Navigation

Ebusco: outlook ingetrokken - visie op het aandeel

Ebusco: outlook ingetrokken - visie op het aandeel

Ebusco $EBUS, de fabrikant van elektrische bussen, heeft in de eerste helft van 2024 teleurstellende financiële resultaten geboekt. Het bedrijf rapporteerde een omzet van 38,0 miljoen euro, een daling ten opzichte van 41,7 miljoen euro in dezelfde periode van vorig jaar.

De EBITDA was negatief en bedroeg 60,7 miljoen euro, aanzienlijk slechter dan de negatieve 43,5 miljoen euro van het voorgaande jaar. Het nettoverlies kwam uit op 64,7 miljoen euro, een verslechtering ten opzichte van een verlies van 35,8 miljoen euro in de eerste helft van 2023.

Daarnaast trok Ebusco zijn eerder afgegeven outlook voor 2024 in, waarbij het bedrijf niet langer verwacht een omzet van meer dan 325 miljoen euro te realiseren en ook geen positieve EBITDA meer voorziet. Het bedrijf zal tijdens de cijfers over het derde kwartaal van 2024 nieuwe richtlijnen geven.

Visie op het aandeel

Hoewel Ebusco een fascinerend bedrijf blijft met een innovatieve benadering van elektrische bussen, zijn de huidige financiële resultaten zorgwekkend. De cijfers tonen aan dat het bedrijf moeite heeft om efficiënt te opereren en zijn productieproblemen op te lossen.

De ingetrokken vooruitzichten voor 2024 versterken de onzekerheid over het toekomstige succes van Ebusco. Het voortbestaan van het bedrijf is onzeker, vooral gezien de aanhoudende uitdagingen in een moeilijke markt en de noodzaak om externe financiering aan te trekken om aan zijn verplichtingen te voldoen. We blijven dan ook weg en zijn al langer negatief over het aandeel.

Sterke punten

  • Orderboek: Ebusco heeft een orderboek van 1.662 bussen, wat een potentieel toekomstige omzet vertegenwoordigt.
  • Uitbreiding managementteam: Het bedrijf heeft zijn managementteam uitgebreid en versterkt met ervaren professionals, wat kan bijdragen aan het herstel van de prestaties.
  • Productie van Ebusco 3.0: De eerste Ebusco 3.0-bussen zijn succesvol geassembleerd door contractfabrikanten, wat de efficiëntie en productiecapaciteit kan verbeteren.

Zwakke punten

  • Omzetdaling: De omzet daalde van 41,7 miljoen euro in de eerste helft van 2023 naar 38,0 miljoen euro in dezelfde periode van 2024.
  • Hoge kosten en inefficiënties: De EBITDA was negatief 60,7 miljoen euro, grotendeels door start-up inefficiënties en hoge operationele kosten.
  • Nettoverlies: Het nettoverlies steeg aanzienlijk naar 64,7 miljoen euro.
  • Uitstel van productie: Inefficiënties in de logistieke keten en productieproblemen hebben geleid tot vertragingen en boetes voor late leveringen, wat de winstgevendheid verder aantast.
  • Ingetrokken vooruitzichten: De intrekking van de financiële richtlijnen voor 2024 wijst op onzekerheid over de toekomstige prestaties van het bedrijf.

Financiële vooruitzichten (Guidance)

Ebusco heeft zijn eerder afgegeven outlook voor 2024 ingetrokken en zal tijdens de resultaten over het derde kwartaal nieuwe richtlijnen geven. Dit duidt op aanhoudende onzekerheid over de prestaties van het bedrijf. De intrekking van de verwachting voor een omzet van meer dan 325 miljoen euro en een positieve EBITDA onderstreept de uitdagingen waarmee het bedrijf te kampen heeft.

Reacties van het management

Peter Bijvelds, Co-CEO van Ebusco, verklaarde: "Zoals uit de halfjaarcijfers blijkt, is het een teleurstellende start van het jaar geweest. Hoewel de beslissing om met contractfabrikanten te werken voor de Ebusco 3.0 de juiste keuze bleek, hebben we te maken gehad met start-up inefficiënties die langer duren dan verwacht. Om deze uitdagingen aan te pakken, zijn verantwoordelijkheden binnen het managementteam herverdeeld en is extra versterking toegevoegd."

Michiel Peters, Co-CEO van Ebusco en voorzitter van het Executive Team, voegde hieraan toe: "In de afgelopen weken heb ik de kans gehad om Ebusco beter te leren kennen en de inzet en kennis van de mensen te voelen. Met het nieuwe managementteam hebben we zowel de noodzaak als de kansen geïdentificeerd om de prestaties van het bedrijf te verbeteren. Op basis van het unieke concept van de Ebusco 3.0 en het bewezen concept van de Ebusco 2.2 zouden we in staat moeten zijn om hogere volumes en gezonde financiële resultaten te genereren."

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.