Navigation

Daimler Truck: start bouw e-busdepot in Den Haag - het verschil met Ebusco

Daimler Truck: start bouw e-busdepot in Den Haag - het verschil met Ebusco

[Update na korte mededeling deze ochtend.]

Daimler Buses, onderdeel van Daimler Truck $DTG, is eind januari gestart met de bouw van een e-busdepot in Den Haag voor HTM Personenvervoer. Het project omvat 41 laadstations met 122 laadpunten en zal operationeel zijn in het derde kwartaal.

Het aandeel Daimler Truck is onlangs naar een trading up gegaan wat aangeeft dat we de kans van een stijging in de komende maanden realistisch achten.

Dit komt omdat we denken dat Mercedes Truck ook binnen de elektrische voertuigenbranche tot één van de winnaars kan gaan behoren. En dit heeft er weer mee te maken dat het bedrijf ruimte heeft voor research en development. Het heeft evident veel financiële middelen, waardoor het verder kan groeien en kan investeren.

Aantal implicaties: Mercedes Truck versus Ebusco

Deze ontwikkeling heeft een aantal implicaties. Als eerste heeft Mercedes Truck de mogelijkheid om een totaalpakket aan te bieden aan haar klanten. Daarbij kunnen ze bepaalde aspecten uitbesteden, maar ze hebben de mogelijkheid om naast de e-bussen zelf ook de infrastructuur en de laadinstallaties te leveren.

Bovendien laat het zien dat grote spelers veerkracht hebben om tegenslagen te doorstaan en toch klanten te blijven aantrekken. Dit gezien de recente afkoeling in de elektrische vervoersmarkt en toch lukt het Mercedes om nog steeds nieuwe klanten binnen te halen. De deal in Den Haag is overigens wel al eerder bekend gemaakt.

Ebusco

Als Mercedes Truck wordt afgezet tegen Ebusco $EBUS kan gesteld worden dat elke (kleine) tegenslag als "levensbedreigend" kan worden beschouwd voor de bussenbouwer uit Deurne. Onlangs hebben we hier aandacht aan besteed.

De orderportfolio van Ebusco kan geen enkele tegenslag verwerken, terwijl Daimler tijd, geld en het marketingapparaat heeft om een solide orderportfolio op te bouwen. Daardoor kan Daimler Truck groeien.

Denk ook over dit punt na: geen enkele potentiële klant die elektrische bussen wil bestellen zou met Ebusco in zee gaan als het om grote orders gaat. Dit komt door de twijfels over de levering, omdat Ebusco momenteel de productie niet op orde heeft en te maken heeft met grote financiële instabiliteit.

Dit leidt tot constante tekortkomingen in de productie, omdat het geen ruimte heeft om verder te investeren. Een order en zeker een grote order bij Ebusco plaatsen is een te groot risico en kan leiden tot financiële schade of aanzienlijk uitstel van de levering.

Verschil onderbouwt onze twijfels over Ebusco

Het verschil tussen Mercedes Truck en Ebusco geeft aan dat we nog steeds twijfels hebben of Ebusco het gaat redden (zie ook eerdere berichten). We vinden Ebusco een fascinerend bedrijf. We vinden ook dat het bedrijf dat van scratch is opgebouwd een aantal hele grote stappen heeft gezet in de evolutie van elektrisch rijden.

Maar als de productie niet op orde is en zonder voldoende financiële middelen zal geen enkele grote klant naar Ebusco gaan. Dan blijft het enkel kleine orders krijgen. En Ebusco heeft juist een aantal grote orders nodig, zoals Mercedes Truck die ook krijgt.

Samenvattend

Er kan gesteld worden dat er een kans blijft dat Ebusco het niet gaat redden. Of dat het wordt overgenomen, of dat er heel veel geld bij moet. En tegelijkertijd zijn ook potentiële klanten op de hoogte van de ellende bij Ebusco. Doordat ze dat weten kiezen ze voor grotere betrouwbare truckmakers, zoals bijvoorbeeld Mercedes Trucks. Terwijl we niks met Ebusco doen, is Mercedes Truck een trading up vanaf 32,25 euro.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.