DEME met cijfers: eigenlijk sterk en goedkoop - koers lager - visie
DEME $DEME meldde een stijgende omzet maar dalende winst in H1 2023. Op dit moment handhaven we een neutrale positie in DEME. Dit komt voornamelijk door het beperkte momentum van het aandeel. De koers reageert overigens negatief op de cijfers.
Het moet echter worden opgemerkt dat we kansen herkennen bij dips en eigenlijk geloven dat de bodem van het aandeel op dit huidige niveau is bereikt. Het "dilemma" hier is dat hoewel het technisch gezien kan stijgen, de interesse van institutionele beleggers zeer beperkt is.
Terwijl de cijfers op korte termijn wat bescheiden zijn, is het bedrijf goed gepositioneerd voor toekomstige groei. Het orderboek is ook goed gevuld. Deze groeide met 36% tot 7,7 miljard euro. Het bedrijf profiteert van de groene revolutie en ontvangt meer opdrachten uit het Midden-Oosten. Zo hebben in juni DEME en OQ met Hydrom een contract getekend voor groene waterstof en ammoniak in Oman.
Een minpunt is de vrij hoge schuld, maar dit hoeft de groeiplannen niet te belemmeren. Met andere woorden: de schuld is te dragen en geen gevaar voor het bedrijf.
Resumerend: bij daling mogelijk kans op trading buy
Al met al vinden we het aandeel dus eigenlijk te goedkoop, maar er is geen brede interesse bij instituten. Dat houdt een echte koersstijging tegen. Rond het huidige niveau lijkt er misschien een bodem te zijn en de bedrijfs-vooruitzichten zijn ronduit sterk voor DEME.
Als het aandeel nog verder daalt neemt de kans toe dat de grootste aandeelhouder een bod op het hele bedrijf gaan uitbrengen. Ackermans & van Haaren is de grootste aandeelhouder van DEME.
Mocht het aandeel nog iets verder dalen, dan is de kans zeker aanwezig dat we het aandeel als een trading buy voor de komende maanden gaan beoordelen. We komen hier zonodig op terug.
Enige cijfers van DEME
De omzet steeg met 14% naar 1,5 miljard euro. De omzet daalde licht in het Dredging & Infra-segment maar steeg aanzienlijk in Offshore Energy en Environmental, met respectievelijk 40% en 58%.
De EBITDA groeide jaar-op-jaar van 191 miljoen naar 222 miljoen euro, met een marge van 15,0%. De nettowinst was 30 miljoen euro, vergeleken met 39 miljoen euro in H1 2022, vooral door negatieve wisselkoerseffecten.
Investeringen waren 216 miljoen euro, waarbij de uitbreiding van vlootcapaciteit in het segment Offshore Energy de focus had. De nettoschuld steeg naar 715 miljoen euro. Voor 2023 verwacht DEME een hogere omzet, een EBITDA-marge van ongeveer 18,0% en stabiele investeringen van 500 miljoen euro.
Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.