Navigation

EU: registraties van nieuwe auto's - BMW - STLAP - VW - TSLSA - visie

In juli zijn de registraties van nieuwe auto's in Europa met 15,2% gestegen, wat de twaalfde opeenvolgende maand van groei was. Dit blijkt uit gegevens van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA) die op deze woensdag zijn gepubliceerd.

De gegevens zijn bemoedigend. Dit wordt mede veroorzaakt door een herstel van de verstoorde toeleveringsketens. Dit gold echter niet voor Stellantis. De cijfers geven ons een signaal om in ieder geval in BMW $BMW te blijven zitten.

Ook kunnen de gegevens mogelijk een impuls geven aan Tesla $TSLA. In de media wordt gemeld dat deze cijfers zeer sterk zijn toegenomen, maar we hebben (voor nu) twijfels of er geen fout in deze data zit.  We hebben hier een positie in, maar we hebben deze positie verkleind en gaan niet op de gegevens reageren door de positie te vergroten.

Stellantis $STLAP, dat heeft geworsteld met logistieke problemen en autoleveringen in Europa, meldde een daling van 6,1% in de verkoop in juli. Het aandeel is echter goedkoop en staat op de watchlist. Nu doen we echter nog niks met Stellantis. Ook vanwege het koers gedreven patroon dat matig is, ondanks een hoog dividend.

Volkswagen $VW, de grootste autobouwer in Europa, meldde een stijging van de verkoop met 17,9% in juli.  BMW en Renault zagen hun verkopen respectievelijk stijgen met 22,5% en 16,9%.

Meer gegevens: elektrische voertuigen

De verkoop van elektrische voertuigen steeg met 60,6%, voortgezet door stimuleringsmaatregelen in verschillende landen van de Europese Unie. Volledig elektrische voertuigen vertegenwoordigden 13,6% van alle nieuwe autoverkopen, vergeleken met minder dan 10% in juli 2022.

Plug-in hybrides, die zowel een verbrandingsmotor als een grote batterij hebben, waren goed voor 7,9% van de verkopen, terwijl één op de vier voertuigen die in de EU werden verkocht een volledige hybride was.

Samen vormden benzine- en dieselmotormodellen net iets minder dan 50% van de verkopen. Dieselvoertuigen, die nog maar enkele jaren geleden meer dan 50% van de nieuwe autoverkopen uitmaakten, waren goed voor iets meer dan 14% van de verkopen in juli.

New car registrations: +15.2% in July, battery electric 13.6% market share
In July 2023, the EU car market continued its growth trajectory, expanding by 15.2% – the twelfth consecutive month of growth. New car registrations reached 851,156 units as the bloc recovers from last year’s component shortages. Most markets posted solid growth, including the four largest: France (…

Disclaimer Aan de door ons opgestelde informatie kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend. Alle door ons verstrekte informatie en analyses zijn geheel vrijblijvend. Alle consequenties van het op welke wijze dan ook toepassen van de informatie blijven volledig voor uw eigen rekening.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de mogelijke gevolgen of schade die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie. U bent zelf eindverantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen.

Zie kansen op het juiste moment

Maak meer kans op winst, dankzij actuele informatie, onafhankelijk commentaar en door het volgen van doelen.