Navigation

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 29 mei - lager - kans herstel richting PCE

Dagafsluiting SCE Trader woensdag 29 mei - lager - kans herstel richting PCE

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


Het was opnieuw een beperkte dag qua nieuws, maar ook een lagere dag. Dit doordat de rente plotseling weer een rol speelt bij het koersbeeld. Fed-lid Kashkari liet zich op dinsdag duidelijk hawkish uit.

Zijn woorden waren op zich niets nieuws, maar zoals heel mooi omschreven op Bloomberg: hij zette de radio harder. De Amerikaanse beurs in de middag bood te weinig inspiratie, ondanks dat het flirt om te herstellen, waardoor de koersen in Europa zich defensief bleven gedragen.

De dollar vertoonde relatief weinig beweging en werd iets sterker. De olieprijs moest uiteindelijk de winsten inleveren in Amerika en goud en zilver stonden duidelijk lager. Ook de basis- en industriële metalen lijken nog steeds naar een tijdelijke bodem op zoek te zijn voordat ze weer gaan stijgen. In de cryptomarkt was het al niet veel beter met overwegend kleine verliezen.

  • We hebben de indruk dat de Amerikaanse beurs zich wil herstellen naar een neutraal punt. Dit zou kunnen betekenen dat de S&P 500 zou kunnen oplopen naar een niveau van ongeveer 5300, in aanloop naar de publicatie van de PCE-data in de Verenigde Staten op vrijdag.
  • De rentemarkten lieten dus een duidelijke opwaartse beweging zien en dat was vooral de boosdoener van risk-off. De rente blijft een belangrijke factor. Opvallend is dat de ene dag de rente veel invloed heeft en de dag erna plotseling weer niet. De flip-flop blijft dus aanhouden. Dit maakt het beeld voor markten nog steeds enigszins troebel, hoewel onderliggend opwaarts. Tenzij, zoals we vaker hebben besproken, er plotseling toch een renteschok komt of iets dat op 1987 lijkt, blijft de markt de hoge rente bevechten.
  • Bij de rentemarkten is er dus een duidelijke opwaartse beweging geweest in het effectief rendement. Nu is het afwachten hoe zich dat verder ontwikkelt. Het tienjarige Amerikaanse papier staat weer boven de 4,5%, wat overwegend toch als negatief wordt gezien. Daar staan sterke bedrijfsresultaten tegenover en de blijvende hoop dat de rente echt gaat dalen in 2025.
  • Inflatiecijfers in Duitsland toonden aan dat de inflatie relatief onder controle is, hoewel deze op jaarbasis opliep. Dit is weer een signaal dat we er nog niet helemaal zijn. De ECB zal waarschijnlijk de rente verlagen, maar daarna een pauze kunnen inlassen.
  • De markten moeten het momenteel hebben van letterlijk nog een handvol aandelen. Dat is iets waar we ons een klein beetje zorgen over maken op de korte termijn. Als je kijkt naar de ontwikkelingen dinsdag (gisteren) in Amerika, dan was het NVIDIA die steeg en de rest van de markt moest overwegend toch een stukje terug.
  • Over NVIDIA gesproken, er zijn geruchten in de markt gekomen, hoewel deze onbevestigd zijn, dat NVIDIA eventueel zou overwegen om een extra dividend te betalen.
  • Bij bedrijfsnieuws gebeurde er vandaag niet al te veel. Wel kwam er goed nieuws naar buiten voor DSM-Firmenich. Eén van haar producten, Bovaer, is goedgekeurd in de Verenigde Staten. Dit is een toevoeging voor veevoer. Wij denken dat dit bedrijf na een zeer moeilijke periode eindelijk weer in een ommekeersituatie terecht is gekomen: het aandeel zou mogen stijgen.
  • ASML kon vandaag niet meekomen en was lager. Echter, het bedrijf heeft zijn voorsprong nog verder uitgebouwd. Op SCE Trader hebben we een artikel gebracht over een nieuwe machine die voor 2033 op de agenda staat. Wij zien dit als bullish en willen ook absoluut onze stukken ASML blijven vasthouden. Ook al zou het aandeel zo nu en dan corrigeren, de trend is up.
  • Argenx heeft een forse koersstijging ervaren, dankzij een tegenvallend resultaat in de onderzoeksdata van concurrent Biohaven met een concurrerend medicijn. Dit positieve nieuws heeft de koers van Argenx aanzienlijk omhooggestuwd. Sinds onze instap in 2017, toen de koers op 33 euro stond, hebben we een indrukwekkende stijging gezien. Recentelijk hebben we echter besloten onze positie te halveren. Hoewel we niet van plan zijn om op dit moment groter in te stappen, erkennen we dat er nog steeds potentieel is voor verdere positieve ontwikkelingen, maar misschien wel minder dan in het verleden. Er is een nieuwe impuls nodig voor een echte uitbraak naar boven. Dat is reden om wel op een up te zitten, maar kleiner.
  • Verder kunnen we melden dat morgen het bedrijf Arcadis zowel aanwezig is op de Kepler Chevreux Digital ESG-conferentie als op de Keybank Capital Markets Industrial Conference. We sluiten niet uit dat daar weer positief nieuws naar voren komt. Over het aandeel Arcadis denken we dat het een mooie lange termijn groeier is.
  • Ook kijken we uit naar Dieteren, want als het goed is komt dat morgen met een trading update. Momenteel voorzien we een stijging van het aandeel Dieteren.
  • Goud en zilver leverde in, grotendeels in lijn met de markt en waarschijnlijk ook door de gestegen rente.
  • Basismetalen en industriële metalen zijn ook nog steeds aan het consolideren na de recente run-up. We verwachten na de huidige dip tot consolidatie weer een verdere stijging.
  • Anglo American heeft het finale bod van BHP afgewezen. Dit had een grote fusie moeten zijn in de mijnbouw. Wij denken dat het consolidatieproces zich echter toch blijft voortzetten en dat er andere opties worden gezocht en ook andere bedrijven kunnen gaan fuseren.
  • Over fusies en consolidaties gesproken, ConocoPhillips neemt Marathon Oil over voor een bedrag van 22,5 miljard dollar. Ook in de oliesector rekenen wij op meer consolidatie. Dit is goed en we verwachten ondermeer een stijging bij de aandelen Shell, ExxonMobil en Chevron die we al eerder hebben gekocht.
  • In de cryptomarkt constateerden we dat er niet al te veel gebeurde en lager staat. De veronderstelling blijft dat Bitcoin nog steeds meer ruimte aan de bovenkant heeft. Maar zolang het niet door de belangrijke weerstanden breekt, zal het voorlopig weinig worden.
  • Voor de altcoins blijft gelden dat we uiterst sceptisch zijn en vrijwel elke rally bij deze munten als een tijdelijk fenomeen zien.
  • De crypto-miner Riot heeft aangekondigd dat het Bitforms wil overnemen. Onze verwachting is dat de koers aanvankelijk zal dalen bij zo'n overname. Echter, op lange termijn zal deze strategische acquisitie waarschijnlijk de positie van Riot versterken, wat een verdere koersstijging kan ondersteunen.

Samenvattend, het was een dag waarin de rente een belangrijke rol speelde. De ene dag heeft de rente invloed, de andere dag niet. Nu is het afwachten of de grip van de rente de komende dagen groter wordt, want dan dalen we verder, of dat het meevalt. In dat verhaal kun je ook stellen dat vrijdag weer belangrijk wordt wanneer de PCE-inflator in Amerika uitkomt.

Al met al is het een troebele periode voor risicovolle activa op dit moment. Onderliggend voor de langere termijn blijft de boel opwaarts.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.