Navigation

Morning call: verdeelde signalen - kans op plussen - Azië hoger - crypto defensief

Europa zal waarschijnlijk verdeeld starten met een mix aan impulsen. Daarbij zijn bedrijfsresultaten gemixt met de kans dat ASML de handel weer op sleeptouw neemt in Amsterdam. De AEX kan wel eens de 800-grens als psychische steun gaan gebruiken. Dat zou inhouden dat ondanks een misschien verdeelde start er ruimte zou zijn om te stijgen. Dat geldt ook voor andere Europese beurzen. Wel zijn de eerste headlines van STMicroelectronics zwakker dan verwacht. De Amerikaanse futures liggen er op basis van fair value verdeeld bij.

Op Wall Street werden de indices in de loop van de sessie minder enthousiast. Wel wisten de S&P 500 en de Nasdaq weer hoger te sluiten. Dupont daalde sterk en Netflix was een grote winnaar. Nabeurs is IBM gestegen op de cijfers en Tesla is met 6% gedaald na de cijfers.


In Azië is een vriendelijke stemming zichtbaar. Aandelen gerelateerd aan China staan hoger met Shanghai ruim 2,5% beter. Aandelen stijgen een dag nadat de centrale bank de reservevereisten voor banken verlaagde. De People's Bank of China (PBoC) kondigde eerder aan dat ze begin volgende maand de hoeveelheid fondsen zou verminderen die banken verplicht zijn aan te houden als reserves om zo de kwakkelende economie te stimuleren. De reservevereisten voor banken worden vanaf 5 februari met 50 basispunten verlaagd, wat volgens PBOC-gouverneur Pan Gongsheng 1 biljoen yuan ($140 miljard) aan langlopend kapitaal zal opleveren.

Aandelen van elektrische voertuigfabrikanten en leveranciers van Tesla in de Asia-Pacific dalen nadat de Amerikaanse EV-marktleider waarschuwde voor een sombere groei van het volume. Nio levert 7% in, er is een daling van 5% voor Li Auto en een daling van 3% voor BYD. LG Display, ook een leverancier van Tesla, laat een daling van 4% zien.


Qua rente is het vlak tot vriendelijk. Het BBP van Zuid-Korea groeide in het vierde kwartaal op jaarbasis met 2,2% en op kwartaalbasis met 0,6%, en overtrof daarmee de verwachtingen. Toch blijft de verwachting dat in Zuid-Korea ruimte komt voor renteverlagingen. Vandaag vergadert de ECB waar een ongewijzigde rente wordt verwacht.


Bij valuta is er ook een vlak beeld zichtbaar. Waarschijnlijk zal er na de ECB-beslissing meer actie zijn. Bij commodities blijft olie redelijk liggen. Goud is fractioneel hoger, maar er is geen duidelijke trend te zien behalve dat wordt geprobeerd de grens rond de 2000 vast te houden.

Crypto is in Azië iets lager gegaan. De markt begint ook steeds meer te twijfelen over een spoedige goedkeuring van een spot ETF voor Ethereum. Bitcoin is ook weer lager met het aanbod vanuit Grayscale boven de markt. Ook zouden er nog steeds zogenaamde whales aan de verkoopzijde manoeuvreren.

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.