Navigation

Podcast & charts: SPX - NDX - SOX - AEX - BTC - TOTAL3 crypto - analyse - DFT

Podcast & charts: SPX - NDX - SOX - AEX - BTC - TOTAL3 crypto - analyse - DFT

In deze update gaan we weer kijken naar een aantal grafieken. We gaan de prijs actie bekijken, oftewel hoe een aantal indices, Bitcoin en de Total Market Index voor crypto exclusief Bitcoin en Ethereum (TOTAL3) er voor liggen.

0:00
/13:14

Tevens nemen we ook meteen dynamic trend following (DFT) mee. Dit, zoals eerder uitgelegd is een systeem waarbij bepaalde volatiliteit uit de prijzen wordt "gewassen", waardoor de trend beter zichtbaar wordt.

Je stapt nooit als eerste in en je stapt nooit als laatste uit, wat inhoudt dat het een daadwerkelijke trend indicator is die geen rekening houdt met korte termijn bewegingen.

S&P 500

Laten we beginnen bij de S&P 500 index $SPX. Deze index zit nog steeds in een duidelijke uptrend. Het gemiddelde trendkanaal is verlaten op de chart, gemeten op één week, en het ziet ernaar uit dat de trend naar boven blijft. Zelfs een correctie lijkt voorlopig deze opgaande trend niet te schaden.

Op basis van dynamic trend following ligt de S&P 500 index er sterk voor. We zien dat de index al langere tijd opwaarts beweegt en de witte lijn toont nog geen enkel teken van vermoeidheid. Dit zou kunnen aangeven dat, hoewel correcties mogelijk zijn, de opwaartse beweging zich blijft voortzetten. 

Nasdaq 100

De Nasdaq 100 $NDQ bevindt zich nog altijd binnen haar gemiddelde stijgings-kanaal. Dat kan nog altijd inhouden dat er een correctie plaatsvindt, maar opvallend is dat er eigenlijk nog geen echte melt-up heeft plaatsgevonden. Misschien dat dit ook niet gaat gebeuren, maar het geeft wel aan dat de trend opwaarts is en correcties kansen blijven bieden.

Op basis van dynamic trend following toont de Nasdaq ook een opwaartse beweging. Deze opwaartse beweging is al weer een enige tijd geleden ingezet. De Nasdaq toont zo nu en dan een korte fase van correctie, waarbij het daarna de trend opwaarts weet door te zetten. Een correctie, gemeten aan dynamic trend following, is op dit moment (hoewel nooit uitgesloten) dan ook nog niet zichtbaar, en zeker geen bear market.

SOX

De semiconductor index, de Philadelphia Semiconductor Index om precies te zijn, $SOX is uit haar gemiddelde trendkanaal naar boven gebroken. Dit wijst op een versnelling van de opwaartse beweging. Vaak volgt daar wel een correctie op, maar dat hoeft niet meteen te gebeuren, want de chip-aandelen zijn over het algemeen vrij volatiel, zowel opwaarts als neerwaarts. Mocht er een correctie plaatsvinden, dan wijst dit, ook in dit geval gezien het stijgende trendkanaal, niet op een ommekeer in de onderliggende opgaande trend.

Gemeten op dynamic trend following, laat de semiconductor index een sterke opwaartse beweging zien. Het is duidelijk zichtbaar dat sinds het opwaartse patroon deze index in golfbeweging aan het stijgen is. We zitten nu in de derde golf en zoals het er nu naar uit ziet, blijft deze index zich qua onderliggende trend opwaarts bewegen. Correcties zijn mogelijk, maar dat is dus geen ommekeer in de trend.

AEX

De AEX $AEX, die blijft ook opwaarts bewegen. De eerdere toppen zijn doorbroken en sindsdien lijkt de index op weg te gaan naar de 900 waar we het eerder over hebben gehad. Dat hoeft niet in een rechte lijn te zijn, maar momenteel is er geen verstoring zichtbaar, puur gekeken naar prijs gedreven actie op de charts.

Op basis van dynamic trend following toont de AEX index ook een opwaartse beweging. Deze is zelfs vrij krachtig. Gemeten aan dynamic trend following zou de index eventueel in de huidige golfbeweging naar boven de rally kunnen continueren met meerdere procenten. De AEX zit pas in de tweede golf. En dat zou betekenen dat er zelfs een derde golf kan komen, die de index dan naar de 900 of zelfs 1.000 kan tillen.

Bitcoin

Bij Bitcoin is zichtbaar dat het in een sterke weerstand loopt op de prijschart. Deze weerstand is twee keer in 2021 getest en niet doorbroken. Tevens is zichtbaar dat Bitcoin buiten haar gemiddelde stijgende trendkanaal is gekomen. Dit kan twee dingen inhouden. Of we corrigeren en we gaan weer terug binnen het stijgende trendkanaal. Of Bitcoin wil door haar vorige top breken en een nieuw record neerzetten. Zou dat tweede gebeuren, dan sluiten we het zelfs niet uit dat de oude toppen support gaan worden. De strijd is nu echter op basis van prijs actie onbeslist, waarbij we dus niet kijken naar andere factoren, want die wijzen juist op een verdere stijging van Bitcoin.

Op basis van dynamic trend following ligt Bitcoin er heel sterk voor. We zien daarbij dat de witte lijn de stijging voortzet zonder een hapering. Dat zou dan kunnen inhouden dat Bitcoin inderdaad nog duidelijk ruimte naar boven heeft. Ook is het mogelijk gezien de golfbewegingen die zichtbaar zijn, dat er zelfs na een eventuele correctie nog een extra golf naar boven komt. Dit betekent dan dat Bitcoin naar nieuwe recordhoogtes zal gaan.

Total Market Index crypto exclusief Bitcoin en Ethereum

Gekeken naar de Total Market Index voor crypto exclusief Bitcoin en Ethereum (TOTAL3), is zichtbaar op de prijschart dat de prijs actie nog duidelijk naar boven is. De index is zelfs uitgebroken en zou wel eens een verdere rally kunnen inzetten. Altcoins zijn over het algemeen volatiel en volgen uiteindelijk vaak de trend van Bitcoin. Dit betekent dat we een verdere melt-up niet uitsluiten.

Op basis van dynamic trend following laat de Total Market Index voor crypto exclusief Bitcoin en Ethereum (TOTAL3) een stijgende lijn zien. Die stijgende lijn is echter nog niet zo heel stel. Dit wijst uit dat er nog geen melt-up plaatsvindt die mogelijk alsnog gaat volgen. Wel dient de waarschuwing dat crypto een nul intrinsieke waarde heeft. Volgt deze index dus haar huidige patroon en komt er een melt-up, zal dit mogelijk tijdelijk zijn. Echter, gezien de chart op basis van dynamic trend following zijn we nog lang niet aan de top van altcoins beland en deze zouden dan dus verder stijgen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.