Navigation

Ethereum: Vitalik Buterin - exit games for EVM-validiums - de terugkeer van Plasma

Een artikel van Vitalik Buterin van Ethereum. Exit games for EVM-validiums: de terugkeer van Plasma.

Plasma is een categorie van blockchain-schaaloplossingen die alle gegevens en berekeningen, behalve stortingen, opnames en Merkle-roots, off-chain mogelijk maken. Dit opent de deur naar zeer grote schaalvoordelen die niet belemmerd worden door on-chain gegevensbeschikbaarheid.

Plasma werd voor het eerst bedacht in 2017 en heeft veel iteraties gezien in 2018, met name Minimal Viable Plasma, Plasma Cash, Plasma Cashflow en Plasma Prime.

Plasma is sindsdien grotendeels verdrongen door rollups, voornamelijk vanwege (i) grote kosten voor opslag van client-side gegevens en (ii) fundamentele beperkingen van Plasma die het moeilijk maken om verder te generaliseren (specificeren) dan betalingen, zo schijft Buterin.

De opkomst van geldigheidsbewijzen (ook wel ZK-SNARKs genoemd) geeft reden om deze beslissing te heroverwegen, aldus de oprichter van Ethereum.

Het grootste probleem om Plasma voor betalingen te laten werken, de opslag van gegevens aan de kant van de client, kan efficiënt worden aangepakt met geldigheidsbewijzen.

Geldigheidsbewijzen bieden ook een breed scala aan tools waarmee een op Plasma lijkende keten gemaakt kan worden die een Ethereum Virtual Machine (EVM) uitvoert.

Hoewel de beveiligingsgaranties van Plasma niet alle gebruikers zouden dekken, omdat de fundamentele redenen voor de onmogelijkheid om exitgames van het Plasma-type uit te breiden naar veel soorten complexe toepassingen nog steeds bestaan, zou toch een zeer groot percentage van de activa in de praktijk veilig kunnen worden gehouden.

In het aangehechte artikel beschrijft Buterin hoe de ideeën van Plasma kunnen worden uitgebreid om dit te bereiken.

Exit games for EVM validiums: the return of Plasma

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.