Navigation

Duitsland ziet af van verplichting NAVO 2% grens - defensie-aandelen

Volgens een bron binnen de Duitse regering heeft men afgezien van het plan om zich juridisch te verbinden aan het jaarlijkse 2%-doel voor militaire uitgaven van de NAVO, aldus Reuters. Een bijbehorende clausule in een ontwerp van de begrotingsfinancieringswet, dat door het kabinet van kanselier Olaf Scholz is goedgekeurd, werd op het laatste moment geschrapt.

Hierdoor zal Duitsland vasthouden aan de belofte om het 2%-doel gemiddeld over vijf jaar te behalen. Dit is een mildere benadering in vergelijking met de oorspronkelijke verklaring van Scholz na de Russische invasie van Oekraïne.

Eerder hebben NAVO-bondgenoten Duitsland bekritiseerd omdat het niet consistent voldeed aan het 2%-doel voor defensie-uitgaven. Het is onduidelijk of Duitsland deze uitgavendrempel zal handhaven na gebruik van een speciaal fonds van €100 miljard voor herstel van de Bundeswehr.

Kleine tegenslag voor defensie-aandelen

Dat de Duitsers zich wederom niet aan het 2%-doel houden valt op. Immers, Duitsland heeft eerder dit jaar "gepocht" om tot de top landen te behoren wat betreft defensie-uitgaven. Het geeft ook aan dat ze plotseling minder bang zijn voor de Russen.

Het bericht van Reuters kan worden gezien als een tegenvaller voor defensie-aandelen. Dit zal de trends bij bedrijven zoals Rheinmetall niet direct omkeren. Hun portfolio is goed gediversifieerd en op een record.

Wel kan het tijdelijk leiden tot verminderd enthousiasme rondom defensie-aandelen, omdat de kans is toegenomen dat ook andere EU-landen zich niet aan hun beloftes zullen houden. Dit komt bovenop de mogelijkheid dat als Biden wordt herkozen Amerikaanse defensie-uitgaven ook verminderd worden.

Zoals gezegd hoeft dit niet per se te leiden tot een omkering van de lange trend van deze aandelen, ook niet van deze aandelen in de VS. De lange termijn trend (12 maanden of langer)  blijft opwaarts. Defensie-aandelen vallen ook onder de categorie van aanpasbare technologie. Zodoende zien wij deze groep (uitzonderingen daargelaten) als geschikt voor een pensioenportfolio.

Over een hele lange termijn blijkt dat deze groep bedrijven het goed doen op de beurs. Dit komt ook door raakvlakken naar bijvoorbeeld de luchtvaart.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.