Navigation

Delivery Hero: met cijfers - visie op het aandeel

Delivery Hero: met cijfers - visie op het aandeel

In het tweede kwartaal van 2024 heeft Delivery Hero $DHER een groei in bruto verkoopvolume (GMV) van 7% jaar-op-jaar (YoY) laten zien, waarbij de groei buiten Azië 23% YoY bereikte. Voor de tweede helft van het jaar verwacht het bedrijf een verdere toename van de vrije kasstroom.

De totale segmentinkomsten stegen met 20% YoY, wat hoger is dan de GMV-ontwikkeling. Belangrijk is dat Glovo in juni een positieve aangepaste EBITDA (winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie) heeft bereikt, wat bijdroeg aan de algemene EBITDA-stijging van €231 miljoen YoY voor de eerste helft van het jaar.

De groep rapporteert een sterke liquiditeitspositie van €1,8 miljard aan het einde van juni en bereidt een beursgang voor van haar Talabat-bedrijf op de Dubai Financial Market in het vierde kwartaal van 2024.

Over de speculatie met betrekking tot een fusie met Just Eat wordt niet gesproken.

Visie op het aandeel

Wij hebben momenteel geen positie in het aandeel van Delivery Hero. Wel hebben we het idee dat er nu eerder opwaarts dan neerwaarts trading-kansen komen. Maar voor de lange termijn zien we weinig "winst" in deze sector in Europa.

Hoewel de financiële cijfers van Delivery Hero op het eerste gezicht een groei laten zien, zoals de 7% toename in het bruto verkoopvolume (GMV) en 20% stijging in segmentinkomsten, moet deze groei genuanceerd bekeken worden tegen de achtergrond van de bredere sector waarin het bedrijf opereert.

Delivery Hero is actief in de snelgroeiende sector van online voedselbezorging, een markt die potentieel heeft door de verschuiving in consumentengedrag naar gemak en snelle service. Echter, deze sector kenmerkt zich ook door hevige concurrentie en prijsdruk, factoren die de marges onder druk zetten.

De groei in segmentinkomsten buiten Azië van 23% lijkt indrukwekkend, maar wordt gedeeltelijk getemperd door de uitdagingen zoals zichtbaar in de Zuid-Koreaanse markt waar het bedrijf te maken heeft met intense concurrentie en promoties die de marges negatief beïnvloeden.

Daarnaast speelt hyperinflatie een rol in bepaalde regio's zoals Argentinië en Turkije, wat de financiële resultaten vertekent en voor onzekerheid zorgt in de stabiliteit van deze groei.

Het is belangrijk om te benadrukken dat, ondanks de positieve EBITDA-ontwikkeling, dit resultaat sterk afhankelijk is van specifieke niet-duurzame factoren zoals de geplande beursgang van het Talabat-segment. Dit kan gezien worden als een tactiek om kapitaal te versterken maar verhult mogelijk onderliggende structurele uitdagingen.

De investeringen in technologie en marktexpansie die Delivery Hero doet, zijn noodzakelijk voor het behoud van competitieve voorsprong. Echter, de financiële druk en de behoefte aan voortdurende kapitaalinjecties om deze groei te ondersteunen, kunnen een zorgpunt zijn voor lange termijn investeerders. Vooral omdat deze investeringen nog niet consequent hebben geleid tot een duurzame verbetering van de winstgevendheid of kasstroom.

De Europese en Amerikaanse markten tonen robuuste groeicijfers en de MENA-regio blijft de leiding nemen in GMV-groei, wat aantoont dat het bedrijf effectief gebruikmaakt van zijn diversificatie-strategie. De vraag blijft of deze groei kan worden omgezet in duurzame financiële prestaties zonder voortdurende externe financiering.

Ook de focus op het verbeteren van de brutowinstmarges door middel van Dmarts en AdTech vraagt om substantiële voortdurende investeringen, die mogelijk niet altijd proportionele rendementen genereren.

In de huidige vorm zien we een gemengd beeld: enerzijds groei en diversificatie, anderzijds aanzienlijke uitdagingen en onzekerheden die de financiële stabiliteit kunnen beïnvloeden. En de vrije kastroom die duidelijk positief is.

Gezien deze complexiteit en de nodige voorzichtigheid bij de interpretatie van de financiële cijfers, zijn wij momenteel neutraal over het aandeel van Delivery Hero met wel trading kansen op dips.

Onze houding kan veranderen als het bedrijf laat zien dat het in staat is om zijn groeipotentieel om te zetten in duurzame kasstromen en verbeterde winstgevendheid zonder disproportionele risico's.

Sterke punten

  • Groei in GMV en inkomsten: Beide indicatoren laten een solide groei zien, met een aanzienlijke stijging in segmenten buiten Azië.
  • Verbeterde EBITDA: De groep heeft een aanzienlijke verbetering in aangepaste EBITDA laten zien, mede dankzij de prestaties van Glovo.
  • Sterke liquiditeitspositie: Met €1,8 miljard aan het einde van juni, ondersteund door operationele cashflow en vrije kasstroom.
  • Diversificatie van bedrijfsactiviteiten: Inkomsten uit diverse segmenten zoals eigen levering, Dmarts en AdTech.
  • Voorbereiding voor IPO van Talabat: Dit kan extra kapitaal en groeimogelijkheden bieden.

Zwakke punten

  • Regionale verschillen: Hoewel sommige regio's sterke groei vertonen, zijn er uitdagingen zoals concurrentiedruk in Zuid-Korea en inflatie-impact in hyperinflationaire economieën zoals Argentinië en Turkije.
  • Tijdelijke daling in EBITDA/GMV-marge: Vooral in Zuid-Korea door uitbreiding van eigen leveringen en marketinginspanningen.
  • Afhankelijkheid van verdere investeringen: Noodzaak van voortdurende investeringen in technologie en marktexpansie om groei te ondersteunen, wat financiële druk kan veroorzaken.

Vooruitzichten

Delivery Hero verwacht een voortzetting van de positieve trend met verdere groei in GMV en segmentinkomsten. De vrije kasstroom wordt positief voorspeld met een voortdurende focus op het genereren van een hoog cashrendement. De plannen voor de IPO van Talabat benadrukken de ambitie om de financiële basis te versterken en groei te versnellen.

Toelichting van het Management

Het management van Delivery Hero benadrukt de sterke prestaties en de positieve toekomstverwachtingen, ondanks enkele regionale uitdagingen. De voorbereidingen voor de IPO van Talabat en de sterke financiële positie worden als sleutelfactoren voor toekomstige groei beschouwd.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.