Navigation

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 30 mei - Europa houdt stand

Dagafsluiting SCE Trader donderdag 30 mei - Europa houdt stand

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.


Voor de aanvang van de handel in Europa hingen er vrij donkere wolken boven de Europese aandelenmarkten. Dit kwam doordat Amerika zich steeds meer zorgen maakt over de rente tijdens de sessie op woensdag en nabeurs de resultaten van Salesforce slecht waren en ineenstortte.

Maar in de loop van de ochtend trad er een herstel op. Er werd gesproken over een soort neutralisering van de koersen nadat deze ook al op woensdag onder druk stonden.

Vervolgens ging de aandacht uit naar economische data uit Amerika, waaronder de wekelijkse WW-aanvragen (jobless claims) en de BBP-cijfers. Deze werden als neutraal omschreven waarna de markt herstelde.

Wall Street opende vervolgens lager, een herstel mislukte weer, en uiteindelijk hebben we gezien dat Europa, wat een aardige prestatie is, redelijk stabiel de dag afsloot. Amerika stond later wel weer onder druk om halfzes.

De dollar noteert iets lager, olie levert marginaal in, de prijzen van basismetalen staan nog steeds iets onder druk en bij goud en zilver zien we een verdeelde markt. Terwijl bij crypto Bitcoin wat terrein wint en Ethereum geen duidelijke richting kiest.

  • De rente is iets verbeterd, maar dat zegt heel weinig, want morgen krijgen we de PCE-index in Amerika. Dat zal weer belangrijk worden. Gesteld moet worden dat we het eens zijn met een paar economen die vandaag in de media hun visie gaven en zeiden dat de rente uiteindelijk toch zal dalen volgend jaar en dat daardoor het effect van stijgende rentes misschien juist weer beperkter zal zijn. Dat gezegd hebbende vinden we het beeld momenteel troebel en niet alles is in de economie te gieten. Aandelen kunnen totaal anders bewegen dat de economie suggereert.
  • Vandaag werd bekend dat Just Eat een deel van Grubhub verkoopt aan Amazon. Amazon wil zijn belang in Grubhub verhogen van 4 naar 18 procent. In eerste instantie keken wij hier redelijk positief tegenaan, maar bij nader inzien denken we dat dit geen blijvend positief effect zal hebben op de koers van Just Eat. Dit omdat Grubhub nu helemaal onverkoopbaar wordt aan een derde partij, behalve aan Amazon.
  • Dieteren kwam vandaag in België met cijfers die gemengd waren, vooral door de economie. Onderliggend waren de cijfers goed en we blijven dan ook op een stijging zitten.
  • Vopak heeft samen met joint venture-partner AltaGas aangekondigd 1,35 mikhard dollar te investeren in de nieuwe Ridley Island Energy Export-faciliteit (REEF) in Canada. Dit is weer bullish nieuws. We blijven op een stijging zitten.
  • Renewi kwam vandaag ook met cijfers. Dit aandeel volgen we op afstand en doen we voorlopig niks mee.
  • Azerion kwam in Nederland met de resultaten en dat is een aandeel waar we ver weg van blijven.
  • In Europa daalde SAP ook, wat vergelijkbaar is met Salesforce. Het aandeel SAP heeft het de laatste tijd goed gedaan en vinden wij op dit moment extreem duur, dus we doen hier niet aan mee. Oracle ging ook onderuit. Daar zitten we long en we blijven long zitten, omdat we het idee hebben dat Oracle ver voorloopt op concurrenten.
  • Alfen meldde een order in Zweden. Financiële details werden niet bekendgemaakt, dus dit is weer de zogenaamde black box. Wij zien ook geen enkele reden om momenteel iets te doen met Alfen, zoals we reeds eerder hebben gemeld.
  • Pure Storage kwam met sterke cijfers. We zitten al op een stijgende lijn en staan sterk in de winst. We houden de stukken vast aangezien het bedrijf profiteert van kunstmatige intelligentie. Wel werd de winst die eerder werd geboekt in de sessie uit handen gegeven.
  • In Amerika kwamen Best Buy, Foot Locker en Kohl's met de cijfers. De cijfers van Kohl's vielen flink tegen. Foot Locker versloeg dan wel de verwachtingen, maar is een aandeel waar wij niet aan meedoen ondanks de grote rally in het aandeel vandaag. Tevens waren de cijfers van Best Buy beter dan verwacht (koers hoger) en ook daar blijven we nog altijd uit.
  • Metalen zitten op dit moment nog steeds in een consoliderend tot neerwaarts patroon. Dat geldt voor goud en zilver, maar ook voor koper. Over koper gesproken, de veronderstelling blijft dat er steeds grotere tekorten komen in de toekomst, waardoor de prijs juist zou moeten stijgen.
  • Bij crypto was er weer een voorbeeld van een scam op Solana. Dit hebben we gemeld op onze website. Solana is een blockchain waar we daarom ook echt uit willen blijven. Het promoot eigenlijk memecoins en scams en meer niet.
  • De koers van Bitcoin en Ethereum wisten vandaag geen duidelijke richting te kiezen. Wel zijn er steeds meer partijen die zeggen dat Ethereum in eerste instantie misschien positief reageert op de hoop van een spot Ethereum ETF. Dat zou kunnen, maar wij, zoals eerder verteld, twijfelen of zo'n stijging wel wordt voortgezet en houden het bij Bitcoin.

Resumerend, we hebben een dag gehad die eigenlijk beter is verlopen dan menigeen voorbeurs had kunnen voorzien, althans voor Europa. Maar ja, het zegt nog steeds niet al te veel omdat we morgen natuurlijk de PCE-data in Amerika krijgen.

Het blijft wisselvallig, zoals we al eerder hebben gezegd. De ene dag heeft de rente wel invloed en de andere dag niet. Uiteindelijk kun je constateren dat dit het beeld extra vertekent.

In ieder geval blijft het wel opvallen dat verkooprondes relatief makkelijk worden opgevangen. Dat blijft voor nu een pluspunt, als dit stand blijft houden en dat is op de zeer korte termijn ook weer onduidelijk. Nu eerst op weg naar de PCE op vrijdag.

Tot morgen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.