Navigation

Elia: met cijfers - grote investeringen op komst - visie op het aandeel

Elia: met cijfers - grote investeringen op komst - visie op het aandeel

Elia Group [Elia] $ELI, een belangrijke speler in elektriciteitstransmissie in Europa, presenteerde zijn financiële resultaten voor het eerste kwartaal van 2024. Het bedrijf meldde een verwachte nettowinst voor 2024 tussen €335 miljoen en €385 miljoen.

Elia Group blijft investeren in infrastructuur en duurzame energieprojecten in België en Duitsland, en heeft zijn financiële vooruitzichten voor 2024 bevestigd. De sterke en zwakke punten van het bedrijf worden hieronder besproken, met een nadruk op de uitdagingen en mogelijkheden in de markt.

Onze visie op het aandeel

Momenteel zijn we een neutraal voor het aandeel Elia dat qua prijs gedreven actie op het aandeel nog niet overtuigd. De cijfers tonen aan dat er aanzienlijke investeringen aankomen, wat gunstig is voor de toekomst. Echter, de financiële resultaten zijn gemengd, waardoor we voorzichtig blijven. Hier zijn de belangrijkste redenen voor onze neutrale houding.

  • Grote investeringen met risico's: Elia Group plant aanzienlijke investeringen in zowel België (€1,4 miljard) als Duitsland (€3,3 miljard) voor 2024. Hoewel deze investeringen noodzakelijk zijn voor de uitbreiding en verbetering van de infrastructuur, brengen ze ook aanzienlijke financiële risico's met zich mee. De uitvoering van deze projecten is afhankelijk van externe factoren zoals marktschommelingen, regelgeving en mogelijke vertragingen.
  • Verliezen in niet-gereguleerde segmenten: Het niet-gereguleerde segment en Nemo Link zullen naar verwachting een verlies rapporteren van -€35 miljoen tot -€45 miljoen. Dit verlies kan de totale winstgevendheid van het bedrijf beïnvloeden en moet nauwlettend worden gevolgd.
  • Financieringskosten en schuldenlast: De geplande investeringen zullen naar verwachting leiden tot extra financieringskosten van ongeveer €20 miljoen tot €25 miljoen voor zowel bestaande als nieuwe schulden. De schuldenlast van het bedrijf zal daardoor toenemen, wat een negatieve impact kan hebben op de financiële stabiliteit op lange termijn.

Sterke punten

  • Vooruitgang in duurzame projecten: Elia Group boekt aanzienlijke vooruitgang op het gebied van decarbonisatie en elektrificatie, met nieuwe hoogspanningslijnen en vergunningen voor belangrijke infrastructuurprojecten.
  • Financiering en liquiditeit: Het bedrijf heeft met succes financiering verkregen voor zijn investeringsprogramma, inclusief een termijnlening van €300 miljoen en een groene obligatie van €800 miljoen.
  • Internationale uitbreiding: De overname van een minderheidsbelang in energyRe Giga Projects breidt de activiteiten van Elia Group uit naar de Amerikaanse markt.

Zwakke punten

  • Hoge investeringskosten: Elia Group plant aanzienlijke investeringen in zowel België (€1,4 miljard) als Duitsland (€3,3 miljard) voor 2024, wat financiële druk kan veroorzaken.
  • Verliezen in niet-gereguleerde segmenten: Het niet-gereguleerde segment en Nemo Link zullen naar verwachting een verlies rapporteren van -€35 miljoen tot -€45 miljoen.
  • Risico's in externe factoren: De realisatie van het investeringsprogramma is onderhevig aan externe risico's, zoals marktschommelingen en regulatoire veranderingen.

Samenvatting van de resultaten

Elia Group rapporteerde geen specifieke cijfers voor omzet, bruto marge of operationele marge in het eerste kwartaal van 2024. De verwachte nettowinst voor 2024 ligt tussen €335 miljoen en €385 miljoen, met een aangepaste rendement op eigen vermogen (ROE) van 7% tot 8%.

Het bedrijf heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in infrastructuurprojecten zoals de Nordring Berlin en het Ostwind 3 project. Ook werd een minderheidsbelang in energyRe Giga Projects verworven voor een investering van US$400 miljoen.

Outlook en verwachtingen

Voor 2024 verwacht Elia Group een nettowinst tussen €335 miljoen en €385 miljoen. De investeringen in België worden geraamd op €1,4 miljard en in Duitsland op €3,3 miljard. De niet-gereguleerde segmenten en Nemo Link zullen naar verwachting een verlies rapporteren. De financiële vooruitzichten zijn positief, maar de realisatie van de investeringsprogramma's is afhankelijk van externe factoren.

Toekomstige verwachtingen van management

Het management van Elia Group heeft aangegeven dat de financiële vooruitzichten voor 2024 zijn bevestigd. Het bedrijf verwacht aanzienlijke investeringen te doen in duurzame energieprojecten en infrastructuur, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Deze investeringen zijn cruciaal voor de strategische groei en het verbeteren van de liquiditeit van het bedrijf.

Conclusie

Elia Group bevindt zich in een overgangsfase met aanzienlijke investeringen in duurzame energie en infrastructuur. Hoewel de financiële vooruitzichten positief zijn, blijven er risico's verbonden aan de hoge investeringskosten en externe factoren. We blijven neutraal over het aandeel totdat er meer duidelijkheid komt over de financiële prestaties en de impact van de geplande investeringen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.