Navigation

Dagafsluiting SCE Trader maandag 30 september - Europa terughoudend

Dagafsluiting SCE Trader maandag 30 september - Europa terughoudend

Het ongebreidelde optimisme op de Chinese beurzen, aangewakkerd door de ene na de andere stimuleringsmaatregel, werd niet gedeeld door andere financiële markten.

De stimuleringsmaatregelen van China zorgen weliswaar voor verhoogde liquiditeit, maar velen vragen zich af of dit uiteindelijk het gewenste effect zal hebben op de economie zelf.

De Nikkei deelde ook niet in het optimisme en daalde fors, mede door de verwachting dat het nieuwe kabinet in Japan wellicht openstaat voor snellere renteverhogingen.

In Europa begon de dag verdeeld tot lager en bleven de markten wat rondzweven in afwachting van de opening van de Amerikaanse beurzen. Amerika opende gemixt, en om half zes stonden de Amerikaanse markten nog steeds verdeeld.

Europa sloot de dag zonder duidelijke richting lager af, waarbij vooral de autoaandelen het zwaar hadden door een winstwaarschuwing van Stellantis. Eerder had ook Volkswagen al een winstwaarschuwing afgegeven.

De waarschuwing van Stellantis kwam niet als een verrassing, en wij blijven voorlopig weg uit de autosector. Dit geldt ook voor Volkswagen, waar we net als bij Stellantis eerder aandacht aan hebben besteed. We gaven toen aan dat deze industrie het moeilijk zou krijgen.

Goud stond lager en olie bewoog zonder richting. IJzererts is vanochtend juist sterk gestegen. De rente ligt iets hoger, zonder dat dit een verstoring is voor aandelen. Crypto staat lager.

  • Na de enorme stijging in China sluiten we niet uit dat er nu eerst een periode van bezinning komt. Daarna is het best mogelijk dat de koersen van Chinese aandelen verder stijgen. Wij hebben in ieder geval op een trade in JD.com winst genomen.
  • China gaat de hypotheekrentes verlagen om de vastgoedmarkt te ondersteunen. De vraag is nu of de banken hun buffers verder moeten aanvullen. Het is nog onduidelijk of de Chinese overheid meer stimuleringsmaatregelen zal treffen en of ze banken deze extra buffers zullen geven.
  • Op het gebied van economische data worden de inkoopmanagersindexen voor de industrie gepubliceerd in Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland, de Eurozone en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast verschijnt deze index ook voor de dienstensector in de Verenigde Staten, inclusief de index van het ISM, die eveneens betrekking heeft op diensten. Verder krijgen we in de Verenigde Staten gegevens over vacatures in augustus en de bouwuitgaven. Nederland komt daarnaast met de voorlopige inflatiecijfers.
  • De consumentenprijzen in Duitsland zijn in september opnieuw minder sterk gestegen op jaarbasis, met een inflatie van 1,6 procent, tegenover 1,9 procent in augustus en 2,3 procent in juli. Deze afkoelende inflatiecijfers kunnen erop wijzen dat de ECB in oktober mogelijk de rente zal verlagen
  • Acuity Brands en Nike zullen dinsdag hun cijfers vrijgeven. We doen niks met Nike en voor Acuity Brands geldt dat we net als bij Signify aan de zijlijn staan.
  • Aperam verwacht een hogere winst door seizoensinvloeden, wat als positief wordt gezien, maar we denken dat dit slechts een tijdelijk effect zal zijn. We zitten momenteel op een stijging van Aperam, maar zijn ook op zoek naar een geschikt moment om uit te stappen.
  • UCB boekt nieuwe records en volgens een positief rapport van KBC komt dit onder andere door goed nieuws uit Amerika. We profiteren reeds van de stijging van UCB.
  • Aston Martin, de luxewagenfabrikant, temperde zijn winstverwachtingen en gaf als reden problemen in de toeleveringsketen uit China. In hoeverre dit ook een signaal is dat luxemerken in China het nog steeds moeilijk hebben is onzeker. Voorlopig blijven wij weg uit de luxesector.
  • China probeert de afhankelijkheid van het Westen, met name van NVIDIA, verder te verminderen door zijn eigen halfgeleiderindustrie te versterken. Dit kan leiden tot een winstwaarschuwing voor NVIDIA vanwege het wegvallen van een gedeelte van deze omzet. De vraag naar hun technologie is nog steeds groter dan het aanbod, wat beleggers aantrekt om in te stappen bij grotere dips.
  • Syensqo heeft een aandeleninkoopprogramma van 300 miljoen aangekondigd, maar wij doen er niets mee. We vinden het aandeel zelfs enigszins duur. We doen trouwens ook niets met Solvay, nadat we eerder in beide aandelen winst hebben genomen.
  • Buckley, een grote aandeelhouder van Basic-Fit, heeft in een open brief laten weten dat Basic-Fit zichzelf te koop zou moeten aanbieden. De vraag is echter wie geïnteresseerd is in de overname, gezien de hoge schuldenlast die vanaf 2025 een groter negatief effect kan hebben. Daarnaast verwachten we in dat jaar ook een lagere groei.
  • Nio heeft een grote strategische investering ontvangen, wat indirect positief is voor Melexis, een partner van Nio.
  • De dollar bewoog vandaag weinig. De verwachting is dat de ECB de rente mogelijk sneller dan verwacht zal verlagen vanwege de aanhoudend negatieve signalen uit Europa. Hierdoor zijn er traders die een verkoopronde in de euro zien
  • In de grondstoffenmarkten zagen we dat China-gerelateerde grondstoffen, zoals ijzererts, stegen, terwijl olie een zijwaarts patroon vertoonde. Goud kende daarentegen milde verkoopdruk.
  • UBS voorspelt een hogere prijs voor goud, hoewel ze op de korte termijn ook volatiliteit naar beneden verwachten.
  • De crypto-markten konden vandaag niet meekomen en moesten zelfs dalen, ondanks geruchten dat China steeds meer open zou staan om cryptovaluta weer te accepteren. China voert echter nu nog steeds een streng anti-crypto beleid
  • Samenvattend, het was een dag waarop Europa het enthousiasme van de Chinezen niet kon delen. De vraag is of er binnenkort tijdelijke winstnemingen in China volgen. Hoewel de onderliggende trend opwaarts is, lijkt er een aanloop nodig te zijn voordat we een echte liquiditeitsgedreven rally gaan zien buiten China om.

Meer op onze website.

Tot morgen!

© 2024 SCEtrader.nl - Alle rechten voorbehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.