Navigation

EU & China: extra invoerrechten op goedkope artikelen - media - implicaties

De Financial Times meldt dat de Europese Unie plannen heeft om douanerechten in te voeren op goedkope goederen die worden gekocht van Chinese online retailers zoals Temu en Shein.

Deze maatregel komt voort uit zorgen over oneerlijke concurrentie en de aanzienlijke hoeveelheid goedkope importproducten die zonder invoerrechten de EU binnenkomen door gebruik te maken van de huidige de minimis-regels.

Het invoeren van douanerechten op deze goedkope importproducten zal waarschijnlijk leiden tot hogere prijzen voor consumenten. Temu en Shein hebben hun succes grotendeels te danken aan hun zeer lage prijzen en agressieve marketingstrategieën.

Daarnaast kunnen de logistieke uitdagingen voor Temu en Shein toenemen. Beide bedrijven hebben gebruik gemaakt van een strategie waarbij individuele pakketten rechtstreeks naar consumenten worden verzonden om onder de waardegrens van de minimis-regel te blijven en zo invoerrechten te vermijden.

Door de nieuwe regelgeving zullen deze pakketten echter met douanerechten moeten worden verwerkt, wat kan leiden tot vertragingen en hogere operationele kosten.

Naast de financiële en logistieke impact, zal er ook meer nadruk liggen op naleving van regelgeving. Temu en Shein zijn al bekritiseerd en geconfronteerd met juridische uitdagingen met betrekking tot productveiligheid, milieuoverwegingen en arbeidsomstandigheden. Strengere importregels kunnen deze kwesties verder aan het licht brengen en aanpakken.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.