Navigation

Herhaling: Podcast & artikel: ECB: vandaag nog geen wijziging verwacht

audio-thumbnail
Podcast ECB: morgen nog geen wijziging verwacht
0:00
/329.283025

Vandaag de ECB bijeen om over de rente te vergaderen. De verwachting is dat de ECB de rentetarieven ongewijzigd zal laten. Wat dat betreft zal de vergadering een non-event zijn. Waar het vooral om gaat, is of er een duidelijker signaal wordt gegeven wanneer de rente wel zal worden verlaagd.

ECB-functionarissen waarschuwden eerder in januari voor voorbarige verlagingen. Dit is goed door de markt verwerkt. Wij rekenen erop dat de ECB ergens in het tweede kwartaal de rente gaat verlagen, echter alleen als de Fed ook al een renteverlaging heeft doorgevoerd.

Het is begrijpelijk dat centrale banken voorzichtig zijn, want zodra het pad van dalingen wordt ingezet, is er eigenlijk geen weg meer terug. Anders zou het de markten verstoren.

Dat houdt in dat bij de eerste officiële renteverlagingen door centrale banken het startschot is gegeven voor een langdurig patroon van een steeds lagere rente, tenzij er buitengewone factoren zich voordoen.

Hoewel de rente dan steeds verder wordt verlaagd, kunnen centrale banken ook wel eens een pauze inlassen. Dat is echter niet erg. Het gaat erom dat, net als in het verleden, een trend vaak meerdere jaren blijft aanhouden bij centrale banken.

De conclusie

Eigenlijk blijft de conclusie dat of de rente nu op de korte termijn wordt verlaagd of iets later, de rente zal worden verlaagd. Dat is bullish voor risico-activa.

Economische factoren, waaronder inflatiedynamiek en geopolitieke risico's dragen bij aan de timing van renteverlagingen. Sommige economen voorspellen een beleidswijziging in april en verwachten een verlaging van 150 basispunten dit jaar.

Er bestaan echter verschillende meningen bij economen over de mogelijke timing van de verlagingen, met tegenstrijdige opvattingen over de mogelijkheid van een renteverlaging in april.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.