Navigation

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 27 juni - geen trend vandaag - ASR en meer

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 27 juni - geen trend vandaag - ASR en meer

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De handel in Europa begon min of meer richtingloos. Voorbeurs had ASR al haar sheets van de beleggingsdag gepresenteerd. Hoewel deze cijfers goed waren, reageerde de koers hier niet duidelijk op.

In de middag zagen we dat economische data uit Amerika, zoals de BBP-cijfers, niet veel indruk maakte. Dit in afwachting van de PCE-data die morgen wordt gepubliceerd. In Amerika was een wisselend beeld, waarbij Micron Technology en NVIDIA weer zwak presteerden. Europa reageerde hier echter nauwelijks op, waardoor de dag uiteindelijk gemengd verliep.

De dollar werd iets zwakker en de rente bewoog zijwaarts na een eerdere stijging. Goud en olie presteerden sterk, terwijl industriële metalen nog geen duidelijke richting wisten te vinden.

In de cryptomarkt zagen we een rally, omdat Van Eck een aanvraag heeft ingediend voor een Solana-ETF, wat de markt opwaarts deed bewegen. Daarnaast stijgt crypto in de hoop dat het debat vanavond tussen Biden en Trump veel crypto-vriendelijke opmerkingen zal opleveren.

  • Morgen komt de PCE-index uit in Amerika. Dit is een belangrijke indicator voor de Federal Reserve met betrekking tot inzichten over de inflatie. Mocht het cijfer meevallen, dan zou het een geruststelling zijn. Mocht het cijfer tegenvallen, dan zou de rente verder kunnen oplopen. We kunnen veronderstellen dat de hogere rente momenteel weinig effect heeft op de totale handel.
  • Het debat tussen de zittende president Joe Biden van de Democraten en de Republikeinse kandidaat Donald Trump kan volgens velen een kraker worden. Het zal waarschijnlijk ook een tijdelijke invloed op de markt hebben, omdat men waarschijnlijk zoveel mogelijk zal proberen cadeaus weg te geven. Als Trump goed uit het debat komt, kan dit zelfs leiden tot een tijdelijke sterke rally in crypto. Trump begint zich te profileren als de crypto-vriendelijke presidentskandidaat.
  • De economische data in Amerika, van de jobless claims tot de orders voor duurzame goederen en de bruto binnenlands productgegevens, waren grotendeels neutraal. Morgen krijgen we de kwartaal-PCE-index in Amerika en die wordt als belangrijker gezien voor de richting van de Fed.
  • Gesproken over rente is het Amerikaans 10-jarig papier eerst iets gestegen tot 4,34% en het Duitse papier tot 2,46%. Daarna daalde de yields iets. De Italiaanse en Franse rente ligt verdeeld.
  • Qua centrale banken bleef in Zweden de rente ongewijzigd. In Turkije vond ook geen verandering plaats en staat de rente op 50%.
  • De meningen lopen uiteen over de gevolgen van de aankomende Franse verkiezingen op de rente. Citibank heeft een rapport uitgebracht waarin staat dat bij een negatieve verkiezingsuitslag de markten in Parijs kunnen schrikken. Dan zouden aandelenkoersen in Parijs zo'n 20% kunnen dalen.
  • De beleggersdag van de ASR kunnen wij als positief beoordelen. Hoewel de koers er weinig mee deed, blijft de onderliggende trend duidelijk opwaarts.
  • We zijn vandaag nog een keer teruggekomen op een aantal Nederlandse bedrijven die eventueel met een winstwaarschuwing kunnen komen. Gisteren hebben we dat ook gedaan en vandaag hebben we er nog extra artikelen aan gewijd.
  • De koers van Alfen lijkt zich voorlopig niet echt te herstellen, zoals we al vertelden. Die winstwaarschuwing was al een flinke klap, maar vooral het feit dat misschien bankconvenanten worden herzien, zien we als een heel slecht teken.
  • H&M kwam met slechte cijfers en een nogal slechte outlook, waarop de koers daalde. Dit kan aangeven dat de consument steeds kritischer wordt. Het is ook een signaal dat we binnen deze sector voorzichtig blijven.
  • Amazon lanceert een nieuwe sectie met goedkope producten rechtstreeks uit China. Daarmee gaat het de concurrentie aan met Temu. Dit wordt gezien als een grote zet en kan in de toekomst voor extra inkomsten zorgen. We zien momenteel op een stijging van Amazon.
  • SIF meldde de productie voor 54 monopiles voor het Amerikaanse windpark Empire Wind. Dit is echt een doekje voor het bloeden, nadat eerder een contract werd afgezegd voor 84 monopiles. We doen niks met het aandeel.
  • De cijfers van Micron leidden tot een koersdip. Toch zien we positieve analistenrapporten. De computermarkt viel tegen en de AI-kant was sterk. Misschien zoeken beleggers tijdelijk naar een reden om wat winst te nemen in de komende weken. De vooruitzichten zijn sterk. Het aandeel is ook zeer fors gestegen. Wij zouden nu niet opnieuw instappen, maar als je erin zit, zouden we blijven zitten met een stop-loss in de winst.
  • NVIDIA heeft zich positief uitgelaten over robots. Dit kan als een positief signaal worden gezien voor Siemens. Het is niet de enige, maar wel één van de redenen waarom we al wat langer inzetten op een stijging van dit Duitse aandeel.
  • Bij commodities had de olieprijs het even moeilijk, hoewel steunlijnen blijven houden en een stijging in de VS plaatsvindt.
  • Bij zware metalen en industriële metalen zit de klad er nog steeds in. Dit heeft vooral te maken met China, waar zorgen zijn over de nieuwe bouwprojecten gezien het enorme overschot aan woningen.
  • Goud en zilver lieten vandaag een verdere stijging zien. De toon bij deze metalen blijft onderliggend nog steeds bullish.
  • Bij de crypto-markten zagen we een iets betere stemming. Toch is dit nog steeds geen overtuigend bewijs dat crypto nu alweer een rally gaat inzetten. Voorlopig blijven wij dan ook zeer voorzichtig.
  • Coinbase heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse SEC en FDIC bij de rechtbank in het District of Columbia, bewerend dat ze niet voldoen aan WOB-verzoeken. Coinbase heeft volkomen gelijk. Het vertragen van maatregelen en duidelijkheid van overheidsinstanties remmen de brede adoptie van crypto. Betere regelgeving maakt het makkelijker voor crypto-bedrijven om te innoveren en te groeien.
  • VanEck heeft een filing gedaan voor de Solana Trust. De VanEck Solana Trust is een exchange-traded fund (ETF) dat tot doel heeft de prestatie van Solana (SOL), een cryptocurrency, te weerspiegelen, minus de kosten van de operaties van het Trust. Het is bij Solana niets anders dan het verleggen van het casino van de SOL-token naar deze SOL-trust. Dit maakt het protocol niet beter. 

Samenvattend, de markten hebben vandaag een zijwaarts patroon laten zien. Morgen krijgen we de PCE-index. De onderliggende trend blijft opwaarts, maar op korte termijn is het afwachten of er nog meer winstnemingen komen in de technologiesector. Dat gezegd hebbende is er geen trendbreuk binnen AI-gerelateerde elementen en aandelen, aangezien we bezig zijn met een volledig nieuwe evolutie.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.