Navigation

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 31 mei - verkopen nog niet voorbij

Dagafsluiting SCE Trader vrijdag 31 mei - verkopen nog niet voorbij

Schrijf je in voor een proefperiode en blijf voor slechts €10 een maand op de hoogte van de trends op de financiële markten! Of kies voor een jaarabonnement met voordeel. Betaal met het gemak van iDEAL.

Naast de constante updates met duiding en commentaren over aandelen, crypto, macro en meer, kun je meerdere keren per dag het Beleggers Journaal beluisteren. Ook hebben we een agenda met analisten-bijeenkomsten en nog veel meer interessante informatie.

De Europese beurzen namen een afwachtende houding aan, nadat Wall Street zwak was op donderdag en Azië juist in het groen stond. De focus verplaatste zich vervolgens naar de PCE-data in Amerika, die als neutraal omschreven kunnen worden. Het persoonlijk inkomen en de uitgaven waren wat zwakker dan verwacht.

Amerika probeerde hoger te openen, maar zoals traders die handelen op Amerikaanse futures ons vertelden, zijn het de bears die nog steeds de controle hebben. En dat zagen we ook.

Hierdoor twijfelden de Europese beurzen over hun herstel en sloten uiteindelijk verdeeld de dag af, wat overigens helemaal geen slechte prestatie is.

Tegelijkertijd daalde de rente weer iets, maar deze rentedaling had vandaag geen duidelijk effect op de aandelenkoersen. De dollar werd juist sterker en de olieprijs bleef vlak in de aanloop naar de OPEC-vergadering.

Goud en zilver hebben de kleine plussen uit handen gegeven en lijken de komende dagen meer richting een consolidatie te gaan. Industriële metalen corrigeerde verder. Bij crypto zagen we Bitcoin iets lager en Ethereum iets beter.

