Navigation

Dieteren: cijfers en superdividend - de alarmbel afgegaan

Dieteren: cijfers en superdividend - de alarmbel afgegaan

D'Ieteren [Dieteren] ($DIE) is met de cijfers gekomen die we weer willen omschrijven als 'met de hakken over de sloot'. Maar waar de aandacht vooral naar uitgaat, is het superdividend van 74 euro dat wordt uitgekeerd. Verderop in dit artikel de belangrijkste cijfers en de uitleg hoe dit superdividend wordt gearrangeerd.

Het aandeel: huba-buba-barabara-truc

Vorige week hebben wij de opwaartse positie in het aandeel D'Ieteren met grote winst gehalveerd nadat we in februari 2021 op 72 euro zijn gaan kopen. Het enorme dividend van 74 euro verblindt beleggers hoe dit in elkaar is geflanst.

De koers zou inderdaad in eerste instantie hierdoor positief kunnen reageren, maar de tweede reactie kan wel eens volledig anders zijn, namelijk negatief. De kans is groot dat we daarom verder gaan verkleinen en dus nog minder exposure naar het aandeel willen hebben.

Er bestaat geen gratis geld, en iedereen die nu aan het juichen is, kan wel eens in tweede instantie van een koude kermis thuiskomen. We staan dan ook niet bepaald met een vlag te zwaaien (ja, misschien een rode vlag) bij deze beslissing, aangezien dergelijke schulden grote risico's met zich meebrengen. De schuld is niet om groei te financieren, maar puur om uit te keren aan aandeelhouders.

Eigenlijk zijn we van mening dat het aandeel waar we nog dachten jarenlang plezier van te hebben, nu in de sloot is gereden met een huba-buba-barabara-truc die vooral de grote aandeelhouders ten goede komt en het bedrijf als vehikel gebruiken om enorme bedragen op hun bankrekening te krijgen. Dan denk je niet aan het bedrijf en dit is dan ook een grote alarmbel.

Belron en schulden

Belron wordt volgeladen met schulden, wat mogelijk ook een signaal is dat er uiteindelijk mogelijk een beursgang komt die aan elkaar hangt met leningen. Daarmee is het kroonjuweel gesloopt.

Het aangaan van schulden om dividend uit te keren is niet ongewoon (hoewel meestal ongewenst), maar de omvang van deze nieuwe schuldfinanciering is significant in verhouding tot de grootte van het bedrijf Dieteren, met een marktkapitalisatie van 11,4 miljard euro.

De rol van Carlos Brito

Een belangrijke speler in dit verhaal is Carlos Brito, die nu aan het roer staat bij Belron. Brito heeft een vergelijkbare truc gehanteerd bij zijn vorige werkgever, InBev, waar ook aanzienlijke schulden werden aangetrokken om expansie en dividenduitkeringen te financieren. Die strategie pakte op de lange termijn echter niet goed uit, wat een zorgwekkende parallel is voor de huidige situatie bij Dieteren.

Lange termijn groei in gevaar

De hele constructie gaat niet leiden tot een hogere groei en betekent zelfs dat de toekomstige groei van D'Ieteren kan afnemen. Wij zien deze deal als een signaal dat de grootste aandeelhouders via een slimme truc gaan cashen omdat ze de bui al zien hangen.

En het belang dat Nayarit vergroot met 16,7% naar 50,1%, wordt betaald met "eigen geld" dat eerst is geleend door het bedrijf, dus alle aandeelhouders: het superdividend.

Nayarit en de verkoop door SPDG

Nayarit verwerft 16,7% van D'Ieteren Group van SPDG voor €223,75 per aandeel, waardoor hun belang stijgt naar 50,1%. SPDG heeft aangekondigd dat het van plan is de resterende 10,6% binnen vijf jaar te verkopen.

Naast de €1 miljard aan schulden door D'Ieteren zelf, herfinanciert Belron ook bestaande leningen en haalt het €3,8 miljard op. Dit kan resulteren in een speciaal dividend, maar het vergroot vooral de schuldpositie van het bedrijf.

