Navigation

Herhaling: Elia: verhoogt vooruitzichten - kans op heroverweging visie

Herhaling: Elia: verhoogt vooruitzichten - kans op heroverweging visie

[Dit bericht is op woensdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Elia $ELI heeft in de eerste zes maanden van 2024 aanzienlijke groei laten zien in zowel inkomsten als winst, wat heeft geleid tot een opwaartse bijstelling van de vooruitzichten voor het volledige jaar.

Visie op het aandeel

De energietransitiesector profiteert momenteel van groei en een sterke vraag naar energie, wat bedrijven zoals Elia ten goede komt. Ondanks de verhoogde vooruitzichten zijn er nog steeds aanzienlijke tijd en investeringen nodig om aan de vraag te voldoen en verdere groei te ondersteunen. Echter, Elia heeft ook al aanzienlijk investeringen gedaan die op een dag resultaat gaan opleveren.

Gezien de sterke financiële prestaties en de verhoogde vooruitzichten, gaan we onze voorzichtige visie, die terecht was gezien de beweging van het aandeel, misschien heroverwegen.

De sector blijft veelbelovend, en Elia ligt op koers om belangrijke netinvesteringen te realiseren die bijdragen aan energieoplossingen. Als we iets wijzigen, komen we daar uiteraard op terug.

De cijfers

De omzet van Elia steeg met 1,3% tot 1,91 miljard euro. De EBITDA nam toe met 11,9% en bereikte 678,1 miljoen euro, terwijl de EBIT met 14,7% groeide tot 385,8 miljoen euro. De nettowinst van Elia klom met 11,8% tot 181,6 miljoen euro. De winst per aandeel kwam uit op 2,47 euro, vergeleken met 2,21 euro in dezelfde periode van 2023.

Op basis van deze sterke prestaties heeft Elia de vooruitzichten voor het volledige jaar naar boven bijgesteld. De nettowinst voor 2024 wordt nu geschat tussen 355 miljoen en 395 miljoen euro, terwijl de eerdere schatting lag tussen 335 en 385 miljoen euro.

Van deze winst wordt verwacht dat tussen 200 en 220 miljoen euro uit België komt en tussen 260 en 290 miljoen euro uit Duitsland. Het niet-gereguleerde segment en Nemo Link zullen vermoedelijk een verlies opleveren van 30 tot 35 miljoen euro. Ondanks deze verliezen blijft het rendement op eigen vermogen naar verwachting tussen 7 en 8%.

Elia heeft in de eerste helft van 2024 een recordbedrag van 1,73 miljard euro geïnvesteerd, een stijging van bijna 915 miljoen euro vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze investeringen zijn vooral gericht op de uitbreiding van het elektriciteitsnet, offshore-ontwikkelingen en technologische innovaties.

CEO Catherine Vandenborre benadrukte dat deze investeringen aantonen dat het ambitieuze investeringsprogramma van Elia volop in uitvoering is, en dat het bedrijf op koers ligt om belangrijke netinvesteringen te realiseren die de duurzame energietransitie zullen versnellen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.