Navigation

Deutsche Börse: verhoogt outlook - beste in zijn sector - Euronext

Deutsche Börse: verhoogt outlook - beste in zijn sector - Euronext

Deutsche Börse [Deutsche Boerse] $DB1 heeft in het tweede kwartaal van 2024 een aanzienlijke groei in de winst geboekt en heeft zijn vooruitzichten voor het jaar naar boven bijgesteld.

We wilden dit graag brengen aangezien het bedrijf in dezelfde categorie valt als Euronext $ENX, waarbij als we wat zouden doen zouden kiezen voor Deutsche Börse.

We gaan in dit artikel kijken naar de cijfers van Deutsche Börse en waarom het onder de exchanges tot de beste behoort en tot degenen met de meeste kans op buitengewone groei. Verderop onze visie op het aandeel.

Samenvatting resultaten en financiële vooruitzichten

In het tweede kwartaal van 2024 heeft Deutsche Börse een netto-omzet behaald van €1,449.5 miljoen, wat een stijging van 19% betekent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De EBITDA steeg met 16% tot €848.1 miljoen, en de nettowinst bedroeg €498.6 miljoen, een toename van 13%.

Vanwege deze sterke prestatie heeft Deutsche Börse zijn verwachting voor de netto-omzet voor het volledige jaar verhoogd naar meer dan €5,7 miljard, en de verwachting voor de EBITDA naar meer dan €3,3 miljard.

Sterke punten

  • Omzetgroei: Netto-omzet steeg met 19% naar €1,449.5 miljoen.
  • EBITDA: Stijging van 16% tot €848.1 miljoen.
  • Nettowinst: Toename van 13% naar €498.6 miljoen.
  • Verhoogde verwachtingen: De verwachting voor de netto-omzet is verhoogd naar meer dan €5,7 miljard en voor EBITDA naar meer dan €3,3 miljard. (+100 miljoen euro)
  • Vrije kasstroom: Positieve vrije kasstroom van €442,7 miljoen in de eerste helft van 2024.
  • Sterke groei investeringsoplossingen na overname SimCorp: Deutsche Börse’s investeringsoplossingen business steeg met 84% in het tweede kwartaal na de overname van SimCorp vorig jaar.

Zwakke punten

  • Stijgende operationele kosten: Operationele kosten stegen met 27% naar €601.0 miljoen (let op: dit is geen trend, maar eenmalig).
  • Financiële resultaten: Financiële kosten stegen met 265% naar €37.6 miljoen door hogere rente-uitgaven. (Let op: ook hier is sprake van een buitgewoon facet.)
  • Eenmalige kosten: Kosten van €15 miljoen voor het beëindigen van een overeenkomst met Nasdaq. Deze kosten komen niet terug, dus dat is eigenlijk ook geen echt probleem.

Toekomstverwachtingen

Deutsche Börse heeft zijn vooruitzichten voor het jaar 2024 naar boven bijgesteld. Het bedrijf verwacht nu een netto-omzet van meer dan €5,7 miljard en een EBITDA van meer dan €3,3 miljard.

Dit is voornamelijk te danken aan de sterke prestatie van de eerste helft van 2024 en een positieve marktomgeving. De verhoging van de verwachtingen wijst op een opwaartse aanpassing van meer dan €100 miljoen in zowel netto-omzet als EBITDA.

Visie op het aandeel

Op basis van de gepresenteerde resultaten en de positieve vooruitzichten is onze visie op het aandeel Deutsche Börse positief. Als we het aandeel in ons bezit hadden, zouden we het zeker vasthouden in anticipatie van verdere stijgingen.

Deutsche Börse heeft sterke groeicijfers laten zien, en de opwaartse bijstelling van de verwachtingen onderstreept het vertrouwen van het management in aanhoudende groei.

De vrije kasstroom (FCF) bedroeg €442,7 miljoen in de eerste helft van 2024. Deze sterke kasstroom biedt het bedrijf de flexibiliteit om verder te investeren en dividenduitkeringen te doen. Bovendien is de omzet met 19% gestegen en de winst met 13%, wat aantoont dat Deutsche Börse goed gepositioneerd is om te profiteren van marktkansen.

Een ander positief teken is de opwaartse bijstelling van de verwachtingen door het management. Zowel de netto-omzet als de EBITDA zijn naar boven bijgesteld (met 100 miljoen euro), wat aangeeft dat het management vertrouwen heeft in de toekomstige groei van het bedrijf.

De strategische overname van SimCorp heeft bijgedragen aan de omzetgroei van Deutsche Börse en biedt mogelijkheden voor verdere synergieën en kostenbesparingen. Deutsche Börse’s investeringsoplossingen business steeg met 84% in het tweede kwartaal na de overname van SimCorp vorig jaar.

De inkomsten van de afdeling voor investeringsmanagementoplossingen bedroegen €304 miljoen over de drie maanden, terwijl de operationele kosten meer dan verdubbelden voor de divisie tot €210,2 miljoen na de aankoop van het investeringssoftwarebedrijf voor €3,9 miljard afgelopen september die voldoende gaat bijdragen.

Het segment voor investeringsmanagementoplossingen is een belangrijk onderdeel van Deutsche Börse’s zogenaamde Horizon 2026-strategie, waarbij de beurs streeft naar een belangrijke leverancier van data- en softwarediensten voor vermogensbeheerders te worden.

Deze overname van SimCorp past dus goed in de bredere productportfolio van Deutsche Börse, die diensten omvat variërend van handels- en clearingsystemen tot bewaardiensten en liquiditeitsbeheer. Deze gediversifieerde inkomstenbasis zorgt voor een stabiele financiële positie en groei.

Daarnaast richt Deutsche Börse zich op initiatieven voor langetermijngroei, zoals de uitbreiding van ESG-producten (Environmental, Social, and Governance) en digitale activa. Deze initiatieven versterken de marktpositie van het bedrijf en zorgen voor duurzame groei op de lange termijn.

Deutsche Börse onderscheidt zich van zijn concurrenten door zijn sterke financiële positie, gediversifieerde aanbod en strategische overnames, zoals die van SimCorp. De stabiele vrije kasstroom en de opwaartse bijstelling van de vooruitzichten onderstrepen de solide basis waarop het bedrijf opereert.

Uitspraken van de topman

Gregor Pottmeyer, CFO van Deutsche Börse AG, verklaarde: “We waren opnieuw in staat om onze groei in alle segmenten te stimuleren in het tweede kwartaal. Naast de consolidatie van SimCorp hebben vooral onze seculaire groeinitiatieven een belangrijke bijdrage geleverd aan de organische netto-omzetgroei, door het winnen van marktaandeel en het aantrekken van nieuwe klanten.

En in tegenstelling tot de verwachtingen aan het begin van het jaar, bleven de rentetarieven hoog in het eerste halfjaar. We hebben daarom onze verwachtingen voor het volledige jaar verhoogd.”

Conclusie

Deutsche Börse heeft een indrukwekkend tweede kwartaal van 2024 neergezet met sterke groei in omzet en winstgevendheid, ondersteund door strategische overnames en organische groei.

De verhoogde verwachtingen voor het volledige jaar bevestigen de positieve vooruitzichten voor de groep. Ondanks enkele stijgende kosten en eenmalige uitgaven, blijven de algemene vooruitzichten voor Deutsche Börse gunstig, wat het aandeel aantrekkelijk maakt voor investeerders. We prefereren Deutsche Börse boven Euronext vanwege betere groeimogelijkheden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.