  • De Public Consumption Expenditure (PCE) data in Amerika, een belangrijke graadmeter voor de Federal Reserve wat betreft de inflatieontwikkeling en rentebeslissingen, kwam grotendeels overeen met de verwachtingen. Hoewel deze data enigszins geruststellend is, gezien de zorgen in de markt over oplopende inflatie, biedt het geen dwingende reden voor de Fed om snel de rente te verlagen. Hierdoor blijft het beleid van "higher for longer" nog steeds van kracht.
  • De inflatiegegevens voor Europa vielen hoger uit dan verwacht, wat we als een tegenvaller kunnen beschouwen. Desondanks wil de ECB voor de zomer de rente verlagen, en die kans is ook nog steeds het grootst. Maar daarna zou er wel eens een pauze kunnen worden ingelast.
  • De VS Chicago PMI voor mei kwam uit op 35,4 tegenover een verwachte 41,5, het laagste niveau in 4 jaar. Hoewel één getal nog niet alles zegt, is dit toch een zwak resultaat en wijst het op een grotere kans van een harde landing. Ook is hierdoor de kans iets toegenomen dat de Fed, als er nu nog een set met zwakke data komt, wel de rente eerder dan verwacht kan velagen. Dan zouden we werkloosheidscijfers zwakker moeten worden en de volgende inflatiegegevens. Hier staat dan dus wel tegenover dat bedrijfsresultaten ook een neerwaartse aanpassing kunnen gaan zien.
  • De rendementen op Amerikaans papier zijn in de Amerikaanse sessie gedaald tot 4,5%. Op zich zou dit ondersteunend moeten zijn voor de aandelenmarkten, maar nu worden juist de personal income en spending data en de Chicago PMI gebruikt als excuus "dat de Amerikaanse economie misschien wel op weg is naar een harde landing". We zien momenteel dat elk economisch cijfer zo zwaar wordt gewogen dat dit ook tot onzekerheid leidt in de markten.
  • De bedrijfsresultaten, die op zich ondersteunend zouden moeten zijn, zijn dat momenteel niet. Het elastiek staat te strak gespannen. We zagen het bij Salesforce en nu bij Dell in de technologiesector. Als deze data ook maar iets tegenvallen, kelderen deze aandelen. Dit zijn hele grote bedrijven en over het algemeen zie je niet vaak zulke grote bewegingen van 20% bij dit soort fondsen. Dit maakt een aantal marktpartijen ook wat onrustig.
  • Ondertussen worden de spanningen weer opgevoerd tussen Rusland en Amerika als het gaat om Oekraïne. De Amerikanen hebben inderdaad goedgekeurd dat Oekraïne Amerikaanse wapens mag gebruiken om af te schieten naar Russisch grondgebied. Ook heeft de NAVO-topman Stoltenberg gezegd dat Oekraïne in aanmerking moet komen voor versnelde status als NAVO-lid.
  • De chipaandelen reageerden vandaag vrij rustig op nieuwe sanctiemaatregelen richting het Midden-Oosten die de Amerikaanse overheid wil invoeren. De Philadelphia Semiconductor Index ligt redelijk stabiel, maar het blijft een punt om absoluut in de gaten te houden of het niet weer als excuus wordt gebruikt voor een ronde verkopen.
  • Galapagos gaat een samenwerking aan met Adaptimmune Therapeutics. We vragen ons af of dit wel een goede deal is, omdat Galapagos weer geld gaat verbranden. Het bedrijf zou er beter aan doen om zich te ontmantelen en dan overtollige kasgelden (wat vrij is voor uitkering gezien de deal met Gilead) uit te keren aan aandeelhouders.
  • Just Eat eindigde vandaag lager. We hebben vandaag nogmaals een update uitgebracht naar aanleiding van donderdag, waarin we proberen uit te leggen waarom de deal met Amazon mogelijk negatief kan uitpakken voor aandeelhouders van Just Eat.
  • DSM-Firmenich houdt maandag een analisten meeting, waar mogelijk belangrijk nieuws uit kan voortkomen. Wij anticiperen op een positieve ontwikkeling bij DSM-Firmenich, aangezien we verwachten dat de ingezette reorganisaties hun vruchten gaan afwerpen.
  • Marvell, dat voorbeurs nog vrijwel onveranderd stond na de cijfers, moest ook inleveren. En ook hier zien we weer een voorbeeld van dat grote bedrijven grote dalingen kunnen laten zien. Marvell staat zo'n 12% lager. Wij doen overigens niets met Marvell, maar hebben er vandaag op SCE Trader wel even aandacht aan besteed en vinden dat de koers eerst verder moet corrigeren.
  • Inpost is maandag aanwezig op de Pekao SA Technology & Consumer Conference in Warschau. We hebben momenteel geen actieve strategie met betrekking tot dit aandeel.
  • Nokia neemt maandag deel aan de Raymond James Valley Visit. Dit aandeel hebben we in 2023 gekocht met de verwachting dat het 5G-contracten in Europa van Huawei zou kunnen vervangen. Tot nu toe heeft het aandeel nog weinig beweging laten zien, maar we blijven optimistisch en verwachten een stijging op de lange termijn.
  • Bij basismetalen en industriële metalen lijkt het erop dat de correctie nog niet voorbij is. We zitten nog steeds op een stijging van koper en blijven ook op een stijging zitten. We hebben een stop-loss ingesteld en staan ook al sterk in de winst, dus er is voor ons op dit moment geen reden om iets te wijzigen.
  • Dit weekend vindt de OPEC+ vergadering plaats. Aangezien de shortposities in Brent het hoogste niveau in 3 jaar hebben bereikt, kan bij een hawkish uitspraak een short squeeze plaatsvinden.
  • Bij Crypto werd in eerste instantie positief gereageerd op de PCE-data. Deze winsten werden niet vastgehouden. Ethereum wist wel iets te stijgen, nu de kans op goedkeuring van een spot Ethereum ETF in juni steeds groter wordt. Toch kunnen we stellen dat het enthousiasme minder groot is dan ten tijde van de introductie van spot Bitcoin ETF's.

Resumerend, hoewel de PCE-data redelijk waren in die zin dat ze niet aangeven dat de inflatie verder de pan uitrijst, geldt uiteraard ook dat de Fed geen haast hoeft hebben. Naar onze mening zijn de gegevens nog steeds te beperkt om terug te keren naar de onderliggende opwaartse trend, gezien de hoger dan verwachte inflatiegegevens in Europa.

Ook vinden we de hele grote dalingen bij grote bedrijven als cijfers ook maar iets tegenvallen geen sterk teken. Dit is ook de reden dat we nog steeds wat voorzichtig zijn (en twijfelen) voor de zeer korte termijn en dat het moment waarop we weer volop bullish worden in onze artikelen nog niet is aangebroken.

Een fijn weekend iedereen!

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.