Navigation

ECB: verlaagt rente met 25bp en verlaagd groeiverwachtingen - mild positief markten

De ECB heeft zoals verwacht de rente verlaagd met 25 basispunten naar 3,5% en de groeiverwachtingen verlaagd tot 2026.

We mogen veronderstellen dat de ECB misschien een vergadering overslaat om de rente te verlagen, maar de kans is groter dat er bij elke rentemeting een kwart procent de rente naar beneden wordt gebracht. Dit omdat de signalen van de Europese economie nou eenmaal stukken minder positief zijn.

Met name van de motor van Europa, en dat is Duitsland. De beslissing van de ECB in de aanloop naar de persconferentie van Lagarde zien we als neutraal tot licht positief voor de markten. Immers, er zijn weinig verrassingen en dit zal de markt niet verstoren.

Dat betekent dus dat de lange trend van de markten opwaarts blijft en dat de verwachting is dat aandelenmarkten, tenzij er een harde landing komt in Europa, hun stijgende trend blijven voortzetten.

Tot slot, september blijft een zeer bewegelijke maand, dus dat betekent een rally niet dat dit in een rechte lijn hoeft te zijn. Dat gezegd hebbende, zien we op dit moment sinds woensdag dat de stemming plotseling weer is omgekeerd naar bullish.

En wie weet betekent dat nog meer winsten in de komende dagen. In ieder geval, de ECB is geen verstoring en zien we als neutraal tot mild positief.

Belangrijkste punten

  • Verlaging van de rente op de depositofaciliteit: De Raad van Bestuur heeft besloten de rente op de depositofaciliteit met 25 basispunten te verlagen.
  • Basisrentetarieven van de ECB: De rente op de depositofaciliteit wordt verlaagd tot 3,50%. De rente op de basisherfinancieringstransacties en de rente op de marginale beleningsfaciliteit worden verlaagd naar respectievelijk 3,65% en 3,90%.
  • Verlaging van de groeiverwachtingen: De economische groei wordt verwacht op 0,8% in 2024, 1,3% in 2025 en 1,5% in 2026, wat een lichte neerwaartse herziening is ten opzichte van de projecties in juni.
  • Verwachtingen over inflatie: De totale inflatie wordt verwacht op gemiddeld 2,5% in 2024, 2,2% in 2025 en 1,9% in 2026. De kerninflatie wordt verwacht op 2,9% dit jaar, 2,3% in 2025 en 2,0% in 2026.
  • Verwachtingen over de inflatievooruitzichten: De Raad van Bestuur zal zijn rentebesluiten baseren op de beoordeling van de inflatievooruitzichten, de dynamiek van de onderliggende inflatie en de kracht van de monetairbeleidstransmissie.
  • Wijzigingen in het operationele raamwerk: Vanaf 18 september 2024 wordt de spread tussen de rente op de basisherfinancieringstransacties en de rente op de depositofaciliteit op 15 basispunten gesteld. De spread tussen de rente op de marginale beleningsfaciliteit en de rente op de basisherfinancieringstransacties blijft met 25 basispunten onveranderd.
  • Programma voor de aankoop van activa (APP): De APP-portefeuille neemt in een gelijkmatig en voorspelbaar tempo af, aangezien het Eurosysteem niet langer de aflossingen op effecten die de vervaldatum hebben bereikt herinvesteert.
  • Pandemie-noodaankoopprogramma (PEPP): Het Eurosysteem herinvesteert niet langer alle aflossingen op de effecten die zijn aangekocht in het kader van het PEPP en die de vervaldatum hebben bereikt. De PEPP-portefeuille daalt met gemiddeld € 7,5 miljard per maand.
  • Herfinancieringstransacties: Terwijl banken de bedragen die ze in het kader van de gerichte langerlopende herfinancieringstransacties hebben geleend terugbetalen, zal de Raad van Bestuur regelmatig beoordelen hoe gerichte kredietverleningstransacties en de lopende terugbetaling ervan aan zijn monetairbeleidskoers bijdragen.
Monetairbeleidsbeslissingen
De Europese Centrale Bank (ECB) is de centrale bank van de lidstaten van de Europese Unie die op de euro zijn overgegaan. Onze hoofdtaak is het handhaven van prijsstabiliteit in het eurogebied, waardoor de koopkracht van de gemeenschappelijke munt in stand wordt gehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.