Navigation

Dieteren: met trading update - visie en blik op het aandel

Dieteren: met trading update - visie en blik op het aandel

D'Ieteren [Dieteren] $DIE heeft zijn financiële resultaten voor het eerste kwartaal van 2024 gepresenteerd, waarbij de totale omzet met 5,4% is gestegen tot €3.055,9 miljoen. Ondanks een lagere marktvraag en normaliserende prijzen, toont de groep een gematigde groei aan.

Het bedrijf handhaaft zijn verwachtingen voor een groei van 5% tot 10% in de aangepaste winst vóór belastingen voor het volledige jaar 2024.

Opvallend is dat de omzet van Moleskine daalde, terwijl andere segmenten positieve resultaten lieten zien. D'Ieteren heeft ook aangekondigd een gewoon bruto dividend van €3,75 per aandeel uit te keren.

Onze visie op het aandeel

We blijven ondanks de kans op een dip op een stijging inzetten. We zijn in februari 2021 ingestapt op 72 euro en houden deze up vast met de kans van een een tijdelijk correctie.

Gezien de huidige prestaties en vooruitzichten van D'Ieteren Group, vinden wij de cijfers aan de lichte kant. De outlook voor het jaar zal waarschijnlijk gehaald worden, maar met de hakken over de sloot. Dit komt door de algehele marktomstandigheden. Het bedrijf is in de basis sterk, met Belron (CarGlass) als parel die uiteindelijk los naar de beurs kan gaan en verborgen waarde vertegenwoordigt.

De prestaties in segmenten zoals Belron en D'Ieteren Automotive, gecombineerd met een verbeterde kredietrating van Belron naar Ba1 door Moody's, versterken het vertrouwen in de lange termijn potentie van het bedrijf. Echter, de uitdagingen bij Moleskine en de lichte daling van de omzet in Noord-Amerika voor Belron wijzen op enkele kwetsbaarheden.

Sterke punten

  • Groei in omzet: De totale omzet van D'Ieteren Group steeg met 5,4% op jaarbasis tot €3.055,9 miljoen.
  • Segmentresultaten: Positieve prestaties bij Belron, D'Ieteren Automotive, PHE en TVH.
  • Dividenduitkering: Voorstel voor een gewoon bruto dividend van €3,75 per aandeel.
  • Kredietrating: Moody's heeft de kredietrating van Belron verhoogd naar Ba1 met stabiele vooruitzichten.

Zwakke punten

  • Daling bij Moleskine: Omzetdaling van 7,7% op jaarbasis, vooral door ongunstige e-commerce beleidsmaatregelen.
  • Noord-Amerika: De omzetgroei bij Belron in Noord-Amerika was slechts 0,3%, beïnvloed door zachte weersomstandigheden en lagere consumentenvraag.
  • Marktomstandigheden: Lagere marktvraag en normaliserende prijzen vormen een uitdaging voor verdere groei.

Samenvatting van de resultaten

Totale omzet en segmentresultaten:

  • D'Ieteren Group: €3.055,9 miljoen, een stijging van 5,4% op jaarbasis.
  • Belron: Omzet van €1.487,1 miljoen, een stijging van 5,8%, inclusief 5,7% organische groei en een negatieve wisselkoersimpact van -0,5%.
    • Eurozone: 15,5% groei.
    • Rest van de wereld: 7,7% groei.
    • Noord-Amerika: 0,3% groei.
  • D'Ieteren Automotive: Omzet van €1.418,3 miljoen, een stijging van 4,1%. Het marktaandeel steeg met 80 basispunten tot 23,4%.
  • PHE: Omzet van €696,3 miljoen, een stijging van 6,4%, met 3,8% organische groei en 2,6% groei uit overnames.
    • Frankrijk: 3,7% groei.
    • Internationaal: 3,9% groei.
  • TVH: Omzet van €424,6 miljoen, een stijging van 12,1%, met 12,2% organische groei.
  • Moleskine: Omzet van €23,4 miljoen, een daling van 7,7% op jaarbasis door ongunstige e-commerce beleidsmaatregelen.

Outlook en verwachtingen

D'Ieteren Group handhaaft zijn verwachtingen voor een groei van de aangepaste winst vóór belastingen, Groepsaandeel, voor het volledige jaar 2024 met 5% tot 10%. Dit ondanks een lagere vraag aan het begin van het jaar. Deze verwachtingen zijn gebaseerd op de veronderstelling dat geopolitieke spanningen niet verder escaleren en dat er geen nieuwe macro-economische verstoringen optreden.

Toekomstige verwachtingen in begeleiding van management

De Raad van Bestuur heeft voorgesteld om een gewoon bruto dividend van €3,75 per aandeel uit te keren aan zijn aandeelhouders. Moody's heeft de kredietrating van Belron verhoogd naar Ba1, met stabiele vooruitzichten, wat de sterke operationele prestaties en het duidelijke hefboombeleid van het bedrijf weerspiegelt.

Conclusie

D'Ieteren Group toont een redelijke prestatie in het eerste kwartaal van 2024, ondanks enkele uitdagingen in specifieke segmenten zoals Moleskine. De groei in andere segmenten en de stabiele vooruitzichten bieden vertrouwen voor beleggers, maar we zien ook uitdagingen waardoor de verwachtingen over 2024 nipt gehaald kunnen worden volgen ons.

De positieve kredietrating van Belron en het voorgestelde dividend versterken de positie van het bedrijf. Hoewel de marktcondities een voorzichtige aanpak vereisen, blijft de algehele vooruitzicht voor D'Ieteren positief, met Belron als een waardevolle asset die mogelijk verdere waarde kan ontsluiten.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.