Navigation

Dagafsluiting SCE Trader maandag 29 april - verdeeld met zuurstof voor Philips

Dagafsluiting SCE Trader maandag 29 april - verdeeld met zuurstof voor Philips

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €3 op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


De Europese beurzen hadden voorafgaand aan de handel enkele positieve signalen, maar slaagden er niet in de verwachte winsten te behalen. Het was een dag waarop de markt zich in een beperkt bereik bewoog en Amsterdam het iets beter deed vanwege de sterke stijging van Philips.

In Amerika was het beeld ook niet erg duidelijk, waarbij de rente weer licht steeg en de dollar iets sterker werd. Er lijken ook interventies te zijn geweest in de dollar tegen de yen, omdat de yen plotseling sterker werd vandaag. De olieprijs daalde, en ook goud en zilver staan lager. De crypto-markten leverden opnieuw terrein in.

  • Hoewel de markten het uitstekend doen, zijn wij toch nog steeds aan de voorzichtige kant. Het is mogelijk dat je zelfs een verdere rally krijgt, maar als het inderdaad zo is dat de Federal Reserve iets wil breken binnen de economie om inflatie terug te brengen, dan kan dit toch tot een hardere landing leiden van de economie. Zodoende dat wij niet meegaan in het volledige narratief van stijgende koersen op dit moment. Wel blijven we voor de lange termijn positief en zien een langdurige bull markt.
  • De rente heeft het vandaag en dag rustig aangedaan. We hebben later deze week de FOMC-meeting en de werkgelegenheidscijfers. We kunnen er van uitgaan dat Powell redelijk hawkish gaat klinken tijdens de Fed-meeting. Waar we vooral over nadenken is het feit dat de kans aanwezig is dat de Fed A zegt en B doet. En daar bedoelen we mee dat de Federal Reserve eigenlijk een taak erbij heeft gekregen. Dat is dat de rente en inflatie wel moeten dalen vanwege de hoge rentebetalingen voor de Amerikaanse overheid die anders ontstaan.
  • De cijfers van Philips werden begeleid met de deal voor de apneu-affaire. We kunnen niet anders stellen dan dat dit uiterst positief is. We profiteren op dit moment al via Exor, wat een belang van 15% in Philips heeft, en bij Philips zelf zoeken we nu een mogelijkheid om ook in te stappen. Echter, na de squeeze vandaag naar boven, wachten we nu af. Zit je er tussen zouden we blijven zitten.
  • De koers van Alfen schoot vandaag naar boven. Dit kwam doordat het bedrijf bekend maakte dat het de leveringen hervat van de Pacto transformatiestations. Voor ons is het geen aanleiding om anders te denken over Alfen. We doen er niks mee.
  • Op dinsdag presenteert Adidas de cijfers. We hebben het idee dat Adidas voorloopt op de curve ten opzichte van anderen. Momenteel zouden we, als we op een stijging zouden zitten deze aanhouden. Wij zelf zoeken naar een beter instapniveau.
  • Volkswagen is ook aan de beurt met cijfers. We rekenen op een voorzichtige visie van het bedrijf, mede door China. Volkswagen is geen duur aandeel, maar de prijsactie van het aandeel is te slecht om nu wat te doen.
  • In Amerika komt 3M met cijfers. Onlangs zijn we daar op een stijging gegaan. Voor 3M geldt dat we een matige vooruitzicht verwachten voor de komende kwartalen. Maar goed genoeg om het aandeel te ondersteunen aangezien het relatief goedkoop is en de prijs actie van het aandeel ook iets lijkt verbeteren.
  • Eli Lilly komt ook met cijfers. Daar rekenen we op een sterk resultaat vanwege haar afslankmedicijn. Dit zit echter wel in de koers voor de korte termijn denken we. Toch blijven we op een stijging zitten omdat ook de vooruitzichten voor de lange termijn ijzersterk zijn.
  • McDonald's is ook aan de beurt met resultaten. We rekenen er op dat die matig zijn. McDonald's zien we echt als een lange termijn groeier en zodoende dat we op een stijging blijven.
  • Super Computer (SMCI) is ook aan de beurt om te presenteren. Daar hebben we eerder dit jaar al een sterke winst genomen. We zijn niet van plan om terug te keren op dit moment. Het aandeel is te duur en we hebben het idee dat het bedrijf misschien eerder wat tegenvallende resultaten kan gaan boeken. Eerder heeft de CEO optimistische uitspraken over de omzet moeten intrekken zoals we reeds hebben gebracht.
  • En dan Amazon. Ook dit bedrijf presenteert de resultaten. Het gaat er om spannen of het voor het eerst dividend gaat uitkeren. Gebeurt dat niet dan is Amazon het enige aandeel binnen de Magnificent 7 dat geen dividend uitkeert. We zitten op een stijging van Amazon en willen gaan verzwaren. We willen echter eerst de cijfers afwachten.
  • De yen maakt de meest rare bokkensprongen. Terwijl de Japanners ontkennen dat er een interventie is geweest vandaag, viel het op dat de yen vanaf 160 plotseling fors ging dalen tegen de dollar. We zitten nog steeds op een short voor de dollar tegen de yen, een totaal verkeerde positie, en zoeken nu een uitweg.
  • Tesla is sterk hoger vandaag door een succesvol bezoek van Elon Musk aan China en een deal met Baidu voor zelfrijdende auto's. We hebben vorige week een artikel geschreven over de humanoid robots van Tesla, de Optimus. Vanochtend is dat herhaald. Het heeft onze fascinatie verder gewekt. We doen nu nog niets met Tesla, maar beginnen steeds meer ervan overtuigd te raken van deze humanoid robots als de grote winstaanjager van het bedrijf. En zoals Elon Musk ook erkent, weleens belangrijker kunnen worden dan de auto's van het bedrijf. Dat kan reden zijn dat we op een gegeven moment toch weer in Tesla stappen. Het kan zijn dat we heel klein beginnen en dan de positie opbouwen, aangezien we het ook bij Tesla onduidelijk vinden wat de koers op de korte termijn gaat doen.
  • We hebben vandaag aandacht besteed aan de zorgen die we hebben met betrekking tot crypto. We krijgen het idee dat de adoptie die we dit jaar hadden verwacht toch langzamer verloopt dan verwacht. Het zijn vooral memecoins waar de market het van moet hebben. De uitspraken van één van de founders van Solana dat memecoins leuk zijn om mee te spelen vonden we een soort van druppel. We blijven voorzichtig en hebben de exposure richting crypto verder verlaagd.

Vandaag bleken de Europese beurzen minder energie te hebben dan we hadden verwacht. Het lijkt erop dat de markt echt wacht op de FOMC-meeting, waar geen rentewijziging wordt verwacht. En als dat nog niet genoeg is, wordt er ook vooruitgekeken naar de werkgelegenheidscijfers die vrijdag in Amerika worden gepubliceerd. Tegelijkertijd worden er deze week ook weer belangrijke bedrijfsresultaten bekendgemaakt, waaronder die van Apple en Amazon. We zijn nog steeds van mening dat de markt geen duidelijke richting kiest, ondanks dat de markten vorige week flink zijn gestegen en vandaag consolideerde. Simpelweg zijn de signalen te verdeeld voor nu.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.