Navigation

ECB velaagt rente met 25 bp - Woord restrictief uit toelichting - Implicaties

ECB velaagt rente met 25 bp - Woord restrictief uit toelichting - Implicaties

De ECB heeft zoals verwacht de rente met 25 basispunten verlaagd naar 3%. In de toelichting is het woord "restrictief" weggelaten, wat erop wijst dat verdere renteverlagingen waarschijnlijk zijn.

Daarnaast is de inflatieverwachting voor de toekomst iets naar beneden bijgesteld, geen verrassing, omdat dit al werd verwacht.

Beleid richting lagere rente

De beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) onderstreept een verschuiving naar een steeds lager renteniveau. Dit wordt ingegeven door zwakke economische data in Europa, waarbij Duitsland, de belangrijkste groeimotor van de regio, tegenvallende cijfers laat zien.

Het is ook afwachten hoe de Franse ontwikkelingen zich ontvouwen, met name op het gebied van het nationale budget en de economische groei.

Het laten vallen van het woord restrictief kan wijzen op een versnelling van renteverlagingen in de toekomst met stappen van 50 basispunten. De ECB is dus duidelijk dovish.

Opvallend is dat de Zwitserse centrale bank eerder vandaag de rente met 50 basispunten heeft verlaagd en aangaf bereid te zijn om, indien nodig, terug te keren naar negatieve rentetarieven.

Wij denken dat de ECB in een soortgelijke situatie hetzelfde zou doen. Ook Canada verlaagde gisteren de rente met 50 basispunten, wat een bredere trend van renteverlagingen onderstreept.

Impact op risico activa

De renteverlagingen worden als positief gezien voor risicovollere beleggingen. Ze bieden een tegenwicht aan de verwachte verslechtering van bedrijfsresultaten, vooral in de industriële sectoren. De vraag blijft echter in hoeverre deze ontwikkelingen al zijn ingeprijsd in de huidige marktwaarderingen. Wij denken dat dit grotendeels het geval is bij aandelen

Een rol voor de ECB in het economische herstel

Het lijkt waarschijnlijk dat de ECB een actievere rol zal spelen in het aanjagen van de Europese economie. Hoewel het formeel niet de taak van de ECB is om de besluitvorming in Brussel te versnellen, heeft zij indirect wel invloed. De trage besluitvorming vanuit Brussel heeft de groeimotor van Europa namelijk deels doen stagneren.

Mocht het nodig zijn, dan verwachten wij dat de ECB ook opnieuw obligaties op haar balans zal nemen, bijvoorbeeld staatsobligaties van landen als Frankrijk. Dit zou verdere steun kunnen bieden aan de Europese economie.

Conclusie

De beslissing van de ECB wordt overwegend als gunstig gezien voor de trend op de financiële markten. Het wijst op een bredere bereidheid om de economie te ondersteunen, zelfs als dit betekent dat meer onconventionele maatregelen nodig zijn. Dit kan een belangrijke rol spelen in het herstel van de Europese groeimotor en het verbeteren van de vooruitzichten voor risicovolle activa zoals aandelen.

  • Rentebesluit ECB: De basisrentetarieven van de ECB worden met 25 basispunten verlaagd. De nieuwe tarieven per 18 december 2024 zijn 3,00% voor de depositofaciliteit, 3,15% voor basisherfinancieringstransacties en 3,40% voor de marginale beleningsfaciliteit.
  • Inflatievooruitzichten: De inflatieverwachtingen zijn geactualiseerd. De inflatie wordt geschat op 2,4% in 2024, 2,1% in 2025, 1,9% in 2026 en 2,1% in 2027. De inflatie exclusief energie en voedingsmiddelen zal respectievelijk 2,9%, 2,3%, en 1,9% bedragen in 2024, 2025 en 2026-2027.
  • Onderliggende inflatie: Maatstaven van onderliggende inflatie suggereren dat inflatie op middellange termijn stabiel blijft rond 2%. Binnenlandse inflatie is licht gedaald, maar lonen en prijzen passen zich met vertraging aan.
  • Economische groei: Een trager economisch herstel wordt verwacht. De projecties voor de economische groei zijn 0,7% in 2024, 1,1% in 2025, 1,4% in 2026, en 1,3% in 2027. Het herstel wordt ondersteund door stijgende reële inkomens en bedrijfsinvesteringen.
  • Financieringsvoorwaarden: Kredieten worden minder duur door de renteverlaging, maar financieringsvoorwaarden blijven krap vanwege het restrictieve monetaire beleid.
  • Asset Purchase Programme (APP) en Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP): Het APP-portfolio wordt in een gelijkmatig tempo afgebouwd. De PEPP-portefeuille daalt met gemiddeld €7,5 miljard per maand, en herinvesteringen in het PEPP eindigen in 2024.
  • Herfinancieringstransacties: Banken betalen deze maand de resterende bedragen terug uit de gerichte langerlopende herfinancieringstransacties, wat een normalisatie van de balans betekent.
  • Flexibiliteit van beleid: De ECB benadrukt dat het niet vooraf vastligt welk rentetraject wordt gevolgd. Het transmissiebeschermingsinstrument staat paraat om marktverstoringen tegen te gaan en prijsstabiliteit te waarborgen.
Monetairbeleidsbeslissingen
De Europese Centrale Bank (ECB) is de centrale bank van de lidstaten van de Europese Unie die op de euro zijn overgegaan. Onze hoofdtaak is het handhaven van prijsstabiliteit in het eurogebied, waardoor de koopkracht van de gemeenschappelijke munt in stand wordt gehouden.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.