Navigation

DSM-Firmenich: verhoogt outlook - al op stijging - visie op het aandeel

DSM-Firmenich: verhoogt outlook - al op stijging - visie op het aandeel

DSM-Firmenich $DSFIR heeft in de eerste helft van 2024 sterke financiële resultaten behaald, wat heeft geleid tot een verhoging van de aangepaste EBITDA-verwachting voor het volledige jaar van 1,9 miljard euro naar 2 miljard euro.

Deze verbetering wordt toegeschreven aan synergieën uit de recente fusie en het succesvolle vitamine-transformatieprogramma. Hier zijn de cijfers te vinden en hier is de presentatie van de cijfers.

Visie op het aandeel

Onze visie op het aandeel DSM-Firmenich is positief. De afgelopen maanden hebben we aanzienlijke verbeteringen gezien in de financiële prestaties van het bedrijf, wat het vertrouwen in de toekomstige groei en winstgevendheid heeft versterkt.

In maart 2024 hebben we aandelen gekocht tegen een prijs van 99,5 euro per aandeel, en we geloven dat dit een uitstekende investering is gebleken en zal blijven.

De verhoging van de outlook, hoewel niet geheel onverwacht, is een bullish signaal. Dit optimisme is gebaseerd op de aanhoudende positieve zakelijke dynamiek en de verwachte bijdrage van 200 miljoen euro aan synergieën en besparingen uit het vitamine-transformatieprogramma. Deze vooruitzichten laten zien dat het management vertrouwen heeft in de verdere groei en winstgevendheid van het bedrijf, ondanks de uitdagende economische omstandigheden.

DSM-Firmenich heeft zich getransformeerd van een lelijk eendje naar een prinses in de wereld van voeding, gezondheid en schoonheid. Het management heeft eindelijk de zaken onder controle, wat blijkt uit de resultaten van de eerste helft van 2024. Met een omzetstijging van 2% tot 6,298 miljard euro en een organische omzetgroei van 4% zijn de fundamenten van het bedrijf sterk.

De aangepaste EBITDA steeg met 5% tot 976 miljoen euro, ondanks uitdagingen zoals negatieve vitaminenprijzen en wisselkoerseffecten. Deze groei is vooral te danken aan de succesvolle implementatie van synergieën en het vitamine-transformatieprogramma, die samen 95 miljoen euro hebben bijgedragen in de eerste zes maanden van 2024.

De vrije kasstroom van DSM-Firmenich is aanzienlijk verbeterd, met een stijging van 61% tot 460 miljoen euro in H1 2024. Dit wijst op een efficiënte operationele uitvoering en een verbeterd werkkapitaalbeheer. Het bedrijf heeft aangetoond dat het in staat is om sterke kasstromen te genereren, wat belangrijk is voor het financieren van toekomstige groei en het belonen van aandeelhouders.

DSM-Firmenich zet sterk in op innovatie en duurzaamheid, wat blijkt uit de lancering van nieuwe producten en initiatieven die zowel de klanttevredenheid als de milieuvriendelijkheid bevorderen.

Het bedrijf richt zich op segmenten met hoge groei en hoge marges, zoals Perfumery & Beauty, Taste, Texture & Health, en Health, Nutrition & Care. Door te opereren als een "Category of One" met een sterke focus op wetenschap en duurzaamheid, positioneert DSM-Firmenich zich als een leider in de markt en creëert het aanzienlijke waarde voor zijn aandeelhouders.

Al met al zijn we uiterst tevreden met de turn-around bij DSM-Firmenich. De verhoging van de outlook, hoewel voor een groot gedeelte door lagere kosten, zien we als een positief signaal. Wij blijven op een up zitten, ondanks dat het aandeel momenteel nog wel even een tussentijdse weerstand moet doorbreken om een verdere rally in te zetten

Sterke punten

  • Verhoging van de financiële outlook: DSM-Firmenich heeft zijn financiële vooruitzichten voor 2024 verhoogd, met een verwachte aangepaste EBITDA van ongeveer 2 miljard euro, vergeleken met de eerdere verwachting van 1,9 miljard euro. Dit getuigt van het vertrouwen van het management in de toekomstige groei.
  • Sterke prestaties in Perfumery & Beauty: Dit segment zag een omzetgroei van 7% in H1 2024, met een indrukwekkende 13% groei in Q2 2024.
  • Positieve resultaten in Taste, Texture & Health: Dit segment behaalde een omzetgroei van 6% in H1 2024 en 10% in Q2 2024, gedreven door sterke klantvraag.
  • Verbeterde winstgevendheid in Animal Nutrition & Health: Ondanks een lichte daling in omzet, verbeterde de aangepaste EBITDA aanzienlijk, vooral door verbeterde vitaminenwinstgevendheid.
  • Sterke vrije kasstroom: De vrije kasstroom steeg met 61% tot 460 miljoen euro, wat wijst op een efficiënte operationele uitvoering en een verbeterd werkkapitaalbeheer.

