Navigation

Europa: macro data neutraal - inflatie - werkloosheid - inkoopmanagers index

In Europa zijn verschillende economische data uitgekomen. De inflatiedata voor de Europese Unie kwam uit op 2,6% in februari, vergeleken met 2,8% in januari. De daling was iets minder dan economen hadden verwacht. Deze hadden een verdere afkoeling verwacht van de inflatie, hoewel die ondertussen ver onder het hoogtepunt van 10,6% in oktober 2022 ligt.

De voedselinflatie daalde tot 4% van 5,6% en dat wordt natuurlijk wel als positief gezien. Er was ook een daling zichtbaar van de energieprijzen met 3,7%.

Het werkloosheidspercentage in de EU bedroeg in januari 6% en dat is weinig afwijkend ten opzichte van de 6,1% die zichtbaar was in december.

De inkoopmanagers index voor de industrie over februari kwam ook uit. Deze daalde in de laatste gemeten maand van 46,6 naar 46,5. Dit is de laagste stand in de afgelopen twee maanden.

Resumerend

All in all zijn de data te weinig afwijkend om een groot effect te sorteren op de financiële markten of op de beslissingen van de ECB. Hoewel de inflatie dan net iets boven de prognoses lag kan gesteld worden dat de afwijking klein is.

Dat de werkloosheid iets beter uitkwam dan verwacht is iets beter voor de economie. Ook deze afwijking is klein. Tegelijkertijd ligt de inkoopmanagers index voor de industrie er gewoonweg nog redelijk zwak bij.

Wij zien deze data als neutraal. De verwachting blijft dat de ECB zich aan het voorbereiden is op een renteverlaging. Die kan als je luistert naar ECB leden dan misschien wel wat later vallen dan dit voorjaar. Maar de data zullen geen verandering brengen in de veronderstelling dat we op weg zijn naar een daling van de rentecyclus.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.