op donderdag de grootste daling van haar aandelenkoers mee, met 18%, sinds de Lehman-crisis. Dit komt omdat 44.000 dollar per verkochte elektrische auto wordt verloren. Niks mee doen dus.
  • Euronext kwam met redelijke cijfers, toch kiezen wij voor Deutsche Börse.
  • Bij valuta zagen we dat de dollar iets zwakker werd. De dollar tegen de yen was wel weer iets zwakker en een punt waar de markt naar kijkt of de carry trade echt gaat breken.
  • De goudmarkt, die enige correcties zag de afgelopen dagen, probeert weer wat te herstellen, maar een tijdelijke rustige fase is prima om daarna de opwaartse trend voort te zetten.
  • Industriële metalen blijven het moeilijk houden, terwijl olie geen duidelijke richting koos.
  • Bij de cryptomarkten zien we een forse rebound. We denken dat deze rebound zich op korte termijn zal voortzetten. Dat zegt overigens niets over de langere termijn.

Samenvattend, na een heftige week nu eerst het weekend. De onzekerheden op de korte termijn zijn misschien nog niet geheel weg. De lange termijntrend blijft gunstig en de markt zoekt naar evenwicht. Zelfs een verdere correctie zal, zo zien wij het, de lange opwaartse trend niet schaden.

Fijn weekend iedereen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.