Navigation

Markten: off-day aandelenmarkten - door rente

[In onze feed op scetrader.nl kunt u vandaag veel uiteenlopende artikelen met duiding vinden over aandelen, rente, crypto en andere zaken.]

Aandelenmarkten in Europa handelden vandaag terughoudend na stijgingen op Wall Street op vrijdag, maar ook een hogere kapitaalmarktrente. Onzekerheid heerste in Azië door China's kunstmatige maatregelen om de aandelenmarkt te ondersteunen, die maar niet lijken te helpen.

De opgelopen kapitaalmarktrente liep in de middag nog verder op na de ISM-services-cijfers in de VS. Dit zette toch een rem op de handel. Het zou eventueel kunnen wijzen (de stijging van de rente), dat de markt inderdaad toch wat gas gaat terugnemen.

De handel in Europa vertoonde wel selectieve vraag, met stijgingen in de chipsector, waaronder BESI, ASMI en ASML die later de winst uit handen gaven. Cyclische waarden zoals ArcelorMittal daalden. TomTom won weer, maar Avantium verloor 5%. Atos stortte in, omdat het in de financiële problemen zit.

Een gerucht over een fusie tussen Renault en Stellantis bleek onjuist, waardoor Renault de winst uit handen gaf.


De Amerikaanse beurs opende verdeeld, met Boeing onder druk vanwege problemen bij 50 vliegtuigen. De rest van de markt kenmerkt zich door winstnemingen en een positief rapport over NVIDIA van Goldman Sachs.

Er is echter een verdere versmalling zichtbaar in de hoeveelheid fondsen die de beurs dragen. Wel voegde Caterpillar zich bij de winnaars na de cijfers. Na de ISM-cijfers moest ook Wall Street terug.

Op de commodities-markt daalde olie door zorgen over China, terwijl goud ondanks een positief rapport van UBS terrein verloor. De dollar werd sterker.

Crypto presteerde relatief sterk en Bitcoin heroverde de grens van $43,000 in de vroege Amerikaanse handel. Later daalde Bitcoin toch weer onder deze grens.

De markten tonen momenteel een nauwere vorm van stijging, waarbij aandacht moet worden besteed aan mogelijke correcties. De onderliggende trend blijft echter opwaarts, maar markten moeten zich mogelijk nog meer aanpassen aan mogelijke latere renteverlagingen van de Federal Reserve, hoewel de kans juist lijkt toe te nemen voor een eerdere verlaging door de ECB.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.