Navigation

Crypto: en de volgende die zegt dat Ethereum in 'deep trouble' zit

Crypto: en de volgende die zegt dat Ethereum in 'deep trouble' zit

Ethereum zit in diepe problemen, zo schrijft Justin Bons. Hij is niet de eerste die dit zegt en ook gisteren hebben we hier reeds aandacht aan besteed. Dat Uniswap (UNI) off-chain gaat, is de laatste nagel aan de doodskist, volgens Bons. Alle applicaties verhuizen nu naar concurrerende Layer 1- en Layer 2-oplossingen.

De inkomsten van Ethereum storten in, en UNI was de grootste klant die fees betaalde. Nu blijft Ethereum achter, irrelevant en gebroken. Ethereum is uitgespeeld. Wat had de markt verwacht nadat al het gebruik naar concurrerende ketens is geduwd via L2-scaling?

Vanuit het perspectief van Ethereum is dit een rampzalige keuze geweest. Het cypherpunk-ideaal van Ethereum is verraden voor de financiering van L2-venture capital, terwijl de ultrasound money-meme is verslagen door L2-scaling.

Dit werd duidelijk toen Dank Sharding werd geïmplementeerd, zoals te zien is in de bovenstaande grafiek. De grafiek toont dat wanneer gebruikers van Layer 1 overstappen, er veel minder fees op Layer 1 terechtkomen, wat de burn-rate vermindert (van ETH).

Dit had van het begin af aan duidelijk moeten zijn. Dit gebruik en de bijbehorende inkomsten worden nu opgeëist door de L2’s, die vooral op zoek zijn naar winst.

Dit maakt het parasitair, aangezien slechts een fractie van de fees terugvloeit naar Layer 1, terwijl de winstgevende entiteiten de rest behouden. Ondertussen lobbyen deze partijen om de beschikbare ruimte op Ethereum's Layer 1 te beperken.

Deze bovenstaand grafiek, gedeeld door @Unchained_pod, (@Unchained_pod) toont zelfs aan dat voor elke dollar die naar Layer 1 gaat, Optimism (OP) er 300 houdt. Als dat geen uitbuiting is, weet Bons niet wat het wel is.

EIP-4844 (van Etehereum) heeft dit proces alleen maar versneld door de L2’s een goedkope plek te bieden om hun data op te slaan, terwijl Layer 1 gebruikers volledig worden genegeerd. Daarom is UNI gedwongen om elders heen te gaan.

Dat een swap nu meer dan 30 dollar kost op Ethereum is onacceptabel, net als een NFT-verkoop met een fee van 60 dollar. Wat is dit voor een clownswereld, zo vindt Bons.

Dit is in feite een grote middelvinger naar de ongelooflijke prestaties van Ethereum DeFi, aangezien ze het ecosysteem opbreken voor eigen gewin. Hoge fees "doden" altijd zowel de bruikbaarheid als innovatie.

Wat Bons betreft moet UNI zo ver mogelijk van Ethereum weg. De UNI Layer 2 krijgt toch zijn eigen validatieset, dus ze kunnen in de toekomst volledig pivoteren naar een eigen Layer 1, of ze zullen de UNI-app native op een alternatieve keten implementeren.

De enige reden om nog op Ethereum te werken is de veiligheid, maar op lange termijn is die veiligheid gebaseerd op inkomsten. Daarom bevindt Ethereum zich op een pad naar nergens, terwijl de L2’s al het leven eruit zuigen.

Bedrog

We hebben het allemaal gezien, we zijn niet dom, net zoals we het ook zagen gebeuren met Bitcoin. De waarheid legt alle corruptie bloot, aldus Justin Bons.

Ethereum is niet langer de "wereldcomputer" waar alle DeFi met elkaar kan communiceren: het is nu een gefragmenteerd ecosysteem van gecentraliseerde dienstverleners.

Het tegenovergestelde van wat Ethereum had moeten worden. Weet je nog, Ethereum 2.0? Het schalen van Layer 1 via "execution sharding"? Dat is inmiddels geïmplementeerd op NEAR en Elrond, met meer die zullen volgen. Ondertussen maken puur parallelle ketens een sterk punt door niet eens sharding te hoeven implementeren, terwijl ze toch voldoen aan de vraag.

De technologie is zo ver gevorderd dat we kunnen zeggen dat we het klassieke blockchain-trilemma in de praktijk hebben opgelost. De concessies in Ethereum’s “L2 scaling” zijn volstrekt onnodig geworden.

Terwijl de kernontwikkelaars van Ethereum blijven volhouden dat het schalen van Layer 1 met behoud van decentralisatie "onmogelijk" is, is deze situatie onhoudbaar, volgens Bons.

Conclusie van Justin Bons

Ethereum is feitelijk failliet, niet alleen intellectueel en ethisch, maar ook economisch. De meeste mensen zien de tekenen nog niet, omdat Ethereum nog leeft op de successen van het verleden.

Ethereum verdient te verliezen, en dat doet het ook al een jaar lang, terwijl het terrein verliest aan technologisch superieure concurrenten. Het succes van UNI is niet langer verbonden met het succes van Ethereum.

De cijfers liegen niet. Ethereum heeft zichzelf irrelevant gemaakt en zal blijven dalen terwijl het zichzelf vernietigt. De toekomst ligt nu bij de talloze alternatieven die klaarstaan.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.