Zwakke punten

  • Uitdagingen in Health, Nutrition & Care: Dit segment zag een daling in aangepaste EBITDA met 6% in Q2 2024, voornamelijk door hogere kosten en negatieve wisselkoerseffecten.
  • Impact van wisselkoersen en vitaminenprijzen: De aangepaste EBITDA werd negatief beïnvloed door een geschatte 65 miljoen euro aan vitamine-effecten en 25 miljoen euro aan negatieve wisselkoerseffecten.
  • Aanhoudende klantendestocking in Early Life Nutrition: Dit blijft een uitdaging voor de vraag in bepaalde segmenten van Health, Nutrition & Care.

De resultaten en financiële vooruitzichten

In de eerste helft van 2024 rapporteerde DSM-Firmenich een omzet van 6,298 miljard euro, een stijging van 2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De organische omzetgroei bedroeg 4%, aangedreven door sterke prestaties in de segmenten Perfumery & Beauty (P&B) en Taste, Texture & Health (TTH).

De aangepaste EBITDA steeg met 5% naar 976 miljoen euro, ondanks een negatieve impact van vitaminen en wisselkoerseffecten. De vrije kasstroom verbeterde aanzienlijk, met een stijging van 61% tot 460 miljoen euro.

De financiële vooruitzichten voor het volledige jaar 2024 zijn opwaarts bijgesteld, met een verwachte aangepaste EBITDA van ongeveer 2 miljard euro tegen 1,9 miljard euro.

Deze aanpassing is gebaseerd op de aanhoudende positieve zakelijke dynamiek en de verwachte bijdrage van 200 miljoen euro aan synergieën en besparingen uit het vitamine-transformatieprogramma.

Sterke Prestatie in Diverse Segmenten

  • Perfumery & Beauty (P&B): Dit segment heeft uitzonderlijk goed gepresteerd met een omzetgroei van 7% in H1 2024 en 13% in Q2 2024. De aangepaste EBITDA steeg met 20% tot 454 miljoen euro in H1 2024 en met 30% tot 220 miljoen euro in Q2 2024. Dit duidt op een sterke marktvraag en effectieve kostenbeheersing.
  • Taste, Texture & Health (TTH): TTH heeft een solide groei laten zien, met een omzetstijging van 6% in H1 2024 en 10% in Q2 2024. De aangepaste EBITDA steeg met 7% tot 309 miljoen euro in H1 2024 en met 16% tot 159 miljoen euro in Q2 2024. Deze groei wordt gedreven door sterke klantenvraag en de eerste voordelen van verkoopsynergieën.
  • Health, Nutrition & Care (HNC): Hoewel dit segment enige uitdagingen kende, was er een lichte omzetgroei van 1% in Q2 2024, wat een herstel van de vraag naar voedingssupplementen aangeeft. De aangepaste EBITDA daalde echter met 6% in Q2 2024 door hogere kosten en wisselkoerseffecten.
  • Animal Nutrition & Health (ANH): Dit segment zag een aanzienlijke verbetering in de winstgevendheid, met een omzetgroei van 1% in Q2 2024 en een indrukwekkende stijging van de aangepaste EBITDA met 271% tot 63 miljoen euro. Deze groei werd gedreven door sterke prestaties in Performance Solutions en verbeterde vitaminenwinstgevendheid.

Uitspraken van het management

Dimitri de Vreeze, CEO van DSM-Firmenich, verklaarde: "We zijn tevreden met onze prestaties in de eerste zes maanden van het jaar. Onze strategische plannen, gepresenteerd tijdens de capital markets day in juni, maken goede voortgang. De scheiding van de Animal Nutrition & Health-business verloopt volgens plan, en we hebben al twee desinvesteringen aangekondigd als onderdeel van onze portefeuilleverfijning. Onze aanhoudende focus op operationele uitmuntendheid, gecombineerd met verbeterende marktomstandigheden, resulteerde in betere financiële resultaten."

Conclusie

Gezien de sterke financiële prestaties, de verhoogde financiële vooruitzichten, de aanzienlijke verbetering van de vrije kasstroom en de strategische focus op innovatie en duurzaamheid, is onze visie op het aandeel DSM-Firmenich positief.

We geloven dat het management de juiste stappen heeft gezet om het bedrijf te transformeren en te positioneren voor langdurige groei en winstgevendheid. Aandelen van DSM-Firmenich bieden beleggers mogelijk een aantrekkelijke mogelijkheid om te profiteren van de toekomstige successen van het bedrijf (geen garanties).

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.