Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 28 juni - Europa gemixt - Amerika sterk

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 28 juni - Europa gemixt - Amerika sterk

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen reageerden vanochtend verdeeld op het verkiezingsdebat in Amerika waarbij Trump als winnaar uit de bus kwam. Wel wisten de oliewaarden hiervan te profiteren.

De Europese beurzen bleven sowieso achter in aanloop naar de eerste ronde van de Franse verkiezingen dit weekend. In Amerika kwam vervolgens de PCE-index uit, die als vriendelijk werd beschouwd. De markten bleven echter volatiel.

Later op de dag werd de Michigan-inflatie sentiment indicator gepubliceerd en deze was lager dan verwacht, dalend van 3,3 naar 3 procent. De angst voor inflatie nam verder af. Hierdoor kon Wall Street de stijging voortzetten.

De Europese beurzen sloten de dag verdeeld af, met België zwak, met een verlies ongeveer 0,8% procent.

De dollar bewoog zijwaarts en de olieprijs noteerde iets lager, ondanks de toenemende spanningen aan de noordgrens van Israël met Hezbollah. De goudprijs was fractioneel hoger en opvallend was dat crypto niet goed kon meekomen met de algehele vriendelijke stemming.

  • De PCE-data waren grotendeels in lijn met de verwachtingen. Het zal de Federal Reserve niet meteen overhalen om de rente te verlagen, maar het kan wel zorgen voor minder zorgen dat de Fed de rente nog een keer moet verhogen.
  • De spread tussen Duitse en Franse obligaties loopt weer verder op in aanloop naar de eerste verkiezingsronde in Frankrijk dit weekend. Er zijn partijen die zelfs rekening houden met een spread van 100 basispunten. In ieder geval is het iets om in de gaten te houden. Zoals eerder gezegd, mochten de koersen verder dalen of mocht er meer duidelijkheid komen, dan is het mogelijk dat wij tijdelijk willen investeren in bepaalde Franse aandelen, met name in de financiële sector. Voor nu blijft het beeld nog steeds te troebel.
  • Fed-medewerker Bouwman blijft hameren op de kans van een renteverhoging. Dit heeft weinig effect op de markt gehad.
  • Olieaandelen profiteerden van het debat tussen Biden en Trump. Trump wordt gezien als een kandidaat die vriendelijker is voor de olie-industrie. Shell zitten we op een stijging in.
  • De winstwaarschuwing van Nike had beperkte invloed op het aandeel van Adidas. De slechte vooruitzichten bij Nike met name in China werden genegeerd. Toch denken we dat het ook een graadmeter is voor de ontwikkelingen van Adidas in China, waar ook nog eens een onderzoek loopt naar mogelijke fraude.
  • Het blijkt dat de verkopen van Apple's iPhone in China weer beter gaan dan verwacht. Dit mag als een positief signaal worden gezien. Of de koers nu meteen verder stijgt, zal moeten blijken aangezien deze verkopen ook gestimuleerd werden door de verlaging van de prijzen. Maar het kan best zijn dat Apple weer de onderliggende opwaartse trend gaat oppakken.
  • Uit gegevens van het Japanse TEL, een bedrijf dat actief is in de chipindustrie, blijkt dat het beter draait dan verwacht. Dit is ook positief voor het aandeel ASML. TEL is namelijk het enige bedrijf in de wereld dat apparatuur beheert voor vier cruciale processen voordat de wafers het EUV-lithografieproces ingaan.
  • Verscheidene lokale fondsen in Amsterdam waren vandaag in herstel. De namen zijn de gebruikelijke bekenden, zoals Ebusco en Alfen. Dit herstel zien we tot nu toe als een "dead cat bounce" en wij zouden niets met deze aandelen doen.
  • Het aandeel Air France-KLM ging onderuit door een downgrade van Barclays, die het aandeel heeft afgewaardeerd vanwege de aankomende verkiezingen in Frankrijk.
  • Flow Traders kwam gisteren nabeurs met een update. Daar zat weinig inspiratie in en we zouden ook niets doen met het aandeel Flow Traders.
  • Nokia gaat Infinera overnemen. Dit is vooral strategisch een sterke zet en het zal ook bijdragen aan het resultaat. Daarnaast gaat Nokia eigen aandelen inkopen. Voorlopig kan het nog een "Fallen Angel" zijn, maar wij zijn anderhalf jaar geleden ingestapt in Nokia en blijven zitten.
  • De olieprijs was iets lager, maar heeft een opwaartse trend vanwege de kans op escalatie in het Midden-Oosten aan de noordgrens van Israël met Hezbollah.
  • De basis- en industriële metalen hebben nog steeds geen duidelijke richting gekozen, hoewel we nog steeds op een stijging van koper zitten.
  • De goudprijs bleef vandaag vrijwel onveranderd, maar heeft nog steeds een opwaartse trend, wat de reden is dat we onze positie vasthouden.
  • Bij crypto konden de koersen niet profiteren van het debat tussen Biden en Trump, waarbij Trump als winnaar uit de bus kwam. Trump werpt zich op als crypto-vriendelijke president, terwijl hij in 2021 nog tegen crypto was. Dat crypto niet echt profiteert, geeft te denken. Er zijn weinig katalysatoren en er is weinig momentum in crypto. Wij blijven dan ook voorzichtig.

Resumerend, het was een dag waarop Europa wat achterbleef en de zorgen over inflatie in Amerika afnamen, wat goed is voor de onderliggende trend. Nu is het wachten op de uitkomst van de eerste ronde van de Franse verkiezingen dit weekend.

Mooi weekend iedereen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.