Navigation

Herhaling: Eli Lilly: verhoogt outlook bij sterke cijfers - opmerking Free Ride - update

Herhaling: Eli Lilly: verhoogt outlook bij sterke cijfers - opmerking Free Ride - update

[Dit bericht is op donderdag in de feed geplaatst en wordt nu onbewerkt herhaald.]

Eli Lilly[Lilly] $LLY heeft in het tweede kwartaal van 2024 indrukwekkende financiële resultaten geboekt, die de verwachtingen van Wall Street ver overtroffen. Ook is de outlook weer verhoogd.

De omzet steeg met 36% tot 11,30 miljard dollar, grotendeels aangedreven door de sterke prestaties van de medicijnen Mounjaro en Zepbound. Het bedrijf rapporteerde een nettowinst van 2,97 miljard dollar, een stijging van 68% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Op basis van de aangepaste cijfers steeg de winst per aandeel (WPA) naar 3,92 dollar, tegenover 2,11 dollar vorig jaar.

De verkoop van Zepbound bereikte 1,24 miljard dollar in het tweede kwartaal, wat ruim boven de verwachtingen van analisten lag. Mounjaro genereerde 3,09 miljard dollar aan omzet, meer dan drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Deze sterke resultaten hebben ertoe geleid dat Eli Lilly zijn omzetprognose voor het hele jaar met 3 miljard dollar heeft verhoogd. De verwachte jaaromzet ligt nu tussen de 45,4 en 46,6 miljard dollar. Bovendien is de verwachte aangepaste WPA voor het hele jaar verhoogd naar een range van 16,10 tot 16,60 dollar per aandeel.

Visie op het aandeel

Eli Lilly heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een robuuste en innoverende speler in de farmaceutische industrie. De indrukwekkende resultaten van het tweede kwartaal van 2024 versterken onze positieve visie op het aandeel die we ook al hadden. De aanzienlijke omzet- en winstgroei, gedreven door de sterke prestaties van Mounjaro en Zepbound, getuigen van een solide strategie en een sterk productportfolio.

Het bedrijf heeft aangetoond in staat te zijn om zijn productiecapaciteit effectief uit te breiden, wat essentieel is om te voldoen aan de toenemende vraag naar hun medicijnen.

Bovendien laat de goedkeuring van nieuwe producten zoals Kisunla en de positieve resultaten uit klinische onderzoeken zien dat Eli Lilly continu innoveert en voorop loopt in het ontwikkelen van behandelingen voor ernstige aandoeningen.

De stijging van de vrije kasstroom en de aanzienlijke bedragen die zijn teruggegeven aan aandeelhouders via dividenduitkeringen en de inkoop van eigen aandelen, benadrukken de sterke financiële positie van het bedrijf. Dit zorgt voor een aantrekkelijke waardepropositie voor beleggers en biedt vertrouwen in de toekomst.

Gezien de voortdurende sterke prestaties en de positieve vooruitzichten, zou Eli Lilly een waardevolle toevoeging zijn aan onze Free Ride Portfolio. De huidige aandelenprijs is echter relatief hoog (niet te verwarren met duur, gaat dus om de koers), wat het aandeel te dominant zou maken binnen een gebalanceerde portefeuille.

Als we een startkapitaal van 100.000 euro zouden gebruiken als uitgangspunt, zou Eli Lilly direct worden opgenomen vanwege de sterke fundamenten en het potentieel om de markt op lange termijn te overtreffen. Zie hier de uitleg van de Free Ride Portfolio.

Ook is het aandeel gecorrigeerd wat het extra aantrekkelijk maakt nu het aandeel onderkant van haar stijgende trend kanaal ligt. Het betekent niet per se dat de bodem is bereikt, maar het betekent wel, zelfs als het aandeel meer zou dalen dat we er rekening mee houden dat dit gemiddelde stijgingskanaal weer word bereikt daarna.

Wel zitten we al langer op een koop, exclusief de Free Ride Portfolio waar we onlangs mee zijn begonnen, en wat dat betreft profiteren we wel. Maar na een aandelenplaatsing gaan we waarschijnlijk het aandeel dus ook toevoegen tot deze Free Ride Porfolio.

Je mag stellen dat de cijfers absoluut verrassend sterk zijn, zeker na de wat matige cijfers van Novo Nordisk. Het toont aan dat Eli Lilly de zaken wel heel goed voor elkaar heeft.

Met andere woorden. De financiële prestaties van Eli Lilly in het tweede kwartaal van 2024 waren uitzonderlijk sterk, wat heeft geleid tot een verhoogde omzet- en winstprognose voor het hele jaar. Terwijl het bedrijf blijft investeren in onderzoek en ontwikkeling en geconfronteerd wordt met enkele kleine bijzondere lasten, blijven de vooruitzichten positief dankzij de sterke vraag naar hun toonaangevende medicijnen. Wij blijven bullish.