Financiële gevolgen voor de toekomst

Hoewel deze herstructurering in Q4 2024 wordt afgerond en de stabiliteit van het familieaandeelhouderschap zal versterken (volgens het persbericht), is het belangrijk om te beseffen dat zulke hoge schulden een aanzienlijke impact kunnen hebben op de financiële gezondheid van Belron en D'Ieteren in de toekomst.

Kortom, de buitengewone dividenden lijken aantrekkelijk voor investeerders, het blijft essentieel om de risico's van deze schuld gedreven strategie in het oog te houden. Een te grote schuldenlast kan immers, zoals we eerder bij InBev hebben gezien, het lange termijn succes van een bedrijf in gevaar brengen.

De cijfers van D'Ieteren

D'Ieteren heeft in de eerste zes maanden van 2024 een aangepaste winst vóór belastingen van 585,5 miljoen euro geboekt, een stijging van 6,4 procent op jaarbasis.

Hoewel de resultaten beter waren dan verwacht, blijven de marges krap en lijkt het herstel fragiel: de cijfers zijn onderliggend helemaal ook niet zo goed. Belron, een dochteronderneming van D'Ieteren, droeg met 282,0 miljoen euro aanzienlijk bij aan het resultaat.

We hadden rekening gehouden met een mogelijke winsttempering in de eerste jaarhelft, gezien de zwakkere economische omstandigheden en de verminderde vraag in het begin van het jaar. Nu rekenen we erop dat dit ergens in de komende kwartalen gaat gebeuren vanwege de kans dat marktomstandigheden verslechteren.

Twijfels over toekomstperspectief

We zijn dus meer sceptisch geworden of D'Ieteren de huidige doelstellingen voor het volledige jaar zal kunnen behalen, zeker met de aanhoudende onzekerheid in de economische omgeving.

De vooruitzichten voor 2024 zijn gematigd optimistisch volgens het bedrijf zelf, met een verwachte groei van de aangepaste winst vóór belastingen tussen 5 en 10 procent ten opzichte van 2023, toen de winst 962,4 miljoen euro bedroeg.

Automotive-divisie onder druk

Hoewel D'Ieteren vasthoudt aan deze prognose, zien we enkele signalen die vragen oproepen over de haalbaarheid ervan. Zo verwacht het bedrijf voor de Automotive-divisie 460.000 nieuwe registraties dit jaar, een daling ten opzichte van de 477.000 registraties in 2023, en 20.000 minder dan eerder werd voorspeld. Dit wijst op een aanhoudend zwakke vraag in de markt.

Belron was een solide kernonderdeel

Bij Belron wordt, ondanks de uitdagende marktomstandigheden, een autonome omzetgroei verwacht in de lage tot middelhoge enkelcijferige cijfers. Dit bevestigt de robuustheid van Belron als kernonderdeel van D'Ieteren, dat nog steeds hoge kasstromen genereert, maar nu dus als een melkkoe volgeladen wordt met schulden. Dat is slecht.

Gemengde resultaten bij andere divisies

De andere divisies van D'Ieteren laten een gemengd beeld zien. Bij Moleskine wordt een omzetgroei van 5 tot 10 procent verwacht, waarbij het zwaartepunt van de verkopen in de tweede helft van het jaar ligt.

TVH heeft zijn verwachtingen naar beneden bijgesteld, met een verwachte autonome omzetgroei van ongeveer 5 procent, ten opzichte van een eerdere prognose van 10 procent.

PHE toont stabiele vooruitzichten, met een verwachte omzetgroei van 5 procent en een ongewijzigde operationele marge ten opzichte van 2023.

Slotopmerking

Hoewel het aandeel D'Ieteren op maandag een recordhoogte van 226,00 euro bereikte, zijn we nog niet overtuigd van de lange termijn haalbaarheid van de prognoses.

Het superdividend lijkt als een overdosis drug die beleggers wordt toegediend. De kans is dan ook aanzienlijk dat we nog kleiner in het aandeel gaan nadat we eerder kochten op 72 euro, nu we problemen voorzien ergens in de komende jaren.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.