Navigation

Europa: afwachtende tot iets hogere start voorzien - Fed - olie goud - Bitcoin

Europese markten worden momenteel iets hoger ingeschat in een afwachtende houding. De S&P 500-futures hebben overnight geen duidelijke richting aangeven.

Amerikaanse aandelen sloten vorige week positief af, herstellend van een aanvankelijke havikachtige reactie op het sterke banenrapport. De winsten op belangrijke indices bleven echter beperkt, aangezien marktdeelnemers zich voorbereiden op aanstaande risk-events, waaronder de Amerikaanse consumentenprijzen (CPI) en de vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC) die woensdag met een rentebesluit komt.

De Fed zal waarschijnlijk de rente deze week ongewijzigd houden. De markt is vooral benieuwd naar de persconferentie van Powell, de voorzitter van de Fed.

In Azië boekte de Nikkei vannacht terreinwinst nadat recente speculatie over de Bank of Japan (BoJ) werd teruggedrongen. Een mediabericht verduidelijkte dat recente opmerkingen van BoJ-gouverneur Ueda uit hun verband waren gehaald en er is geen bedoeling om iets te signaleren over de timing van een beleidswijziging.

De Amerikaanse dollar beweegt zonder significante richting ondermeer in afwachting van de vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) aanstaande donderdag.

De 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties vertonen weinig verandering. Bund-futures ontbreekt het aan richting. Ondertussen blijven de 10-jarige Japanse staatsobligaties onduidelijk bewegen met een gedempte vraag van extra aankopen door de BoJ.

Olie herstelde vrijdag, maar het opwaartse potentieel werd beperkt door de voorzichtige marktsfeer en het ontbreken van significante aanjagers. Er wordt echter steeds meer gespeculeerd dat de VS zijn strategische olievoorraden weer gaat aanvullen.

Goud is onder het niveau van 2.000 dollar gezakt. Bij industriële commodities heerst in Azië een voorzichtige stemming door deflationaire zorgen in China.

Bitcoin stond onder druk en daalde meer dan 5% in de vroege handel om kortstondig tot bijna 40.000 dollar te zakken. Ethereum onderging ook een aanzienlijke intraday-daling, ondanks het ontbreken van onmiddellijke nieuwsaanleidingen.

In geopolitieke ontwikkelingen drukte de Israëlische premier Netanyahu zijn afkeuring uit over Russische verklaringen tegen Israël bij de VN en de samenwerking van Rusland met Iran tijdens een gesprek met president Putin.

De Nationale Veiligheidsadviseur van Israël, Hanegbi, suggereerde dat Israël mogelijk oorlog moet voeren tegen Hezbollah nadat Hamas verslagen is. Hij zei dat Israël de gevaren van de huidige situatie in het noorden met de troepen van Hezbollah aan de grens niet langer durft te tolereren.

Hezbollah reageerde door te stellen dat Israëlische luchtaanvallen in Zuid-Libanon een nieuwe escalatie markeren, maar dat dit hen niet zal weerhouden van het verdedigen van Libanon en het ondersteunen van Gaza. Bovendien zou Hezbollah reageren op de Israëlische "escalatie" met nieuwe aanvallen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.