Navigation

Trump: aanslag heeft zijn kansen op presidentschap vergroot - markten

Trump: aanslag heeft zijn kansen op presidentschap vergroot - markten

Een aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst is een zeer onverwacht aspect waarmee de financiële markten maandag te maken krijgen. De schutter, Thomas Matthew Crooks, is geneutraliseerd. Trump zelf raakte licht gewond, maar toonde zich daarna direct strijdlustig, wat zijn aanhangers lijkt te hebben gesterkt.

Uit de peilingen blijkt dat na de aanslag de kans hoger wordt ingeschat dat Trump de verkiezingen gaat winnen. Hoe krom het ook klinkt, ondanks het dramatische gebeuren kan dit zelfs door de markten als positief worden gezien omdat een stuk onzekerheid over wie de volgende president wordt, is weggenomen.

Ooggetuigen meldden dat zij de politie en de Secret Service al enkele minuten voor de schoten hadden gewaarschuwd dat ze iemand met een geweer hadden gezien. Dit heeft geleid tot kritiek op de Secret Service, die volgens sommigen laks heeft gehandeld en de beveiliging van Trump niet optimaal heeft uitgevoerd. Eén toeschouwer is geraakt en overleden.

Elon Musk liet meteen weten dat hij Trump zal steunen in de komende verkiezingen, en ook de miljardair investeerder Bill Ackman sprak zijn steun uit.

0:00
/0:48

Newt Gingrich, de voormalige Speaker van het House, heeft tegen Fox gezegd dat hij vier maanden geleden opmerkte dat als alle 'legal baloney niet meer werkt' en de kansen van Trump om te winnen groter worden, geweld het volgende is. Hij noemde de aanslag een politieke daad.

De aanslag heeft de toch al zeer gespannen verkiezingscampagne verder op scherp gezet. Er wordt gespeculeerd dat Trump's kansen om herkozen te worden hierdoor mogelijk zijn toegenomen. Dit sentiment lijkt zich te weerspiegelen in de cryptomarkt waar de handel doorgaat in het weekend. Bitcoin staat op 62.800 dollar als momentopname.

Historisch gezien hebben de financiële markten eerder laten zien een voorkeur te hebben voor Trump als president boven Biden. Een eventuele schrikreactie, hoewel daar nu geen signalen van zijn, van de markten hoeft dan ook niet direct te betekenen dat er blijvende negatieve gevolgen zijn, maar dat is nu nog niet met zekerheid te zeggen.

Wat echter wel vaststaat, is dat de campagne nu nog vuiler dreigt te worden. De sfeer is al enorm opgefokt. Zoals sommige politieke commentatoren het omschrijven: de Amerikaanse politiek is zo verziekt dat het een gevaar is voor de hegemonie van het land.

Het is moeilijk in te schatten welke verdere grote gevolgen dit incident zal hebben in de aanloop naar de verkiezingen en de uiteindelijke uitslag. De komende maanden beloven in ieder geval bijzonder turbulent te worden. Al eerder hebben we de verkiezingen beschreven als een onzekere factor.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.