Navigation

Markten: Europa weer lager - scepticisme winsten Amerika

Even een korte tussentijdse update van de gang van zaken in Europa, waar de koersen overwegend in de min staan. De belangrijkste indices, waaronder Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Brussel, staan tussen de 0,3 en 0,9 procent lager. De handel kijkt aan tegen opnieuw een lagere luxesector: Hugo Boss is de zoveelste die een omzetwaarschuwing heeft gegeven. We zouden daar niets mee doen.

Tevens zien we dat de handel niet kan meekomen met het ongebreidelde optimisme in Amerika, waarbij wel gesteld mag worden dat de rente waarschijnlijk ondersteunend gaat worden voor de aandelenmarkten. Dit nadat Powell gisteren niets nieuws zei, maar zich relaxed uitliet.

Momenteel zien we dat de tienjarige kapitaalmarktrente weer iets is gedaald. Tegelijkertijd zien we dat de futuresmarkt in Amerika een gedeelte van de eerdere winsten uit handen heeft gegeven en nu wat lager noteert.

Goud blijft doordenderen naar nieuwe records. De olieprijs is iets lager en bij crypto zien we aanzienlijke winstnemingen. De prijs van Bitcoin staat 2,5% in de min op 63.300 dollar. Zoals gezegd vragen we ons af of dit alweer echt de nieuwe upturn is in crypto of dat het nog langer moet consolideren.

Zoals de zaken er nu voor staan, gaan we dus niet mee hypen met Amerika. Sterker nog, we moeten maar eens kijken wat Amerika vanmiddag gaat doen. Voor alle duidelijkheid, we zijn niet negatief over de onderliggende trend, maar de ongebreidelde kooplust die nu zichtbaar is, wijst op een markt die misschien niet geheel in evenwicht is.

Kijken we naar aandelen individueel, dan zien we momenteel in Amsterdam dat deze DSM-Firmenich een kleine winst boekt, terwijl Prosus 2% daalt vanwege de onzekerheden in China. Wel blijven wij nog steeds op een stijging zitten in Prosus.

De chipwaarden liggen verdeeld, met ASML een procent lager dat morgen met de cijfers komt. Daar komen we later vandaag nog op terug.

Op de Brusselse beurs is het beeld evenmin veel beter, waarbij Argenx een procent wint door een doorbraak in China. Daar hebben we op onze website reeds een artikel over geschreven. Parijs doet het zwak, zoals we vertelden, met luxe weer lager en de banken die weer niet kunnen meekomen. Op de Duitse beurs, naast de zwakte in Hugo Boss, is ook de rest van de markt overwegend in de min. Met andere woorden, de meeste aandelen staan momenteel lager.

Het beeld is veel minder positief dan in Amerika. We kunnen dus constateren dat de financiële markten in Europa een terughoudende houding aannemen. We moeten vanmiddag maar eens kijken wat Amerika gaat doen.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.