Sterke punten

  • Stijgende omzet: De omzet steeg met 36% naar 11,30 miljard dollar, voornamelijk gedreven door de sterke verkoop van Mounjaro en Zepbound. De aanzienlijke omzetgroei werd verder ondersteund door de prestaties van andere medicijnen zoals Verzenio en Jardiance. Dit laat zien dat Eli Lilly een divers en sterk productportfolio heeft dat bijdraagt aan de algehele groei.
  • Winstgroei: De nettowinst nam toe met 68% tot 2,97 miljard dollar, terwijl de aangepaste WPA met 86% steeg tot 3,92 dollar. Deze indrukwekkende winstgroei wijst op een efficiënte kostenstructuur en sterke operationele prestaties, ondanks de verhoogde investeringen in onderzoek en ontwikkeling.
  • Verhoogde outlook: De omzetprognose voor het hele jaar is verhoogd met 3 miljard dollar, en de aangepaste WPA is nu 16,10 tot 16,60 dollar per aandeel. Dit weerspiegelt het vertrouwen van het management in de voortgezette sterke prestaties van hun belangrijkste producten en de succesvolle uitvoering van hun strategie.
  • Succesvolle productlanceringen: De lancering van nieuwe producten zoals Zepbound en de sterke prestatie van Mounjaro dragen aanzienlijk bij aan de groei. Zepbound, een wekelijkse injectie voor gewichtsverlies, behaalde in het tweede kwartaal 1,24 miljard dollar aan verkoop, wat de schattingen van analisten ruimschoots overtrof. Mounjaro, gebruikt voor de behandeling van diabetes, genereerde 3,09 miljard dollar, meer dan driemaal de verkoop van het voorgaande jaar.
  • Groei buiten de VS: De internationale omzet steeg met 25% tot 3,47 miljard dollar, gedreven door de lancering van Mounjaro KwikPen in verschillende markten. Deze groei toont aan dat Eli Lilly succesvol is in het uitbreiden van zijn wereldwijde aanwezigheid en het verhogen van de toegang tot zijn innovatieve behandelingen in internationale markten.
  • Verbeterde brutomarge: De brutomarge steeg met 40% tot 9,13 miljard dollar, goed voor 80,8% van de omzet. Dit werd voornamelijk gedreven door een gunstige productmix en hogere gerealiseerde prijzen. De stijging in de brutomarge toont aan dat Eli Lilly efficiënt opereert en in staat is om kosten te beheersen terwijl het waarde toevoegt aan zijn producten.
  • Innovatie en goedkeuringen: Eli Lilly behaalde belangrijke mijlpalen in zijn pijplijn, waaronder de goedkeuring van Kisunla voor de behandeling van Alzheimer en Jaypirca in Japan voor de behandeling van mantelcellymfoom. Daarnaast zijn er positieve resultaten gemeld uit klinische onderzoeken met tirzepatide voor de behandeling van hartfalen en obesitas. Deze innovaties benadrukken de voortdurende inzet van het bedrijf voor het ontwikkelen van nieuwe en effectieve behandelingen voor ernstige aandoeningen.

Zwakke punten

  • Kostenstijgingen: Onderzoeks- en ontwikkelingskosten stegen met 15% tot 2,71 miljard dollar, wat een aanzienlijke investering vereist. Deze kosten zijn essentieel voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen, maar kunnen op korte termijn de winstgevendheid drukken.
  • Bijzondere lasten: Er waren afschrijvingen en bijzondere lasten van 435 miljoen dollar, gerelateerd aan verwachte juridische betalingen.
  • Andere uitgaven: Hogere nettoverliezen op investeringen in effecten en hogere rente-uitgaven droegen bij aan een netto andere uitgave van 197,6 miljoen dollar. Dit wijst op de noodzaak om de investeringsportefeuille en schuldenlast zorgvuldig te beheren om onverwachte kosten te minimaliseren.

Vrije kasstroom en inkoop van eigen aandelen

Eli Lilly meldde een sterke vrije kasstroom (FCF) in het tweede kwartaal van 2024. De vrije kasstroom bedroeg 2,2 miljard dollar, een stijging van 25% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging werd voornamelijk gedreven door de verbeterde operationele winstgevendheid en efficiënte werkkapitaalbeheer.

Het bedrijf heeft in het tweede kwartaal ook 1 miljard dollar teruggegeven aan aandeelhouders via dividenduitkeringen en de inkoop van eigen aandelen. Eli Lilly blijft zich inzetten om kapitaal terug te geven aan zijn aandeelhouders terwijl het blijft investeren in zijn pijplijn en productlanceringen.

Vooruitzichten

Eli Lilly heeft zijn vooruitzichten voor het hele jaar verhoogd, waarbij de omzet nu wordt verwacht tussen de 45,4 en 46,6 miljard dollar, een stijging van 3 miljard dollar aan beide uiteinden van de range. Dit optimisme wordt voornamelijk gedreven door de sterke prestaties van Mounjaro en Zepbound en verbeterde productiecapaciteit. De aangepaste WPA-prognose is verhoogd naar een range van 16,10 tot 16,60 dollar, een significante stijging van de eerdere verwachting van 13,50 tot 14 dollar per aandeel.

Uitspraken van de CEO

David A. Ricks, de voorzitter en CEO van Eli Lilly, merkte op: "Mounjaro, Zepbound en Verzenio hebben bijgedragen aan onze sterke financiële prestaties in het tweede kwartaal. We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt in onze productie-uitbreidingsagenda en zien wereldwijd groei in onze medicijnen voor kanker, neurologische aandoeningen en auto-immuunziekten. De recente goedkeuring van Kisunla voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer markeert een belangrijk moment in onze geschiedenis en benadrukt de tberadenheid en capaciteiten van onze wetenschappers en teams."

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.