Navigation

Chips DRAM naar supercyclus - wat betekent dit voor de chipindustrie - ASMI

Chips DRAM naar supercyclus - wat betekent dit voor de chipindustrie - ASMI
pro

De vraag naar DRAM-geheugen wordt momenteel sterk gestimuleerd door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) toepassingen. Ondanks deze groeiende vraag hebben geheugenfabrikanten in de afgelopen twee jaar onvoldoende geïnvesteerd in kapitaaluitgaven.

Dit gebrek aan investeringen, gecombineerd met de grote inzet van internationale fabrikanten in High Bandwidth Memory (HBM), heeft geleid tot een aanzienlijk tekort aan standaard DRAM.

Morgan Stanley heeft recentelijk aangegeven dat de DRAM-markt een ongekende periode van vraag- en aanbodonevenwichtigheid, oftewel een supercyclus, tegemoet gaat.

Het tekort aan standaard DRAM is zelfs groter dan dat van HBM, met een geschatte kloof van 23%. Dit tekort zal leiden tot een aanhoudende stijging van de DRAM-prijzen.

Voor dit kwartaal verwacht Morgan Stanley dat de DRAM-prijzen met minstens 60% meer stijgen dan oorspronkelijk voorspeld. UBS deelt deze visie en voorspelt ook een aanzienlijke stijging van de DRAM-prijzen, voornamelijk veroorzaakt door de verschuiving van productiecapaciteit naar HBM en de daaruit voortvloeiende verminderde productie van standaard DRAM.

De chipindustrie staat voor een potentieel zeer winstgevende periode. Door de beperkte kapitaaluitgaven in de afgelopen jaren en de grote verschuiving naar HBM-productie, zal het tekort aan standaard DRAM naar verwachting oplopen tot 23% volgend jaar. Dit tekort zal blijven bijdragen aan stijgende prijzen, wat gunstig is voor bedrijven die DRAM produceren en verkopen.

Voor de bredere chipindustrie betekent deze supercyclus een periode van verhoogde vraag en hogere prijzen, wat kan leiden tot hogere winstmarges voor fabrikanten.

Tegelijkertijd kunnen bedrijven die afhankelijk zijn van DRAM voor hun producten geconfronteerd worden met hogere kosten, wat mogelijk doorberekend wordt aan de eindgebruikers.

Gevolgen voor de chipindustrie

De stijgende prijzen en toegenomen vraag naar DRAM gaan waarschijnlijk leiden tot hogere winstmarges voor DRAM-producenten en gerelateerde technologiebedrijven.

Bedrijven die afhankelijk zijn van DRAM voor hun producten, zoals fabrikanten van computers, smartphones en servers, kunnen te maken krijgen met hogere kosten. Deze kosten zullen waarschijnlijk worden doorberekend aan de eindgebruikers, wat kan leiden tot hogere prijzen voor consumentenelektronica.

Daarnaast gaan bedrijven die apparatuur en technologie leveren voor de productie van halfgeleiders, profiteren van de toenemende investeringen in capaciteitsuitbreidingen door DRAM-fabrikanten. Dit betekent dat niet alleen directe DRAM-producenten, maar ook bedrijven in de bredere toeleveringsketen van de halfgeleiderindustrie, aanzienlijke voordelen zullen ondervinden van deze supercyclus.

Bedrijven die profiteren van de DRAM supercyclus

De aankomende supercyclus in de DRAM-markt zal niet alleen gunstig zijn voor Taiwanese bedrijven, maar ook voor verschillende grote Amerikaanse en Europese bedrijven.

Deze bedrijven zijn actief in de halfgeleiderindustrie en profiteren van de stijgende prijzen en verhoogde vraag naar DRAM. Hieronder worden enkele (en niet beperkt tot) van deze bedrijven genoemd en wordt uitgelegd hoe zij kunnen profiteren.

Micron Technology
Micron Technology is een van de grootste DRAM-producenten ter wereld en zal direct profiteren van de stijgende prijzen en toenemende vraag. Micron's sterke focus op zowel standaard DRAM als high-bandwidth geheugenproducten plaatst hen in een goede positie om te profiteren van de huidige marktdynamiek. Door de stijgende prijzen kunnen ze hun winstmarges verbeteren, en de verhoogde vraag zal leiden tot hogere verkoopvolumes.

Intel
Intel, hoewel voornamelijk bekend om zijn microprocessors, produceert ook geheugenproducten, waaronder DRAM. De stijgende prijzen voor DRAM zullen een positief effect hebben op Intel's geheugendivisie, wat kan bijdragen aan hogere winstmarges. Bovendien zal de grotere vraag naar geavanceerde DRAM-producten de verkoop van Intel's high-performance geheugenchips stimuleren.

NVIDIA
Nvidia is een toonaangevende fabrikant van grafische processors (GPU's), die grote hoeveelheden high-bandwidth geheugen zoals HBM gebruiken om de prestaties van hun producten te verbeteren. De verschuiving van productiecapaciteit naar HBM, wat leidt tot een tekort aan standaard DRAM, zal NVIDIA in staat stellen om krachtigere GPU's te leveren die aantrekkelijker zijn voor high-end gebruikers en datacenters. Dit zal hun omzet en winstmarges positief beïnvloeden.

Infineon Technologies

Infineon Technologies, gevestigd in Duitsland, is een belangrijke speler in de halfgeleiderindustrie. Hoewel het bedrijf zich meer richt op energie-efficiënte oplossingen en automotive chips, zal de algehele stijging van DRAM-prijzen indirect bijdragen aan een gunstige markt voor al hun halfgeleiderproducten. De verhoogde kosten van DRAM kunnen doorwerken in hogere prijzen voor eindproducten, wat gunstig kan zijn voor de winstgevendheid van Infineon.

STMicroelectronics

Dit Frans-Italiaanse bedrijf is een belangrijke leverancier van halfgeleiders in verschillende sectoren, waaronder industriële, automotive en consumentenelektronica. De verhoogde prijzen voor DRAM en andere geheugenproducten gaan waarschijnlijk resulteren in hogere kosten voor hun klanten, die deze kosten doorberekenen in de prijs van hun eindproducten. Hierdoor kan STMicroelectronics profiteren van een verhoogde vraag naar hun halfgeleiders en hogere marges.

ASM International

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.