Navigation

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 28 mei - Europa lager - AAPL - ASML - ABN

Dagafsluiting SCE Trader dinsdag 28 mei - Europa lager - AAPL - ASML - ABN

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen begonnen verdeeld tot zelfs iets lager. Het leek wel alsof de siësta van gisteren nog niet voorbij was. Er was enige opwinding door een overname van ABN AMRO in Duitsland, maar dat kon de markten niet echt in beweging zetten.

Ook de berichten dat de topman van Taiwan Semiconductor een bezoek bracht aan ASML waren weinig inspirerend, althans voor vandaag. De handel ging vervolgens richting Amerika, waar de Amerikaanse beurzen er blijkbaar nog een vrije dag aan vastplakten. Naast de winst in NVIDIA was de markt gemixt. Europa sloot lager.

Daarnaast zagen we dat de rente weinig actie liet zien. De markten zijn blijkbaar nu al in afwachting van de PCE-data die vrijdag in Amerika gepubliceerd worden.

De dollar werd fractioneel zwakker, maar binnen beperkte ranges. De olieprijs blijft hoger, aangezien men verwacht dat de OPEC maatregelen zal nemen om de prijs te ondersteunen.

Goud en zilver begonnen in Amerika weer wat te stijgen, maar met moeite. Bij crypto zien we Bitcoin en Ethereum iets lager.

  • ABN AMRO maakte vandaag de overname bekend van Hauck Aufhäuser Lampe in Duitsland. We zien dit als een sterke zet en verwachten een verdere stijging.
  • De topman van Taiwan Semiconductor heeft in plaats van naar zijn eigen technologie symposium in Taiwan, besloten om naar Veldhoven te gaan om nieuwe orders te bespreken met ASML. Dit zien we als een positief signaal voor zowel ASML als Taiwan Semiconductor.
  • Er kwamen ook gegevens uit over een opleving van de verkoop in China van iPhones van Apple. Dit was verrassend positief, maar verandert nog niet onze mening. We blijven voorlopig afwachten wat we met Apple zullen doen.
  • De totale markten zijn dus in een wait and see-modus. Toch kan gesteld worden dat de toon redelijk positief blijft. De lange termijn trends bewegen nog steeds opwaarts, wat inhoudt dat zelfs correcties niet tot een bear market leiden.
  • Statistisch gezien zijn de signalen richting de verkiezingen juist positiever voor aandelen, hoewel tussentijdse correcties altijd mogelijk zijn, vooral afhankelijk van het rentepatroon, met name de Amerikaanse rente.
  • Morgen kan Besi in de belangstelling staan. Dit bedrijf is aanwezig op de Goldman Sachs Global Semiconductor Conference. Wij vinden Besi te duur en verwachten dat de orders van hybrid bonding op korte termijn kunnen tegenvallen.
  • We zijn ook benieuwd naar Solvay, dat haar algemene vergadering (AGM) houdt. Daar hebben we onlangs winst in genomen.
  • ASR komt ook met haar AGM, wat nieuw licht kan werpen op de ontwikkelingen in de financiële sector. De financiële sector staat momenteel relatief sterk, mede ondersteund door de inkoop van aandelen. Dit geldt eigenlijk voor alle Nederlandse genoteerde aandelen. Eigenlijk vinden we KBC ook goedkoop, maar dit aandeel komt nog steeds niet goed uit de verf en laten we links liggen.
  • NX Filtration wist ook te stijgen. We hebben vaker opgemerkt dat we hier niets mee doen, aangezien het bedrijf wel orders binnenkrijgt maar geen financiële details meldt, wat het een black box maakt.
  • De olieprijs wist te stijgen, mede omdat de OPEC binnenkort vergadert en mogelijk maatregelen neemt om de prijs te ondersteunen. We zitten nog steeds long.
  • Bij basismetalen en industriële metalen moeten we nog steeds wachten op een sterkere bodem nadat deze recent zeer fors zijn gestegen. We zien wat winstnemingen, maar verwachten een nieuwe stijging in deze metalen. De ups in koper houden we vooralsnog aan.
  • Goud en zilver blijven gevraagd ondanks dat het moeizaam gaat vandaag. Hoewel er soms neerwaartse volatiliteit is blijft, blijft de vraag toenemen, met name in Azië, wat een positief signaal is.
  • Bij crypto was er een zigzag beweging zichtbaar. Bitcoin lukt het nog steeds niet om door te stoten naar nieuwe toppen, waardoor de gehele crypto-markt voorlopig richtingloos blijft.

Resumerend, het was vandaag een hele rustige dag. We hadden er wel wat meer van verwacht, maar dat kan de komende dagen nog veranderen. Hoewel sommige zeggen dat de markten wat oververhit zijn, blijft het zo dat zolang beleggers willen kopen, de markten blijven stijgen. Dat is misschien Cruyffiaans, maar wel waar.

De onderliggende trend blijft opwaarts en we blijven zoeken naar kansen. We doen de laatste tijd misschien iets minder dan voorheen, maar dat komt omdat we ook selectiever willen zijn.

Tot slot zien we de berichten uit de chipsector, met name richting artificiële intelligentie, als één van de drijfveren om ook op de langere termijn positief te blijven denken over de financiële markten.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.